Борисов: Ние сме неформален лидер на Балканите, те не са заден двор!

Премиерът призова за ясна европерспектива за всички от региона
Обновена: 1 фев 2018 16:27 | 1 фев 2018 16:15, Веселина Йорданова
188
Борисов: Ние сме неформален лидер на Балканите, те не са заден двор!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов призова в Брюксел да бъде дадена ясна европейска перспектива на всички страни на Балканите.

Той напомни, че две войни са тръгнали от региона, че Европа е похарчила милиони за стабилността в Косово и посочи, че в противен случай оставяме: "Русия, Китай, Турция, Саудитска Арабия всеки да си откъсне влияние колкото успее".

"Балканите са Европа, те не са задния двор, а коридора, антрето на общия ни дом", отсече той при участието си в конференция "Нова роля за Балканите: Решения за повече сигурност и по-добро управление на миграцията", организирана от фондация "Ханс Зайдел".

По думите му Балканите сме едно и коя от държавите ще генерира несигурност, е еднакво за всички. Той похвали президента на Косово Хашим Тачи и президента на Сърбия Александър Вучич, че са успели да успокоят обстановката след убийството на Оливер Иванович в Косовска Митровица. Според него това показва помъдряване и шанс за Балканите.

"Преди една година, ако това се беше случило, още щяха да се бият и да се убиват", смята Борисов. Босна и Херцеговина днес е спокойно, утре може да стане война, заяви още той и допълни, че всяка една от държавите от региона има проблем с останалите, освен нашата страна.

"България е единствената, която няма нерешен проблем с останалите и с всички е в добросъседски отношения. Неслучайно ние сме неформалният лидер на Балканите, защото лидер не може да има, там са само велики", каза той. По думите му ние сме и рядък пример на толерантна държава - над 1300 джамии има в България.

По темата за сигурността Борисов заяви още, че Европа е допуснала мигрантската вълна да ни залее и сега се борим с последствията.

"Външната ни дипломация се провали в цялата си част. Не само че не успяхме да донесем демокрация - хиляди жертви, опустошени държави. Трилиони ще бъдат нужни, дай Боже да стигнем този процес, за да ги възстановяваме", каза той и изреди - Афганистан, Сирия Либия.

По думите му, без да има детски градини, училища и болници, младите хора няма как да бъдат задържани там.

"Провалът ни във външната политика, допускането на геостратегическите играчи в света да защитават своите интереси, всичко се обърна и дойде като проблем в Европа", обобщи Борисов.

Според него, когато предизвикваш този хаос, трябва да се подготвиш да се опазиш от него, а ние бяхме заварени с абсолютно незащитени граници. България е пример как бързо успяхме няколко правителства да направим заграждение, харчихме стотици милиони, изтъкна Борисов, но посочи, че има една голяма несправедливост - най-добре пазената граница, а ние имаме морска и сухопътна граница с Турция, не е в Шенген, за разлика от Гърция, "където се изляха милиарди, а ефектът е много малък".

България има нулев натиск от мигранти, това, което се опитва нелегално да минава, бива задържано, връщано и това ще продължава, а в същото време България не е в Шенген, настоя той и допълни, че се измислят някакви мотиви, които ги няма.

"Тая тема е обидна за нас, ние си изпълняваме ангажиментите, българският данъкоплатец дава стотици милони за европейската сигурност", коментира той на конференцията.

Борисов обаче напомни, че независимо откъде ще минат, мигрантите искат в богатите държави. Мигрантите не искат да стоят в България, по 30-40 пъти ги задържаме на сръбската граница, прибираме ги, те пак бягат, коментира той.

Борисов посочи, че споразумението с Турция трябва да се продължи, защото без това споразумение Европа няма шанс да се справи.

"Много неща не ни харесват и са в пълен разрез с нашите ценности, но без Турция като наш най-голям съсед, ние с миграцията не можем да се справим", каза той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не моа да му гледам мут*ата на тоя .
84
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз предлагам вече да направим един инициативен комитет и да отворим банкова сметка с официален призив на българския народ, придружен с волни дарения към Сретен Йосич тоя път да си довърши както трябва работата.
83
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ти вече никакъв лидер не си, заминавай доброволно, че **** ** * ******
82
0
 
13
 
! Отговори
ЕС преди 6 години
Вие продължавайте да пращате корумпирани чиновници на постове в чужбина и може и външна тоалетна в задния двор да сте.
81
0
 
22
 
! Отговори
ГЕРБ-мафия преди 6 години
Лидер може да си само и единствено ако имаш икономическа и военна мощ. Реално ние в момента нямаме абсолщтно нищо. Нямаме пари дори за заплати и ядене. Само с популизъм и говорене не става. Без читави хора начело на държавата няма да станат нещата. ГЕРБ се доказаха като една престъпна групировка използваща държавните лостове за рекет и лично облагодетелстване. Това че са решили от Брюксел да направят децата ни обратни с истанбулската конвенция за Борисов и неговите съучастници няма значение.
80
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***,нищо повече!
79
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В областа на корупцията борисов е неформален лицер в цяла Европа. А за мутренските убийства и отвличания нека помълчим оглушително.
78
1
 
19
 
! Отговори
Имотът в Л.А. преди 6 години
Градини-100дка,Къща с РЗП-2550кв.м.,още две обслужващи къщи по 300кв.м.,хеликоптерна площадка,външен басейн 50 м,вътрешен басейн-25м,зоокът-4дка.
77
25
 
1
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Едно ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ господин Борисов! Благодаря за неееуморнияяят кърртовски труд. Благодаря за усилията които безрезервно влагате за завързване на мирът в региона. Благодаря за ясната и еднозначна дълновидна политика която водите.
76
0
 
31
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Станеш ли посредник между великите сили- накрая гориш като факел - това ще се случи скоро на Картофа --помислил си че главата му е със златна с корона - Никоя друга държава не се е месила така между два големи камъка !!
75
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов ще свърши като Саддам и Кадафи. Народът го мрази тоя! Не мога да го понасям, тоя съсипа България, 10 години е на власт, 10 години разруха!
74
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя Сретан много се забави, колкото по-дълго се бави, толкова по-зле за България. Докато го утепа и от България ще остане само София, заобиколена от орди житани.
73
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неформален лидер по бедност и по наглост на управляващите, да така е!!!
72
0
 
24
 
! Отговори
АЛО, БОРИСОВ.. преди 6 години
ДЖАМИИТЕ СА НАД 1300ХРИСТИЯНСКИТЕ ЧЕРКВИ - 1200
71
25
 
2
 
! Отговори
Спасов преди 6 години
Бойко е Шеф за пример!
70
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори Тато не беше толкова сервилен с руснаците.
69
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алеко хубаво го е описал преди 100 години.
68
0
 
19
 
! Отговори
До Странджата преди 6 години
Не разбра ли бе човече, отива си дебелия и ужасяващо *** Чичак. И ще ти спре хранилката и на кого ще правиш после тутуруътки? България потъва от ограбването и разрухата, от миграцията и високата смъртност. Цели региони са като Марсианската пустиня, никаква икономика, разбито здравеопазване и *** образование. Кого хвалиш, ако не пазарува изборите, кой ще гласува за него? Я чукни в google, Имение на Б.Борисов в Калифорния. С парите на българите е купил това чудо за над 350 милиона долара.
67
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мутрата освен сичко друго стана .....
66
0
 
19
 
! Отговори
лелееее преди 6 години
Тоя от обиколки съвсем се е чалнал!