Горанов отваря дискусия за данъка за колите "втора ръка"

Превърнахме се в гробницата на Европа, рече министърът
242
Горанов отваря дискусия за данъка за колите "втора ръка"
Снимка: БТА

Превърнахме се в гробницата на Европа. Купуваме "втора ръка" коли със съмнително качество. Това каза от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от "24 часа".

Той коментира въпроса за данъчните облекчения за собствениците на по-екологични автомобили. Според него ще е много трудно да се намери баланс, тъй като хората с по-ниски доходи притежават по-стари коли. Горанов добави, че се работи по промяна на Закона за местните данъци и такси.

"Пребалансирането на системата би довело до увеличаване на тежестта върху по-евтините и намаляване на тежестта за по-скъпите коли", каза министърът.

Според него има възможност да се увеличи данъкът на превозните средства, които замърсяват повече.

"Това неминуемо ще доведе до увеличение на данъка за нискодоходните групи. Баланса трябва да търсим заедно", каза министърът.

Все пак той припомни, че и в момента автомобили от три категории се ползват с различни облекчения: за тези, отговарящи на екологична норма от Евро 2,3,4,5,6, редуциран е данъкът за коли с катализатори - с 20 до 40%, което се решава от общинския съвет. Освен това притежателите на електромобили не дължат местен данък за тях.

"Възнамерявам съвместно с комисията по бюджет и финанси да предложим в следващите няколко месеца промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), свързани не само с моторните превозни средства, а изцяло с концепцията относно облагането на движимите и недвижими имущества, предмет на облагане по ЗМДТ", обясни Горанов.

Според него облагането, което е в полза на местните бюджети, има нужда от усъвършенстване, тъй като е изостанало и остаряло.


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
60
 
! Отговори
ha ha ha преди 1 година
А дрехите втора употреба?
Не са ли опасни за здравето на хората, които са принудени да купуват от бедност?
Та тези магазини са равни по брой с тези с редовни стоки.
А случайно да се сещате, че сме най-бедната страна в ЕС и не само в него?
Е, когато имаш милиони, е цинично да коментираш обикновените хора, на които им се съдират кожите с непосилни данъци, такси и цени спрямо доходите им.
А некачествената и пълна с палмово масло и какви ли не заместители храна, с която се тровят масово българите?
12
33
 
7
 
! Отговори
Край преди 1 година
Да не мислите че Гюнтер в Берлин не иска за 1000 евра да си купи пасат 3 и да си го избичи на тротоара пред блока. Иска БЕДНИЯ Гюнтер ама здравия разум на властта му не му дава. На село си карайте и с евро минус 6 ама в големия град такава кола е животозастрашаваща и няма място.
11
24
 
17
 
! Отговори
Край преди 1 година
Дивото ни общество /управляващи и управлявани ДРУЖНО/ направиха София и големите ни градове най-голямата автоморга в Европа.
Допусна с 500 лв. да имаш кола в София - пълен абсурд. София - 560 коли на 1000 жители -Берлин - 340 на 1000 жители. София има повече коли на 1000 човека от Прага, Виена, Кьолн, Лондон.
Щото бедните да имали коли - беден човек в голям град по света кола няма скъпи ми бедни съграждани.
10
6
 
39
 
! Отговори
Бачо Илия преди 1 година
Горанов, не си се доказал като много умен досега, макар че го даваш хладнокръвен и не го вориш много. Ще ти кажа какво реално може да направиш - да резнеш инавилидите, като ограничиш облекчението в данъка за тях за коли до 100 кс или примерно 0.1 кс/кг ако някой трябва да се движи с по-голям бус. В момента има хиляди които карат коли от 150-200 коня и се водят на инвалид, плащайки данък 5-10 лв.
9
1
 
44
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
Предметът Горанов пак се изказа!
8
3
 
62
 
! Отговори
Неам нерви преди 1 година
Да каже, това герберастко министърче - защо данъците за хазарт и стоки от първа необходимост са еднакви!!? Да каже мижитурката, защо всеки път когато се храня - трябва да плащам данък на държавата!? Защо бе, герберастки палячо!?
7
1
 
58
 
! Отговори
дедо от село преди 1 година
горанчор дедовата вашата демокрация доведе хората до бедност,лудост и болести.Човек ,когато има пари може да си купи много и нови неща,но когато му съдирате десет кожи от гърба е принуден да събира боклуците !До това положение ни докарахте вие ,а сега правите само заключения без да имате намерение да промените нещо.
6
1
 
45
 
! Отговори
:):) преди 1 година
Бойко не озапти ли министърчето си, сам си мамазва ските . Май забрави Дянков как му срина Борисов 1 правителството.
5
10
 
37
 
! Отговори
vw голф 2 преди 1 година
Колите в България са движещи се гробници. Ако има истински технически преглед 60% се спират от движение на момента.
4
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Промени в концепцията за облагане на движимото и недвижимо имущество?
Супер!
Как мислите, дали ще ни одерат кожите алчнити гербави изедници?
3
3
 
48
 
! Отговори
man преди 1 година
Доста шукс коли са регистрирани като товарни N1, или на бабички в Германия. Обърнете внимание и на тези вратички, костват на държавата милиони в пропуснати ползи
2
3
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква кола може да си купи

Учител?
Полицай (не корумпиран).
Медицинска сестра?

За какво говорим изобщо?
1
4
 
104
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горанка, не всички сме милионери като теб. Имай страх от Бога, Горанка!