Горанов отваря дискусия за данъка за колите "втора ръка"

Превърнахме се в гробницата на Европа, рече министърът
242
Горанов отваря дискусия за данъка за колите "втора ръка"
Снимка: БТА

Превърнахме се в гробницата на Европа. Купуваме "втора ръка" коли със съмнително качество. Това каза от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от "24 часа".

Той коментира въпроса за данъчните облекчения за собствениците на по-екологични автомобили. Според него ще е много трудно да се намери баланс, тъй като хората с по-ниски доходи притежават по-стари коли. Горанов добави, че се работи по промяна на Закона за местните данъци и такси.

"Пребалансирането на системата би довело до увеличаване на тежестта върху по-евтините и намаляване на тежестта за по-скъпите коли", каза министърът.

Според него има възможност да се увеличи данъкът на превозните средства, които замърсяват повече.

"Това неминуемо ще доведе до увеличение на данъка за нискодоходните групи. Баланса трябва да търсим заедно", каза министърът.

Все пак той припомни, че и в момента автомобили от три категории се ползват с различни облекчения: за тези, отговарящи на екологична норма от Евро 2,3,4,5,6, редуциран е данъкът за коли с катализатори - с 20 до 40%, което се решава от общинския съвет. Освен това притежателите на електромобили не дължат местен данък за тях.

"Възнамерявам съвместно с комисията по бюджет и финанси да предложим в следващите няколко месеца промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), свързани не само с моторните превозни средства, а изцяло с концепцията относно облагането на движимите и недвижими имущества, предмет на облагане по ЗМДТ", обясни Горанов.

Според него облагането, което е в полза на местните бюджети, има нужда от усъвършенстване, тъй като е изостанало и остаряло.


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия толкова са се откъснали от реалния живот, който живеят 90 % от българите, че въобще не могат да си представят каква е възможността на един такъв човек да си купи нова кола. Или знаят и това е просто цинизъм, като на Мария Антоанета "да ядат пасти, като няма хляб".
192
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако получавахме партийни субсидии, доходите на Горанов и безплатния му апартамент, всички щяхме да караме нови коли.
191
1
 
3
 
! Отговори
НОвите са ОПАСНИ преди 1 година
Всички НОВИ автомобили с а снабдени с тежко вредни радиоактивни скенери увреждащи трайно и нелечимо биосферата и земята ни ..НЕ СА ДОПУСТИМИ ЗА Движение..


ЕДинствено безвредни са автомобилите с ГАзови уредби и жълти традиционни фарове.
190
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Управляващите отдавна се превърнаха в гробарите на света .Погребаха мечтите и живота на милиони Българи и продължават да го правят. Бог бави но не забравя.
189
3
 
12
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Не се сърдете на Горския. Той толкова може. Завършил е някякво шуле в Свищов.
188
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може така!
187
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проба, грешка старата практика. Проба за еврозоната , проба за Инстанбулската , сега проба за старите коли които караме.Само ни пробват. Задатете си въпроса господа защо носим дрехи втора употреба, защо ядем храни некочествени храни, защо караме втора употреба коли? Дали е от хубост? Знаете ли как живее народа? Със сигурност НЕ.
186
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами с 500лв заплата ше си купят всички нови коли. Тиа *** от този парламент направиха хората сами да си говорят,и си верват отгоре на сичко. Трябва да се разкарат вече
185
5
 
18
 
! Отговори
Ара преди 1 година
То от повече от десет години се внасят коли, които на Запад не се допускат да се движат по улиците и няма да минат преглед... Хубавото е, че ще има достатъчно желязо за индустрията след някоя година 😉
184
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Превърнахме се в гробницата на Европа. Купуваме "втора ръка" коли със съмнително качество.Че то че сме гробница на европа е така от 26 г.Че сме ''втора ръка'' не е от вчера а за качество да не говорим откакто ГЕРБ вкараха веригите магазини и унищожиха работещите хора с кеф чистят боклуците в България със съмнително качество.
183
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им е честито на почитателите на ГЕРБ и компания.
182
2
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 година
И защо да се вдига данъка ,след като непрекъснато намаляват старите коли.
181
3
 
28
 
! Отговори
Народа преди 1 година
Това,че повечето хора от народа,кара на газ,не минава ли за екологосъобразно?Или е поредния опит да се вземе и малкото,което е останало във хората.
180
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се занимавайте със слугите
в бандата .
179
1
 
7
 
! Отговори
До 176 преди 1 година
Не лъжи!
За Лада чакаш 10 години. За Шкода, Застава, Вартбург, Трабант, Мосвич, Запорожец, ... ако вноската ти е за някоя от тях, взимаш кола при следващата доставка. Без вноска май само такива като теб са си купували кола.
178
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде сте скрили лъжеца , крадеца и убиеца
Бойко?
177
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За една кола сега клас до 1600 куб. см 22 годишен автомобил Голф се плаща гражданска 180 лв, винетка 97 лв. тех. преглед 40 лв. данък, 30 лв. искат и зимни гуми с грайфер 0.4 см./ гумите поне на 2-3 години понеже не ги сметям с летни - бюджета е толкоз / до тук грубо около 400 лв.Тез министри слизат ли при обекновенните хора, знаят ли как живее обикновеният човек в България наречен електорат.
176
0
 
23
 
! Отговори
На въпроса преди 1 година
Как Горанов ме прави по-беден. Първи отговор - винетка, за сравнение в Швейцария е 35 Евро за година. Втори отговор - гражданска отговорност. Трети отговор - данък. Четвърти отговор - наем гараж, понеже квартала ми е заринат с коли, презастроен от другарчето на Горанов кметицата.
175
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И КУБИЦИТЕ СА ВАЖНИ .До 100 кс малък данак а над 100 250 или 500 по голям.ПАК ЩЕ преибете бедните.Моя опел Кадет 1,3 го карам един път седмично.И ще плащам 100 лв данък.А оная Мутра дето не ходи на работа, а само ходи с джипа по дискотеки молове и вътри по хиледи киометра с големия си мощен двигател 2015 г ще му вземат 50 лв Да
174
22
 
9
 
! Отговори
Така е преди 1 година
До До 156 Така е до 162 Май лъжеца си ти.Живял съм 40г. при соца и ти казвам че ти лъжеш. Това което пишеш за колата сигурно е запорожец.Само те бяха без вноска.Като се роди дете се правеше вноска за жилище , кола и телефон.Така ли беше ? И пак за колите. Пътуваш от София да Пловдив я срещнеш 10-15 коли , я не.И това според теб е че всеки е имал достъп до кола.Бедни времена бяха.Но пък хубавото на соца беше че си отиде.