Безплатни жилища – новата идея за връщане на българите от чужбина

Само високи заплати няма да привлекат квалифицираните ни сънародници
31 яну 2018 09:00,
423
Безплатни жилища – новата идея за връщане на българите от чужбина
Снимка: архив Reuters

Освен високи заплати, квалифицираните българи в чужбина може да получат и безплатни жилища от държавата, ако решат да се върнат обратно. Идеята се обсъжда от правителството като възможност за справяне с липсата на работна ръка в страната.

Преодоляването на недостига не може да стане само с предлагане на високи заплати, трябват и други стимули, един от които може да е безплатно жилище. Това предложи вицепремиерът Томислав Дончев по време на проведената вчера 12-а годишна среща на бизнеса с правителството, пише "Сега".

"Има хубави инициативи от страна на частния сектор - ако някой се завърне от чужбина и отиде да работи при тях, да получи определени стимули - да му покрият разходите за път, за настаняване...Това звучи добре. Но аз си мисля, че имаме два резерва, които са изцяло неизчерпани", каза Дончев пред бизнеса.

Според него първият от тях е жилищната политика.

"Не може в страната тя да се изчерпва само с намиране на жилища за социално слаби граждани. Тя трябва да е част от стимулите, свързани с пазара на труда. В някои райони на страната имаме огромен потенциал от неизползвани жилища, които са де факто необитаеми - не можем да открием дори собствениците им, за да ги накараме да си платят данъците. Но ако местните власти разполагат с по-големи жилищни фондове, това би могло да бъде част от стимулите - настаняване в ремонтирано жилище", коментира вицепремиерът.

Той все пак допълни, че решението къде да работиш и живееш е сложно, защото изисква отговори на въпросите къде ще учат децата ти, къде ще се лекуват, има ли риск да ти откраднат колата.

Всяка година около 25 хиляди българи напускат страната, а 11.5 хиляди се връщат.

Дончев даде да се разбере, че се обсъждат и други идеи за борба с недостига на работна ръка. Една от тях е активирането на неактивните безработни българи - около 200 хиляди души.

Много сериозен резерв за квалифицирани кадри е раздутата държавна администрация. "Сега в публичния сектор са заети около 10% от работната сила, които могат да намалеят с въвеждането на електронно управление. В рамките на следващите до 5 г. служителите на гише в администрацията ще намалеят с до 1/3", обясни още Дончев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
346
1
 
10
 
! Отговори
Този матриял преди 6 години
Сега лошият материал освен да плаща за некъдърни управници ще плаща и за мършави кадри.Като са отишли там да се оправят.Ще блъскаме за всекви с диплома.Колко още *** ще отгледа лошия материал?
345
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички крадливи политици след 1989 г.-в затвора!!!!
344
0
 
16
 
! Отговори
Неизвестен преди 6 години
Те обезщетението не ми изпалащат,вие за безплатни жилища пишете.Поредната измислица.....
343
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да позная - първите такива жилища ще бъдат построени от фирми на Боку и Шиши, 50 кв. м. ще струват на държавата 150 хиляди евро, ще бъдат построени около Казанлък и Разград, за да им е близо на украинците, молдовците и виетнамците с български произход до работните им места - в откраднатите от Домуса и Васко от ТНТМ -то бивши държавни предприятия.
342
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се върна само ако всички граждани на България сме със еднакви задължения и права ,законите на държавата важат за всички нас.Почти всички гурбетчии които са успели имат къщи както във чужбина така и в България
341
0
 
9
 
! Отговори
Ооохххх преди 6 години
До "До 357"Абсолютно сте прав. Благодаря Ви! Държавата, разбира се, ни прогони. В главата ми имаше мисли в коментара да изразя любовта си към родината и обидатата си към държавата, но съм допуснал без да искам тази невинна грешка. Липсва ми всичко родно. Дано дойдат и по-добри времена и да се върнем с радост в България. Амин!
340
0
 
21
 
! Отговори
Пак съм "Оооххх преди 6 години
На псевдородолюбците искам да кажа още, че в България много пъти съм се чувствал чужд сред свои. В родината ми се чувстват в свои води "калинките", мутрите, шуробаджанаците и сие, тарикатите, престъпниците, убийците, корумпираните, мургавелите... Да продължавам ли? Няма смисъл. И в чужбина не е лесно в началото, започваш от нулата, но тук има ЗАКОНИ, които се изпълняват стриктно, има зачитане на човешкото достойнство, има достойни заплати, отговарящи на труда ни, има нормални битови условия...
339
1
 
12
 
! Отговори
До357 преди 6 години
Предполагам сте искали да кажете,че ви прогони държавата,а не Родината,защото тя обикновено е една и остава завинаги. Ако греша моля да ме извините.
338
0
 
24
 
! Отговори
Ооохххх преди 6 години
Късно е, либе, за китка. Сега ли се сетихте, че половината народ ви го няма?! И хайде, юруш, "ето ви високи заплати, ето ви и безплатни жилища". Оооо, благодаря, моето жилище стои от години празно. Много съм обиден на родината си, че ни прогони с лошо отношение, с лоша социална и финансова политика, с лоша... Да продължавам ли? Няма смисъл. А псевдородолюбците, които ни наричат "родоотстъпници", да си живеят жалкия животец в България и да не ни се бъркат в нашите животи.
337
0
 
11
 
! Отговори
леле преди 6 години
Че е абсолютно неприложимо е ясно. Чудя се дали просто е тъпо или има скрити цели.
336
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2010 беше годината в която излязох да работя извън България.2017 реших да се върна и да се пробвам на Българския пазар на труда. Три седмици по-късно и след 7 интервюта за работа където всеки ти казва че опита и способностите ти които са забележителни няма да може да бъдат заплатени дори и на 1/3 от това което си вземал извън България някак си убива всякакво желание. Бих се върнал но явно ще трябва да почакам още доста.
335
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що не се опитат да задържат тези дето още са там. Една логична социална система може и да помогне, че и те са на път за летището с целото си родолюбие и домочадие. Другите дето ни няма сме си взели решението, сега се създава ново разделение привилегировани дето щели да се върнат и други дето ги мразят. Браво.
334
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма глупост..............от тоя габровски мошеник и крадец, дето плаче за затвора!
333
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А работещети българи в България да си купуваме жилища..............не е честно!!
332
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едва ли. Могат ли да предложат на родителите ми пенсия, която поне съответства на данъците които са плащали или да платим тока и парното е напълно достатъчно. Ще правим подаръци? в момент когато родителите ни гладуват и броят стотинки. Е затова ни няма, заради отношението. Определенията са излишни. Подаръците още повече.
331
0
 
16
 
! Отговори
Предвид че... преди 6 години
имам брат който живее и работи в Лондон в областта на IT сектора...на майка ми отчайващо много й липсва неговото присъствие и голяма част от живота си е посветила на него вкл. немалко пари жилище и др. а сега тя ме поставя пред дилемата да се съглася с нея да продаде всичко тук и да отиде да живее при него...той там устрои живота си там заведе и жена от която му се родиха две деца. Да ми отговори бизнеса с какво чудо да я спра?
330
1
 
27
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Работата е "Мижи да те лажем". Ако някой е способен и квалифициран не е опрял до безплатното жилище в България, защото може да си купи такова където си поиска.Ако ще дават жилище на някого, то ще е на собствените им дечица, които учат и живеят в чужбина, за да дойдат като едни юпита да управляват овчеглавия материал
329
2
 
30
 
! Отговори
Аз преди 6 години
А тези които се бъхтем в мизерната държава, за да си закупим жилище и работим като волове, плащаме данъци?
328
1
 
19
 
! Отговори
Врачанин преди 6 години
До Те и на черничките братя даваха нови жилища , ама те изгориха паркета и прозорците.
327
1
 
16
 
! Отговори
Ромска идилия преди 6 години
Това е някаква договорка да върнат ромите от чужбина в България.Колцина български гурбетчии не са си запазили жилищата и кой висококвалифициран, ако си работи според квалификацията в чужбина, не може да си позволи покупка на жилище в България?