Езикът на омразата в България: Все по-често срещан, все по-опасен...

"Луковмарш", Истанбулската конвенция го засилват
127
Езикът на омразата в България: Все по-често срещан, все по-опасен...
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Комисията за защита от дискриминация наблюдава ескалация на езика на омразата и призовава за помирение.

Сред примерите за дискриминационни прояви и език на омразата, които могат да предизвикат ограничаване на участието на гражданите в демократичната дискусия в обществото, КЗД посочва "Луковмарш", който често се превръща в трибуна на езика на омразата, особено с насоченост срещу представители на еврейската и други общности, както и екстремните позиции, свързани с дебатите около Истанбулската конвенция. Така доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминацията, представи позицията на оглавявания от нея орган във връзка със зачестилата употреба на езика на омразата.

Още по темата
Според Джумалиева границата между свободата да изразяваш свободно своето мнение и позиция и словото на омразата е много малка.

Тя заяви пред БНР, че правото именно на свободно изразяване е фундаментален принцип, залегнал в Конституцията и в Конвенцията за правата на човека, Хартата за основните права на Европейския съюз, но то не е абсолютно право и носи със себе си ограничения – особено в случаите, в които това право нарушава правата на другите.

"Ние трябва да определим тези граници на толерантността, за да продължим да се гордеем с това, че сме един от най-толерантните народи и че правим всичко възможно за защита на своите граждани", коментира тя.

Ръководителят на Комисията за защита от дискриминацията бе категорична, че демократичните общества се гордеят със свободата на словото, но враждебното слово и словото на омразата са нещо различно.

Тя припомни, че понякога словото на омразата прераства в престъпления от омраза, които са криминализирани.
Джумалиева призова за конструктивен дебат за Истанбулската конвенция, за да може обществото да е запознато с проблемите, свързани с нея, ако има такива.

Тя припомни, че КЗД е представила своята позиция относно конвенцията пред в Комисията по правата на човека и вероизповеданията в Народното събрание, като е отстоявала позицията да се сезира Конституционният съд.
Според д-р Джумалиева председателстваната от нея комисия е заинтересована от дебата за Истанбулската конвенция и го следи с интерес.

"Нека компетентните органи – Конституционният съд и след това, разбира се, Народното събрание – да се произнесат по този въпрос пред обществото", призоа тя.

В заключение по отношение на прояви като "Луковмарш" Джумалиева заяви, че би посъветвала местните власти да не допускат подобни прояви, които всъщност поляризират обществото и които създават една трибуна и предпоставка за разразяване на езика на омразата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
20
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
Еми то кво остава ако не може и да се говорим, да се надупим само ли
23
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Езика на омразата е единственото ни цивилизовано оръжие, което имаме срещу тиранията.Вземето ни го, и ще се запознаете с действието на омразата.
22
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес признателна България отбелязва Денят на Народния съд Денят на Възмездието, Денят на Наказанието, Денят на Справедливостта, която застигна на този ден българските националисти, шовинисти, фашистки палачи и слуги на германския национал-социализъм, виновни за смъртта на над четиристотин хиляди българи в периода 1912-1944 г.
21
4
 
33
 
! Отговори
Само казвам преди 6 години
България е оцеляла през хилядолятията благодарение на вяра, морал, традиции, някои от които са от тракийско време още (честит празник); разпръснала е светлина, писменост и вяра по има-няма 1\3 от цивилизования свят. Не ние, а гърците са тези, които в древни времена са седели по Агорите, заглеждайки преминаващите момчета и мъже, обсъждайки задните им части; да не привеждам примери за ингилизките отклонения и смешения. Може сега да сме мизерници, ама ***...ски народ не сме били, няма и да бъдем!
20
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За голямо съжаление трябва да се констатира, че белите европейци вървят към своето самоунищожение. Главните причини са свърхзадоволеност, егоизъм, глупост и мързел. За сметка на това всички други се размножават и скоро ще бъдат новите господари на света. Справка: Загиването на Римската империя
19
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Езикът на омразата ще свърши, ще започне действието !
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ВСЕ ПО ЗАСЛУЖЕН !
17
2
 
18
 
! Отговори
sdfsdf преди 6 години
Искам да питам този на снимката, как и кога и колко му струваше да си направи тези хубави табели?!? (ако разбирате накаде бия)
16
1
 
25
 
! Отговори
1 преди 6 години
"Ръководителят на Комисията за защита от дискриминацията бе категорична, че демократичните общества се гордеят със свободата на словото, но враждебното слово и словото на омразата са нещо различно."Т.е. имаш право да критикуваш партията но само според правилата на партията. Пример: James Damore и делото срещу google
15
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Езикът на омразата е полезно оръжие. Така обществото може да се брани от извращенията наречени "европейски ценности" и хората няма мълчаливо да приемат подобни гаври както немските
14
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНапротив,не мразим различните,никога нищо против гейове и ле.зъ бийки,нека се обичат,но тази конвенция е уловка,измама и ще промива мозъците на деца,превръщайки ги в *** насила!Освен това,ще отнемаат и имущество от семействата.
13
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в Германия след като са подписали тази конвенция как защитиха правата на малтретираните сексуално германки на площада в Кьолн от мигрантите?нали са я подписали!
12
4
 
22
 
! Отговори
КЛУМ преди 6 години
А БНТ частна телевизия на Сор.ос ли стана или обикновен държавен проводник на омраза, с нашите пари по нашите глави!?
11
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е българите да почнат да мислят, като американци и да са любезни и учтиви със всеки.
10
3
 
38
 
! Отговори
ами преди 6 години
В България само честните българи нямат права...ама никакви!
9
6
 
43
 
! Отговори
1 преди 6 години
Нещем конвенцията! Не ни пробутвайте неомарксистки глупости като "език на омразата" !Докато спазвам законите ще си говоря както си искам !Ако на някой не му харесва истината да хваща самолета и да отива в някоя държава където чувствата и емоциите взимат връх над здравият разум !!Такива държави по света колкото искаш !!
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5Важното е да има промяна в законите и някой шеф ако обиди някой ром да трябва да му плати обезщетение.
7
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
37% от населението на руската федерация подкрепя Истанбулската конвенция. Предизборно честито, товарищ Путин!Докато харчехте парите на народа ви тук, видяхте ли какво стана там, у вас?
6
31
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България всеки мрази различните от него.
5
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този човечец са му дали 20 лева да позира на студа,смешна история!Отвориш новините - "конвенцията",отвориш шкафа - "конвенцията",отвориш вратата - "конвенцията",отвориш тоалетната - "конвенцията"............Насила хубост не става,никой не ви иска конвенцията.По-ясно как да го кажем?