Езикът на омразата в България: Все по-често срещан, все по-опасен...

"Луковмарш", Истанбулската конвенция го засилват
127
Езикът на омразата в България: Все по-често срещан, все по-опасен...
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Комисията за защита от дискриминация наблюдава ескалация на езика на омразата и призовава за помирение.

Сред примерите за дискриминационни прояви и език на омразата, които могат да предизвикат ограничаване на участието на гражданите в демократичната дискусия в обществото, КЗД посочва "Луковмарш", който често се превръща в трибуна на езика на омразата, особено с насоченост срещу представители на еврейската и други общности, както и екстремните позиции, свързани с дебатите около Истанбулската конвенция. Така доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминацията, представи позицията на оглавявания от нея орган във връзка със зачестилата употреба на езика на омразата.

Още по темата
Според Джумалиева границата между свободата да изразяваш свободно своето мнение и позиция и словото на омразата е много малка.

Тя заяви пред БНР, че правото именно на свободно изразяване е фундаментален принцип, залегнал в Конституцията и в Конвенцията за правата на човека, Хартата за основните права на Европейския съюз, но то не е абсолютно право и носи със себе си ограничения – особено в случаите, в които това право нарушава правата на другите.

"Ние трябва да определим тези граници на толерантността, за да продължим да се гордеем с това, че сме един от най-толерантните народи и че правим всичко възможно за защита на своите граждани", коментира тя.

Ръководителят на Комисията за защита от дискриминацията бе категорична, че демократичните общества се гордеят със свободата на словото, но враждебното слово и словото на омразата са нещо различно.

Тя припомни, че понякога словото на омразата прераства в престъпления от омраза, които са криминализирани.
Джумалиева призова за конструктивен дебат за Истанбулската конвенция, за да може обществото да е запознато с проблемите, свързани с нея, ако има такива.

Тя припомни, че КЗД е представила своята позиция относно конвенцията пред в Комисията по правата на човека и вероизповеданията в Народното събрание, като е отстоявала позицията да се сезира Конституционният съд.
Според д-р Джумалиева председателстваната от нея комисия е заинтересована от дебата за Истанбулската конвенция и го следи с интерес.

"Нека компетентните органи – Конституционният съд и след това, разбира се, Народното събрание – да се произнесат по този въпрос пред обществото", призоа тя.

В заключение по отношение на прояви като "Луковмарш" Джумалиева заяви, че би посъветвала местните власти да не допускат подобни прояви, които всъщност поляризират обществото и които създават една трибуна и предпоставка за разразяване на езика на омразата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този етнос е тотално гнил и отдаден на анархия, грабеж и беззаконие.И това не е от вчера, това е от жалките, полуробски и помиярски 1300 години.Не са ни криви нито турци, нито цгани, нито великите сили, нито марсиянците, нито...просто сме си такива.Срам ме е, че съм българин.
43
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прокаженото племе затъва все повече, и като естествена реакция се озлобява и оскотява все повече.Но дали това ще го спаси?
42
4
 
30
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Ще мразим докато държавата ни заобича.
41
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите трябва да най-после да разберат, че докато се кланят на портрета на Путин и не започнат да мразят Русия като четворката, визите никога няма да паднат, напротив, процентът н отказите ще расте.
40
3
 
18
 
! Отговори
ivailo преди 6 години
Много са ми смешни такива като тая Джумалиева, които се взимат за някакви морални авторитети, които са достойни да учат другите хора на нравственост...
39
4
 
14
 
! Отговори
маке преди 6 години
за пръв път се срещнах с третия пол в казарматастаршината ту майка ту баща на ротата
38
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
44 Кой те кара да ги обичаш , става дума за съвсем друго нещо за превенция и борба с насилето над жени и домашното насилие . Нерде Москва нерде Истанбул
37
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
те от всичко могат да се обидят.. ако им кажеш черен можеш да ги обидиш, ако им кажеш бял пак можеш да ги обидиш, комплексите нямат лечение
36
2
 
10
 
! Отговори
Ванга преди 6 години
Ердоган скоро пак ще се крие в някоя канализация! Втория преврат ще е успешен!
35
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не по малко смешно е че БСП е едиснтвената партия от ПЕС която не приема Конвенцията . Познайте от три пъти защо :Жокер :Москва
34
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България ще се оправи когато обяви война на турция, превземе я, и я унищожи като така си върне за 5-вековното недоразумение предизвикано от едно подценяване от страна на българите към скритиите лимонки - турците. -Паулу Куелю
33
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най смешното е че преди 2 години Светият синод е нямал нищо против Конвенцията но сега следва опорките на Москва
32
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
33 Ти прочете ли я , че я смяташ за глупава , сигурен съм че не си
31
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И все пак, аз мисля че сегашните "либерални залитания" на ЕС са временно явление. И това ще мине! И в Европа повечето хора са като нас - хетеросексуални, порядъчни люде, мъже, жени, семейства, християни, които стават сутрин, бачкат по цял ден, раждат и отглеждат деца, имат вяра и традиции. Малко са отпуснати от охолство и благополучие, те не знаят що е туй-голям КралиМарковски ..! Но, до некоя и друга година ще да се осаферат. И тогава махалото ще тръгне на обратно със страшна сила..
30
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде стига с тая демагогия. Глупавато конвенция и продажните политици сами нагнетяват социално напрежение.
29
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
32 И такъв ще си останеш и така ще ти мине живота в нищото
28
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъмни балкански субекти от Ориента
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ивайлохаха, кажи моля те че си праиш майтап..
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Госпожата да не бърка НУЛЕВАТА ТОЛЕРАНТНОСТ, любим мой *** термин, към идиoтиятa с език на омразата.
25
25
 
2
 
! Отговори
Ивайло преди 6 години
до 23! Е заради такива като тебе човекомразци бизнесмените от чужбина нещат да инвестират в нашата страна!