Последно напомняне: Винетките за 2017 г. – валидни до днес

Новите винетки ще важат 1 година след датата на купуване
31 яну 2018 08:35, Боряна Павлова
18
Последно напомняне: Винетките за 2017 г. – валидни до днес
Снимка: архив Булфото

 Днес изтича валидността на годишните винетки за 2017 г. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Стикери се продават в над 3 000 разпространителски пункта. От тях 372 бр. са с денонощен режим на работа.

Това са големите бензиностанции, офисите на "Български пощи", областните пътни управления и гранично контролно-пропускателните пунктове.

През 2018 г. - за трета поредна година, цените на всички винетки за леки автомобили са непроменени. Годишната е 97 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв. За първи път има и тримесечна винетка за леките коли. Цената ѝ е 54 лв. Тя ще позволи на хората, които карат автомобилите си предимно през лятото или по време на по-дълга отпуска или пък не живеят постоянно в страната да използват по-краткосрочен стикер.

За първи път годишната винетка за всички превозни средства важи за срок от една година от датата на купуването ѝ, т. е. ако шофьор си купи стикер например на 3 март 2018 г., когато тръгва на път за Националния празник, то той ще важи до 2 март 2019 г. Винетката се перфорира в търговския обект от продавача на стикера. Необходимо е да се изиска и касова бележка с вписан регистрационен номер на превозното средство, която трябва да се пази.

От пускането в разпространителската мрежа на винетките за 2018 г. до сега са продадени 597 905 стикера от всички видове и за всички категории превозни средства. Начислените приходи са над 49 млн. лв. От тях 35.7 млн. лв. са от шофьорите на леки автомобили, а около 13.3 млн. лв. от останалите видове МПС.

Най-търсените винетки за 2018 г. от шофьорите на леки автомобили до момента са годишните - 346 928 бр., следват седмичните - 104 903 бр., месечните - 13 541 бр., и тримесечните - 1 994 бр.

От шофьорите на МПС Категория 1 и 2 най-предпочитани са дневните винетки - 98 856 бр., следват месечните - 16 652 бр., седмичните - 7 986 бр., и годишните - 7 045 бр.

На Дирекция "Социално подпомагане" са предоставени 164 075 бр. годишни винетки за леки автомобили на стойност 15 915 275 лв., които са за сметка на АПИ.

Пълният списък на пунктовете за продажба на винетки е публикуван на интернет страницата на АПИ - тук.


18
Още по темата: валидноствинетки2017 г
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
DiesIrae преди 9 месеца
До 16
Първо не слагай всички под един знаменател!Никога не съм имал нищо общо с БКП ( и производните му БСП или ГЕРБ)!
Второ по твоята логика незабавно трябва да се освободи цяла северна България от всякакви данъци (след като ще чакаме да се случи нещо което вече сме платили).
Трето-никой не е искал да сме като гърците-кредити да се теглят от наше име за да има било то за БКП (БСП) или (ГЕРБ) налично в бюджета за крадене.
Четвърто явно си чел коментара ми, но не ти стига мозъка за да го разбереш
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До защо

Не знам.Кажи къде ги раздават да отида да си взема.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До DiesIrae 14

Кой е виновен?Когато тръгнаха инфраструктурните проекти ревнахте в един глас със Станиш ефенди:
- Асфалта не се яде!
Все мрънкахте и искахте да сте като гърците.Давахте ги за пример.Как теглили заеми и си вдигали заплатите.Искахте и вие така.Субсидиите да ви се дават на ръка.Е да ама не сте познали.От тогава минаха 10 години.Сега ще чакате както чакахме ние да се развие инфраструктурата, да дойдат инвеститори, да има заплати, които да пораснат като нашите.Ще ни гоните, това е!
15
2
 
1
 
! Отговори
защо преди 9 месеца
Защо се раздават на някои БЕЗПЛАТНИ винетки Кой им ги плаща
14
0
 
3
 
! Отговори
DiesIrae преди 9 месеца
До 9

За сметка на това при нас на север от балкана коларските пътеки са от година на година все по плачевно зле. Да има ОГРОМНА разлика в северна и южна България.
При вас поне се побутва нещо. При нас пътеките са като ничията земя през първата световна. Кратери от бомби, траншеи, противотанкови ровове, окопи и каквито други отбранителни съоръжения се сетите, но път никъде не се вижда. Даже "магистралата" Шумен - Варна е не отврат и вълнообразна, а направо лунен терен.
13
0
 
2
 
! Отговори
DiesIrae преди 9 месеца
Освен това какво общо има дали МПС-то има катализатор с пътната настилка?
Да не би катализатора да има и други функции (да действа като балон и да вдига МПС-тата с такива по нагоре и те да имат по малък допир с пътната настилка и затова да я разрушават по малко) или просто е поредния пример за това как политиците ни правят на балъци?
Ако винетката е еко такса то тогава защо не важи и за градът и не премахва данъка на МПС-то (общинския)?
И ако не е еко такса то тогава защо цената е различна?
12
1
 
2
 
! Отговори
DiesIrae преди 9 месеца
Аз имам въпрос към всички (журналистите могат да копират въпроса):
След като плащаме акциз на горивата - което има за цел да намали потреблението и е един вид еко такса.
След това имаме еко такса при данъка на МПС-то
Защо имаме и еко такса във винетката?
След като цената на видетката за МПС с катализатор е по ниска от тази за МПС без, то значи има еко такса!
Значи ли това, че МПС-та с винетки трябва да зареждат гориво без да им се начислява акциз или е поредното доказателство за дублиран данък?
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
При соца ходихме на посещение в Гърция с автобус и бяхме много учудени , че се плаща такса на магистралите. Питахме гърка защо , а той също пита , а нали трябва да се подържат. Е след 50 години се сетихме , че трябват пари за подръжка.
10
0
 
3
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 9 месеца
Чак па последно, утре пак ще напомните
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 7

Явно си от живущите на север от Балкана, защото при нас от юг пътищата никога не са били по-добри.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На нашия Андрешко му дай всичко без пари и пак ще е недоволен . Като ходите по Западна Европа , защо сте доволни от магистралите . Това всичко е много , ама много пари . Нашата партия БКП ни учеше , че може и да не плащаме . Да ама не може , всичко си има цена.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
а като има интерес от винетките и се събират едни пари, то големите кратери дали ще се позапълнят? не съм сигурен кога съм минавал по участък който не е с дупки или на големи вълни.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До гражданин

2017г средния ръст на доходите е 8-11%.
5
4
 
2
 
! Отговори
Българин 2 преди 9 месеца
До Българин 1

Какви високи цени на винетките?Годишната винетка е 97лв.За 365 дни се падат по 26,5стотинки на ден.По-евтино от това на къде?
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Напомняне има купуване няма! Да като не пуснете еднодневна винетка за леките автомобили аз няма да си купя никаква.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А кога АПИ мисли да въведе онлайн карта за пътищата за които са необходими винетки, каквато уж трябваше да е готова края на 2016г.??? И за която със сигурност са усвоени едни пари...
2
2
 
5
 
! Отговори
гражданин преди 9 месеца
Защо не напомните веднъж поне за повишаване на доходите?
1
2
 
10
 
! Отговори
Българин 1 преди 9 месеца
Нали имаше нещо дела за високите цени на винетките,докъде я докараха ?