Стига чуждици! Не "омбудсман", а "обществен защитник"

Депутати предлагат промяна в закона между първо и второ четене
Обновена: 1 фев 2018 11:51 | 1 фев 2018 11:50, Екип на Dnes.bg
28
Стига чуждици! Не "омбудсман", а "обществен защитник"
Настоящият омбудсман Мая Манолова. Снимка: архив, БТА

Думата "омбудсман" да бъде заменена с "обществен защитник", искат от Обединени патриоти. Депутатите от групата ще предложат тази промяна между първо и второ четете на Закона за омбудсмана.

Още по темата

"Говори се за някакъв омбудсман, а това е чужда дума, ние имаме прекрасен превод – обществен защитник и стига сме робували на чуждици", отсече Юлиян Ангелов по време на дебата за поправките на закона.

С промените в Закона за омбудсмана, които парламентът прие, се разширяват правата на обществения защитник. Той ще може да отправя препоръки и предложения до Министерския съвет и Народното събрание за подписване и ратификация на международни актове в областта на правата на човека.

Развиват се и правомощията на омбудсмана да се застъпва за всички права и свободи на гражданите, независимо дали са нарушени от публичноправни или частноправни субекти. Към настоящия момент, макар да не са изключени от Конституцията, извън обхвата на закона остават действията и бездействията на субектите от частния сектор.

Въвеждат се и нови правила при избор на омбудсман и зам.-омбудсман. Като гаранция за публичност, тайното гласуване ще бъде заменено с явно, а за заемане на длъжността е добавено изискване за предишен опит в областта на правата на човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Ф преди 6 години
НАРОДОЗАЩИТНИК. ТОВА Е ДУМАТА.
25
0
 
1
 
! Отговори
Кой преди 6 години
Кой ще накара обществения защитник да изпълнява основната си функция. Не говоря за ПиаР акции.
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ДА ЗАПОЧНАТ с казармата- дневален, наряд, непоряд, часови, подчаси, рубеж, мешка, паласка, полоса, заход и т.н."Поне звучат на български горните. А и като имаме предвид, че руския е дъщерен леко видоизменен български, аз възражения нямам. Но имам срещу лидер, фен, митинг, спинър, шоп, фейс, бонус, оферта и всякаква друга зловредно натрапвана от "журналистите" чуждица.
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами няма ли да има възродителен процес и за имената. Каракачанов, Джамбазки, Сидеров. Да получат и те български имена. По патриотично ще звучат.
22
7
 
2
 
! Отговори
Жо преди 6 години
ДА ЗАПОЧНАТ с казармата- дневален, наряд, непоряд, часови, подчаси, рубеж, мешка, паласка, полоса, заход и т.н.
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Мая, само тя и президентът имат смелостта да се опълчат на гербрастката мафия.
20
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Mamolova komuniska predade bsp saradi turs.konvenzia sa da ugodi na drugarite komunisti ot gerb i na boku nali te ja isbraha maja
19
9
 
3
 
! Отговори
ДО 12 преди 6 години
Ало клакьорите на Мая.....дръжте се малко, защото: 1. Не вярвам на човек, който е бил ку..р...ва на братя Галеви/ или е лъжа/ ? 2. Широко рекламирана и дейност--досега е създала само проблеми-пр. да не се перхвърлят фирми ако няма неизплатени задължения към работниците... Това е нещо уникално само в БГ, и затова сега е стопиран гражданския оборот И какво стана - този който прехвърля фирмата, деклари ра ,че няма задължения и пак я прехвърля. т.е. "честната" Мая уреди наш,те хора отново.
18
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зависи 12000 пъти по-добре от обидното "омбудсмая" ...
17
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако тази е обществен защитник, то аз съм Елвис!
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За първи път термина "обмундсман" се появи в българския език в книга на професора по административно право в Софийския университет Динко Дерменджиев през 1976г.
15
6
 
11
 
! Отговори
това са проблемите преди 6 години
Точно така, дерзайте "патриоти" това са проблемите в обществото.....ммм думата патриот също е чуждица .............. не Ви подхожда, ...... да ви наречем ЛАПАЧИ.....
14
19
 
5
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
До тнтКакво е постигнала, освен да лае, че е постигнала? Фактически е постигнала кръгла нула. Замяната на термина също е изключителна важна промяна. Една от най-належащите. Защото като сменят името институцията ще заработи, ще се намали корупцията и т.н. За да заработи съдебната власт може да заменят "прокурор"с "обвинител" и всичко ще тръгне по мед и масло.
13
5
 
7
 
! Отговори
Тъп на 179 градуса преди 6 години
И стига политици, - а блудсмани.
12
3
 
33
 
! Отговори
тнт преди 6 години
Въобще не са само представителни тези функции. Беше мъглява и формална при предишните двама омбудсмани. При Мая Манолова се видя,че всичко си зависи от човека. Тя постигна важни неща и /Господ здраве да й дава!/ дано дълго време още да си върши работата все така настъпателно и ефективно!
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веднъж потърсих "омбудсмана" в моя град относно един спор с любимите на всички митници. Естествено ме препратиха към споменатия по-долу Ицахак Похосян, защото става въпрос за свещената дойна крава - митници все пак. Така че полза от тези - нулева. Все едно Дон Корлеоне да те пази от Дон Корлеоне.
10
8
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
подкрепям идеята имам доверие на гжа м манолова
9
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Народен закрилник" трябва да се казва. И песни да се пеят.
8
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заедно с арменския поп ще препоръча ратификация на истанбулската конвенция. Както и да се назовава тази институция има само представителни функции. Реалните са в ръцете на изпълнителната и съдебната власт. Не е ясно защо съществува, то и господари на ефира май имат по-добри резултати.
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега освен тази дума да вземат да преименуват и Сидер-ов