Езикът на омразата в България: Все по-често срещан, все по-опасен...

"Луковмарш", Истанбулската конвенция го засилват
127
Езикът на омразата в България: Все по-често срещан, все по-опасен...
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Комисията за защита от дискриминация наблюдава ескалация на езика на омразата и призовава за помирение.

Сред примерите за дискриминационни прояви и език на омразата, които могат да предизвикат ограничаване на участието на гражданите в демократичната дискусия в обществото, КЗД посочва "Луковмарш", който често се превръща в трибуна на езика на омразата, особено с насоченост срещу представители на еврейската и други общности, както и екстремните позиции, свързани с дебатите около Истанбулската конвенция. Така доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминацията, представи позицията на оглавявания от нея орган във връзка със зачестилата употреба на езика на омразата.

Още по темата
Според Джумалиева границата между свободата да изразяваш свободно своето мнение и позиция и словото на омразата е много малка.

Тя заяви пред БНР, че правото именно на свободно изразяване е фундаментален принцип, залегнал в Конституцията и в Конвенцията за правата на човека, Хартата за основните права на Европейския съюз, но то не е абсолютно право и носи със себе си ограничения – особено в случаите, в които това право нарушава правата на другите.

"Ние трябва да определим тези граници на толерантността, за да продължим да се гордеем с това, че сме един от най-толерантните народи и че правим всичко възможно за защита на своите граждани", коментира тя.

Ръководителят на Комисията за защита от дискриминацията бе категорична, че демократичните общества се гордеят със свободата на словото, но враждебното слово и словото на омразата са нещо различно.

Тя припомни, че понякога словото на омразата прераства в престъпления от омраза, които са криминализирани.
Джумалиева призова за конструктивен дебат за Истанбулската конвенция, за да може обществото да е запознато с проблемите, свързани с нея, ако има такива.

Тя припомни, че КЗД е представила своята позиция относно конвенцията пред в Комисията по правата на човека и вероизповеданията в Народното събрание, като е отстоявала позицията да се сезира Конституционният съд.
Според д-р Джумалиева председателстваната от нея комисия е заинтересована от дебата за Истанбулската конвенция и го следи с интерес.

"Нека компетентните органи – Конституционният съд и след това, разбира се, Народното събрание – да се произнесат по този въпрос пред обществото", призоа тя.

В заключение по отношение на прояви като "Луковмарш" Джумалиева заяви, че би посъветвала местните власти да не допускат подобни прояви, които всъщност поляризират обществото и които създават една трибуна и предпоставка за разразяване на езика на омразата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
6
 
! Отговори
alecsander преди 6 години
Свободата на словото е фундаментален принцип на демократичното общество. В неговата дефиниция няма никакви намеци за ЕЗИЦИ, враждебност, любов и ограничения, за тълкувания и разсъждения от някой, решил да въведе цензура по образеца на д-р Гьобелс от Третия германски Райх, разчитайки, че младото поколение не е запознато с ограниченията на словото, въвеждани от фашизма.
83
3
 
7
 
! Отговори
Людмил Трифонов преди 6 години
Езика на омразата цъфна наскоро в речника на баба Меркел. С него се означава всичко онова в политиката, което не е политкоректно и не им се харесва.ИК не може да се ратифицира от Парламента. Ако тя беше за домашното насилие, нямаше да има таква ореваване и тръшкане от либералите и еврогейовете в нейна защита, защото ние и сега имае 5 (пет) закона, които по сексистки маниер защитават само жените у нас от всички възможни злини и някои невъзможни. Конвенцията има за цел да влоши демографския колапс и да ускори отмирането на европейските нации, засегнати от нейните абсурдни постулати. Така
82
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 3.02./събота/ в 11.45ч. пред Народното събрание ще има протест против ИК.
81
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Езикът на омразата е относително понятие и някои го използват много грубо за свои цели и пропаганда. Зависи от коя страна стоиш. Примерно аз бих се вдигнал парти в деня когато г-н Сорос пукне, но г-жа Джумалиева би нарекла моето изказване език на омразата. Това обаче не е вярно. Аз говоря за радост, за парти и за добро настроение. Това няма нищо общо с омраза. Реакцията на госпожата, обаче със сигурност ще е реакция на омразата. Ето, че нещата се обръщат. Обърках ли ви госпожо Джумалиева ?
80
2
 
7
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Айде стига лъжи , този марш е почитане на памета на велик българин , който е защитавал България и е умрял за нея.
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз досега не съм бил жена си. А тя, особено като е на диета или очаква да и дойде, направо ме размазва. Започвам да се замислям дали да не и хвърля един бой профилактично, защото с годините става все по -зле. Би били справедливо, след толкова години тормоз...
78
1
 
19
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Върви се по максимата, че като повториш лъжата сто пъти, хората я приемат за истина. НО са сбъркали народа! :) Нашият народ е упорит и като види лъжата я познава! Ако ще и хиляда статии да се изпишат, това само ще ни сплоти още повече. Не напразно сме оцелели толкова години...
77
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички заедно срещу еврейските унищожители на християните и бялата раса !Доказано е, че те тормозят всички не-евреи вече десетки години. Мюсюлманите са избивани в близкия изток и са залъгвани да идват в чужди държави, белите християни са дискриминирани в собствените си страни и законите се пишат вече в техен ущърб, *** извратеняци разваращават децата ни и разрушават основите на обществата ни, само евреите се спотайват и се правят на многоизстрадали ангелчета. Това вече не върви !!
76
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато има русофили предатели и слуги на Русия ще има и омраза в България.
75
15
 
4
 
! Отговори
аман от изяви преди 6 години
Хормона си казва думата и няма такова нещо като закон или възпитание което да променят нещата. Комунистите просто търсят повод за конфронтация за да стоят по новините.По отношение стремежа към изява аз не мога да различа между комунист и тези П&Л дето все искат да ни занимават със себе си.
74
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЛЕЛЕ, ВИЖ КВИ БРАДАТИ ТИПОВЕ ЩЕ НИ ПАЗЯТ ЖЕНИТЕ ОТ НАС САМИТЕ ХАХАХА
73
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Усещам, как над 6 млн. българи започват да се сплотяват след гнусния опит да им натрапят *** конвенцията няколко журналистически медии, 10 души НПО " експерт интелектуалци", 150 души ГЕРБави чиновници и депутати, Марешки, Станишев, Манолова, Миков и 1000 души чуждестранни чиновници от ПЕС, ЕК, ЕП, СЕ!И ако досега се цепеха и умело бяха противопоставяни един на друг от политици- комунисти на демократи, социалисти на седесари и т.н., противодействието на *** конвенцията сплоти българите!
72
2
 
12
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Различията разединяват. Когато имаш много "култури" и насила ти се набутват нови такива, разбира се че езикаът няма да е на дружба и любов.
71
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето когато в София се построява най-голямата синагога в Европа, която и до днес стои, евреинът Марко Фридман взривява българската черква Света Неделя и убива над 250 българи в нея. Без те да са му причинили ни най-малка злина някога. По времето когато неговите съплеменници в България са богати, известни и заемат важни политически постове. Защо?
70
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, Луковмарш сигурно е много лошо нещо, обаче генерал Христо Луков не е убил 50 000 български граждани, а комунистите, от които той е пазил България са убили толкова. Комунистите са взривили Света Неделя за нищо, убили са 234 души за нищо, без никаква причина. Марко Фридман и неговите съратници са го направили този терористичен акт.
69
2
 
25
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Значи пропагандата на вредни за България неща е нещо нормално,а съпротивата срещу тях-език на омразата?
68
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ НЕ Я ОДОБРЯВАМ И ЛУКОВМАРШ СЪЩО. НО АКО ЛУКОВМАРШ ИМА ИСТОРИЧЕСКА ОБОСНОВКА В АНТИКОМУНИЗМА, ТО ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕЦИЯ Е ПРОТИВ МОРАЛА КАТО ЦЯЛО.
67
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбирам, значи този персонаж ще пази семействата ни от насилие? Такива сме гледали по репортажите за ИДИЛ, извинете ме.
66
1
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
До АнонименСамоубий се тогава
65
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Блиц може да е жълта преса, но поне казва истината,а тук все едно Сорос е писал сатиите.