Борисов: Ние сме неформален лидер на Балканите, те не са заден двор!

Премиерът призова за ясна европерспектива за всички от региона
Обновена: 1 фев 2018 16:27 | 1 фев 2018 16:15, Веселина Йорданова
188
Борисов: Ние сме неформален лидер на Балканите, те не са заден двор!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов призова в Брюксел да бъде дадена ясна европейска перспектива на всички страни на Балканите.

Той напомни, че две войни са тръгнали от региона, че Европа е похарчила милиони за стабилността в Косово и посочи, че в противен случай оставяме: "Русия, Китай, Турция, Саудитска Арабия всеки да си откъсне влияние колкото успее".

"Балканите са Европа, те не са задния двор, а коридора, антрето на общия ни дом", отсече той при участието си в конференция "Нова роля за Балканите: Решения за повече сигурност и по-добро управление на миграцията", организирана от фондация "Ханс Зайдел".

По думите му Балканите сме едно и коя от държавите ще генерира несигурност, е еднакво за всички. Той похвали президента на Косово Хашим Тачи и президента на Сърбия Александър Вучич, че са успели да успокоят обстановката след убийството на Оливер Иванович в Косовска Митровица. Според него това показва помъдряване и шанс за Балканите.

"Преди една година, ако това се беше случило, още щяха да се бият и да се убиват", смята Борисов. Босна и Херцеговина днес е спокойно, утре може да стане война, заяви още той и допълни, че всяка една от държавите от региона има проблем с останалите, освен нашата страна.

"България е единствената, която няма нерешен проблем с останалите и с всички е в добросъседски отношения. Неслучайно ние сме неформалният лидер на Балканите, защото лидер не може да има, там са само велики", каза той. По думите му ние сме и рядък пример на толерантна държава - над 1300 джамии има в България.

По темата за сигурността Борисов заяви още, че Европа е допуснала мигрантската вълна да ни залее и сега се борим с последствията.

"Външната ни дипломация се провали в цялата си част. Не само че не успяхме да донесем демокрация - хиляди жертви, опустошени държави. Трилиони ще бъдат нужни, дай Боже да стигнем този процес, за да ги възстановяваме", каза той и изреди - Афганистан, Сирия Либия.

По думите му, без да има детски градини, училища и болници, младите хора няма как да бъдат задържани там.

"Провалът ни във външната политика, допускането на геостратегическите играчи в света да защитават своите интереси, всичко се обърна и дойде като проблем в Европа", обобщи Борисов.

Според него, когато предизвикваш този хаос, трябва да се подготвиш да се опазиш от него, а ние бяхме заварени с абсолютно незащитени граници. България е пример как бързо успяхме няколко правителства да направим заграждение, харчихме стотици милиони, изтъкна Борисов, но посочи, че има една голяма несправедливост - най-добре пазената граница, а ние имаме морска и сухопътна граница с Турция, не е в Шенген, за разлика от Гърция, "където се изляха милиарди, а ефектът е много малък".

България има нулев натиск от мигранти, това, което се опитва нелегално да минава, бива задържано, връщано и това ще продължава, а в същото време България не е в Шенген, настоя той и допълни, че се измислят някакви мотиви, които ги няма.

"Тая тема е обидна за нас, ние си изпълняваме ангажиментите, българският данъкоплатец дава стотици милони за европейската сигурност", коментира той на конференцията.

Борисов обаче напомни, че независимо откъде ще минат, мигрантите искат в богатите държави. Мигрантите не искат да стоят в България, по 30-40 пъти ги задържаме на сръбската граница, прибираме ги, те пак бягат, коментира той.

Борисов посочи, че споразумението с Турция трябва да се продължи, защото без това споразумение Европа няма шанс да се справи.

"Много неща не ни харесват и са в пълен разрез с нашите ценности, но без Турция като наш най-голям съсед, ние с миграцията не можем да се справим", каза той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Честит празник другарю Борисов!Да ви е здрав задния двор за да можете още да радвате *** си господари!
144
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Леле какъв лидер може да сме ние на Балканите . Бехме лидери. Сега какво имаме - няма икономика, разрушени заводи и селско стопанство, имаме корупция и беднотия, здравеопазване сринато, образование също, мутри и бандити на всека крачка. Нямаме нито един елегантен крадец и наглец в затвора.Феодализъм.
143
9
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 6 години
Защо е тая ненавист бе,хора? Какво толкова ви е направил премиера за да изпитвате такава неистова омраза?!Не спи ден и нощ (през нощта рисува картини),мисли постоянно за народа как да получи повече благодат от Брюксел и да извлече максимална полза председателство ни,а вие го плюете!Не ви прави чест!
142
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДа не ни обиждаш царя!Ивайло е бил супер талант във военното дело и успешно защитава България отвсякъде,докато Иван Асен 3 сяда наготово на престола,без много труд. Славата на Ивайло като добър и справедлив цар се е носила навсякъде,направил е разногледи всичките врагове на България.
141
2
 
19
 
! Отговори
Mисли с главата преди 6 години
Самодоволна,самовлюбена нарцисизирана кукла на конци.народе!!!!!!с негласуването всеки път му даваме власт,после се възмущаваме.има и друг вариант-на улицата.тогава партиите ще се обезсмислят до някъде.
140
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лидери с най-ниския стандарт на живот, така ли?Това да не е поредния виц на герберите?
139
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя се е взел много на сериозно,та чак се е самозабравил.
138
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лелелееееее... Лидери викаш??? Лидери! В кое?
137
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова *** на такова високо ниво не сме имали от времето на Свинаря Ивайло.
136
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не сме глупав народ, ама поведението ни е на такъв! Този човек нито ми е на акъла, нито на образованието, ама въпреки това го избирам за 3-ти, па и 4-ти път, ако броим кметуването... ЗАЩО?! Ами, защото той отправя едно заклинание, на кото пригласят съвременните евро-.ци - този избор съвпада с европейският избор на България! Да, ама НЕ!!! Баста, да ми простят децата ми, ама повече НИ-КО-ГА!!!!!!!!!!!!!!!
135
3
 
23
 
! Отговори
Край преди 6 години
Ние? Не бе Бате - ти си ЛИДЕРА на Балканите, Европа, Близкия и Далечен изток и Южното полукълбо. Само Тръмп и Ким Чен Ун още не са го разбрали.
134
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прочети повече за кметове на ГЕРБ ! Пореден резил , със защита както за Делян'чо , против конституцията !
133
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До европеец Аз мисля, че всички кметове са за претърсване ,защото всеки крие разни далаверки - я с пари за спорт, я с екскурзийки в чужбина свързани с ''инвестиции" и подарени имотчета там, я с боклучиви заводи, които никой не ще по света, но у нас може щото са си платили на кмета .От друга страна няма пари за улици, за нови сгради за образование, за здравеопазване ...и така до края на света! Всеки кмет знае че е безнаказан и вилнее както намери за добре.
132
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ви кажа колеги от сайта.Като скачате и джафкате аутоматикали срещу Борето правите нещата по-зле.Аргументирайте се.Иначе аз се чувствам симпатичен с него.Вие просто скачате и джафкате.Като малки кутрета.Няма аргюментс
131
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие от ГЕРБ сте лидери по кражби, корупция, източване на еврофондове, схеми, шуробаджанащина и лъжи.Само не лъжете че най бедната държава в Европа, ЕС, дори и на Балканите, може да бъде някакъв лидер дори и неформален.
130
3
 
6
 
! Отговори
То6 преди 6 години
Лета, се моа - кралят слънце.Гордейте се бееееее.....
129
3
 
28
 
! Отговори
OMG!!! преди 6 години
Много моля, ако някой вярва на тези глупости, да се качи на автомобила си, да покара 150 - 200 км навътре в Румъния или дори в Сърбия. И ще спре да вярва.
128
2
 
29
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 6 години
Какъв лидер си, арестуват кметовете ти и обвиняват депутатит ти в корупция.
127
2
 
26
 
! Отговори
681 преди 6 години
На тоя самодоволен тик.ве.ник държавата му на вили и могили той тръгнал другите да оправя!Божее,слез и ни пожали като си събереш вересиите!
126
3
 
21
 
! Отговори
Най-бедната страна преди 6 години
на Балканите е неформален лидер. Дали това е в областта на организираната престъпност, макар че и съм сигурен, че и там не държим първенството. Борисов се опитва с общи приказки да ни забаламоства, а реално нищо не прави