Трифоновден е! Започва резитбата на лозята

Църквата почита днес паметта на Свети мъченик Трифон
1 фев 2018 08:02, Елка Василева
23
Трифоновден е! Започва резитбата на лозята
Снимка: архив, Булфото

Българската православната църква почита днес паметта на Свети мъченик Трифон. Празникът е наречен от народа Зарезан, защото се отбелязва в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.

Свети Трифон живял праведно и загинал мъченически заради вярата си в Христа. Заради силната си вяра още от младини той бил надарен от Бога с лечителска дарба. По времето на гоненията срещу християните при римския император Декий Траян, управлявал от 249 до 252 г., Трифон бил арестуван, подложен на мъчения и осъден да бъде обезглавен. Точно преди да отсекат главата му, той се помолил да го стигне смъртта по-бързо, склонил глава и починал.

Денят на Свети мъченик Трифон се отбелязва първоначално у нас на 14 февруари, като Ден на лозаря. През 1968 г. след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Така паметта на Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Трифоновден е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари. На 1 февруари се празнува Трифоновден, на 2 февруари - Сретение Господне, а на 3 февруари - Свети Симеон.

Според българските народни традиции Свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите.

На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. В ранно утро стопанката омесва тесто и изпича хляб. Приготвя пълнена с ориз кокошка. Поставя хляба и гозбата в нова шарена торба и я дава на лозаря заедно с бъклица вино. На лозето всеки стопанин се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва първите три пръчки и полива мястото с червено вино и светена вода, и поръсва с пепел, които пази от Бъдни вечер. След това започва зарязването на лозите.
 

/БТА/
 


23
Още по темата: Трифоновден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
6
 
! Отговори
nina преди 9 месеца
"...започва резитбата на лозята..." Ива ли луд, който започва тази резитба по средата на зимата? Защото сега е средата на зимата, т.е. към 7 февруари. Алооо, западнослугуващите, НАШИТЕ празници , народните, са съобразени и с климата ни. Така ч,, Трифон зарезан си е на 14 февруари, а Свети Валентин...той НЕ Е наш празник!
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До da
По двата, не може да е по един. Нали тука всеки е професор и със собствено мнение, включително и митрополитите...
15
2
 
1
 
! Отговори
da преди 9 месеца
Nashata cyrkva posledno po Grigorianskia ili Julianskia kalendar se vodi?
14
0
 
10
 
! Отговори
Пияч преди 9 месеца
Ами честито и на нас ракиджиите! Повече грозде таз година, и повече литри сварена домашна ракия в домашните ни казани, напук на ***!
13
1
 
9
 
! Отговори
от лозята преди 9 месеца
Честит празник на всички лозари, винари и лозаро-винари ! Бъдете здрави и направете в лозята и избите си най-качествените еликсири в огромни количества ! Бог да бъде с Вас, за да гледате лозята си при добър климат.
Наздраве !
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
НАЗДРАВЕ
11
1
 
18
 
! Отговори
Тинев преди 9 месеца
Всеки истински МЪЖ, чествува Трифон зарезан на 14 Февруари.
Пейдиасите на 1.02.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Към 2
Е и ПЕТЛЬОВ. ДЕН е
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Требе да е на14 февруари Това е уважение към лозата и лозаря А валентин да го празнуват в САЩ те и без друго си ги измислят
8
1
 
8
 
! Отговори
11 преди 9 месеца
Няма такова нещо. Не можеш да кажеш на лозето кога да се разлиства. Това са глупости.
7
7
 
4
 
! Отговори
ЕваЛЛа! преди 9 месеца
До Винар
Още веднъж, НЯМА ГОСПОД! Поредното доказателство.
6
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кое му е раното ? Температури около 15 градуса го дават 2 седмици напред. Ходи в студа зарязвай след 2-3 седмици.
5
0
 
22
 
! Отговори
Винар преди 9 месеца
Някой може да измисли да премести Трифоновден на 2 .януари. Това не значи,че тогава ще се зарезват лози. И днес е все още рано за резитба. Природата си има свои закони,различни от тези на Светия Синод.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Започват запоите, нищо друго. То без повод се напиваме пък...
3
1
 
28
 
! Отговори
ТАКА де.... преди 9 месеца
Трифчо е след ДВЕ седмици.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
да ама утре е 2 февруари ;)
1
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трифоновден ама друг път. Не значи че кат се промени попския календар за да се съеши със Светни Валентинчо лозята знаят тая работа и ше стават за резане...