Един глас от лагерите: Не сме герои, но и не сме победени!

80-годишната Цветана Джерманова си спомня за ужаса на народната власт
1 фев 2018 12:50,
83

"Не сме героини, но и не сме победени"! Това казва днес Цветана Джерманова, една от последните оцелели от лагерите на комунизма, за себе си и за приятелките си, с които делели нарове, храна и изпитания в "Белене" и "Босна" в първите години на народната власт.

Днес, когато почитаме жертвите на комунизма, 80-годишната жена е от онези, които все още могат да говорят за ужаса на онова време от първо лице.

Още по темата

Тя е живата памет на случилото се през тъмните години на комунизма. Затова и решава да остави своите писмени свидетелства за начина, по който властта превъзпитавала инакомислещите.

Цветана запретнала ръкави над компютъра и започнала да пише. Книгата "Изповед - спомени от лагерите" разказва за любовта, раздялата и за самоувереността на едно момиче да се изправи срещу властта.

Преди да се опълчи на народната власт Цветана става част от Работническия младежки съюз, с който след преврата на 9 септември 1944 г. комунистическата партия влиза във властта. Младото момиче обаче бързо се разочарова.

"Ние бяхме реалисти. Ние - хората от село, видяхме изведнъж неща, за които не се знаеше по тези места", сподели пред Bulgaria ON AIR жената.

В пернишката гимназия Джерманова се увлича от идеите на анархистите, а по време на тайните сбирки среща и любовта си.

След като комунистическият режим ликвидира опозиционните партии през 1948 година се унищожава и федерацията на анархистите. В една декемврийска нощ Цветана е арестувана и повече от 20 дни е държана в килиите на Държавна сигурност в Перник.

След това е изпратена за превъзпитание в женския лагер "Босна".

"Спяхме в един кокошарник. Такива въшки имаше, целият се изприщваш", спомня си днес Цветана. Понеже тя и приятелките й не показвали, че ще се пречупят, били пратени в стая с психично болни, до момичета, разлагащи се от сифилис.

Приятелката й се разболяла, а нея преместили в "Белене".

"Аз имах право на 2 писма на месец и с моя съпруг си пишехме постоянно", спомня си тя. А за самия лагер казва, че е въпрос на време да свикнеш.

"Когато свикнеш, че ще умреш, вече си по-свободен. Мечтата ми беше да надживея системата и това се случи", казва Джерманова.

Днес тя признава, че е наясно, че идеологиите са девалвирали. "Като цели и идеал те съществуват, но не са осъществими. Защото попадат под тия от властта. Но, разбирате ли, аз така ще си умра", казва Цветана.

Тя престоява 4 месеца в "Белене" и после е освободена. Сега е завещала книгата със спомените си на всяка българска библиотека.

Цветана я посвещава на жените, с които дели залъка си, наровете и изпитанията в лагерите с думите: "Доволна съм, че всички ние, приятелките от лагерите, останахме верни на обещанието си да не искаме реванш, да не искаме отплата. Защото знаехме, че тръгнем ли по тази плоскост, няма да има промяна, няма да има прогрес. Останахме си скромни, честни и принципни.

Викахме, когато властта правеше грешките, когато се чувстваше силна и непобедима, а не днес, когато агонизира.
Не позволихме злобата да ни обхване, жестокостта да ни води. Не сме героини, но и не сме победени. Ние бяхме и сме само жени и искаме любов и щастие за всички".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
1
 
! Отговори
смятай ако можеш преди 6 години
Книгата е издадена през 2008г.На показаната страница има дата 27.10.2008г. Казват,че през януари1949г е изпратена в лагер.Пощенското клеймо на писмото е от 1.11 1950г,а датата на самото писмо е 18.10 1950г. Следователно,до този момент е била 18 месеца в лагер.Жената е била 80 годишна ,когато е писала книгата. Сега е около 90г. Ако сте учили математика,ще изчислите годината на раждане-1928г.
63
0
 
2
 
! Отговори
и аз да ти кажа преди 6 години
До 1-ви априлТъп си.Преди 73 години ги разстреляли. ВИЖ кога се създават лагерите.
62
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Фашистите" забранявали ли са каква музика да слушаш, какви книги да четеш и как да се обличаш? - Да. И старите и новите.Цензурата е пълна но красиво поднесена: ПОЛИТИЧЕСКА коректност, закони за защита от терористи, обявяване на свободните медий за чужди агенти, затвор за оспорване на исторически "факти", масово шпиониране на населението.... Абсолютно същата свинщина. Самоче бяла, а не червена. Радвайте се на свободата да слушате чалга, а децата ви да проституират.
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Фашистите" забранявали ли са каква музика да слушаш, какви книги да четеш и как да се обличаш?
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите защо са са биели хората, които не искат да си дадат нивите?
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Америка реши че Испания затрашава доминацията на доларът, тогава от сутрин до вечер ще дъвчем за злините от инквизцията.
58
0
 
5
 
! Отговори
TURK преди 6 години
До АнонименБРЕ,БРЕ ГОЛЯМ БИЯЧ И МЪЖКАР СИ БИЛ ТИ БЕ.....И КАТО МУ НАМЕРИШ IP ADRESA И КАКВО-ТОЙ СИГУРНО ЩЕ ТЕ ЧАКА ДА ГО БИЕШ.....АМИ АКО ТОЙ ТЕ НАБИЕ.....ЕРБАПИ СТЕ НА МАСА И ПО ФОРУМИТЕ
57
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В пернишката гимназия Джерманова се увлича от идеите на анархистите..."Бабугера е анархист, а сега я изкарват светица едва ли не... скоро очакваме и нацистите да ги изкарат жертви на лошия каманизъм...
56
2
 
12
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Тц,тц,тц.... много "герои" и нищо геройско!Като едни други "герои", които на 8 септември 44г се качиха в Балкана с дядовото "чифте", а на 9 сутринта слязоха "герои" и "борци" за народни благини.А, костите на истинските - наивни и безимени герои идеалисти - останаха да лежат в Балкана...
55
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКазах ти,излез от анонимност и ще ти докажа за разстрела на дядо ми в Белене !!!! Ще ти пратя и снимки на срещата ми с Газдов в гр.Левски и признанията му пред мен през 2008г,когато го открих,мишока мръсен--------------Добре, щом толкова настояваш дай си адреса и името си напиши тук, и ще дойда лично да ми разкажеш как Газдов разстрелял чичо ти, и как ти си го сгащил мишока мpъceн.
54
3
 
25
 
! Отговори
1-ви април преди 6 години
Нещо ни лъжат. Бабата е родена през 1938 година и е арестувана през 1948? Като анархистка? На 10 годинки? Днес да не е 1-ви април?
53
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
09.09.1944 г. е било точно преди 73 години.Та как тази баба поборничка на 7 години е била ремсистка. Арестувана е като анархистка на 11 години през 1948 г.Ние не сме от 80 % *** бе!
52
2
 
27
 
! Отговори
мислител преди 6 години
Родена през 1938 пък се омъжила през 1948 егати ......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
51
3
 
6
 
! Отговори
56 преди 6 години
Скоро ще се срещнем !!!Не забравяй,че АНОНИМЕН съвсем не означава БУКВАЛНО !!Явно не си чувал за IP адреси,а от там с малко връзки в полицията нещата излизат от анонимностСкоро ще ти покажа селфи,но на мен с теб....
50
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казах ти,излез от анонимност и ще ти докажа за разстрела на дядо ми в Белене !!!!Ще ти пратя и снимки на срещата ми с Газдов в гр.Левски и признанията му пред мен през 2008г,когато го открих,мишока мръсен Не ме карай да ти намеря IP адреса и да те попитам лично кой е *** и да си поемеш отговорността за думите си относно семейството ми !Искаш ли да си направя труда ?
49
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Муха,чичо ми е разстрелян в Белене лично от Газдов !"Как така е пропуснал чичо ти да си направи селфи с Газдов преди разстрела, можеше да го пуснеш във фейса.
48
1
 
5
 
! Отговори
skatelite преди 6 години
До Анонимен 50 на всеки е ясно единствено, че не четеш, а говориш на изуст. Дела имаше и те бяха потулени от удобни съдебни състави. За това беше цялата истерия с отмяната на давността за престъпленията на комунизма. Ама *** пак питай бабите пред блока, те ще ти обяснят всичко.
47
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 50Какви доказателства има, че ББ е престъпник? Защо никой не ги представя и публикува, толкова хора му имат зъб? Та така и с доказателствата за жертвите на социализма, само форумните xлебаpки разказват по форумите как чичовците им и дядовците им са разстреляни в Белене.
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, това Верчето била зле не само с българския, ами и със смятането, бе!Т'ва 80, 90, на 10 години женена ... Верче, моме, я вземи си оправи статията и вземи на махни тези (само) 4 месеца в лагера, че смешно колко време НЕ Е БИЛА в лагера баба ти по време на "комунизма" извън тези 4 месеца и какво е правила? :)
45
4
 
6
 
! Отговори
дддд преди 6 години
Който се чуди как жената е била на 7-8 години, когато са я арестували, да кажа че този материал е поне на 20 години, тоест това го даваха пред 20 години, което означава, че тогава жената е била на 80. Виновни са новинарите, че публикуват стари работи...