Горанов отваря дискусия за данъка за колите "втора ръка"

Превърнахме се в гробницата на Европа, рече министърът
242
Горанов отваря дискусия за данъка за колите "втора ръка"
Снимка: БТА

Превърнахме се в гробницата на Европа. Купуваме "втора ръка" коли със съмнително качество. Това каза от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от "24 часа".

Той коментира въпроса за данъчните облекчения за собствениците на по-екологични автомобили. Според него ще е много трудно да се намери баланс, тъй като хората с по-ниски доходи притежават по-стари коли. Горанов добави, че се работи по промяна на Закона за местните данъци и такси.

"Пребалансирането на системата би довело до увеличаване на тежестта върху по-евтините и намаляване на тежестта за по-скъпите коли", каза министърът.

Според него има възможност да се увеличи данъкът на превозните средства, които замърсяват повече.

"Това неминуемо ще доведе до увеличение на данъка за нискодоходните групи. Баланса трябва да търсим заедно", каза министърът.

Все пак той припомни, че и в момента автомобили от три категории се ползват с различни облекчения: за тези, отговарящи на екологична норма от Евро 2,3,4,5,6, редуциран е данъкът за коли с катализатори - с 20 до 40%, което се решава от общинския съвет. Освен това притежателите на електромобили не дължат местен данък за тях.

"Възнамерявам съвместно с комисията по бюджет и финанси да предложим в следващите няколко месеца промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), свързани не само с моторните превозни средства, а изцяло с концепцията относно облагането на движимите и недвижими имущества, предмет на облагане по ЗМДТ", обясни Горанов.

Според него облагането, което е в полза на местните бюджети, има нужда от усъвършенстване, тъй като е изостанало и остаряло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 137Как го определяш сам? Ако си в страната на крадците и не искаш крадеш ти ли си си виновен?
126
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ????Значи пак има начин. Пак казвам стандарта всеки сам си го определя.
125
2
 
16
 
! Отговори
САМО ПИТАМ преди 6 години
Защо не въведат пропорционалното данъчно облагане?Лесно и справедливо.Но на богаташите не им се губи и стотинка.Е,*** ги уважавай....
124
0
 
16
 
! Отговори
???? преди 6 години
Спасението е национална стачка! Всички, считащи че не получават това което заслужават!
123
0
 
27
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Ако не ми е омръзнало от нагло безочие! Карали сме били стари коли и сме замърсявали въздуха! Топлили сме се били с въглища и сме замърсявали въздуха!АБЕ, ГОРАНОВ, ТИ И ЦЯЛАТА "ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА", СПРЕТЕ ДА НИ КРАДЕТЕ! Тогава ще ни оствата и на нас пари за нови коли. И ще се топлим на газ, и няма да влачиме кофите.СПРЕТЕ ДА КРАДЕТЕ ДА ВИ .....!
122
1
 
18
 
! Отговори
???? преди 6 години
До До OzzyКак няма да ме "мързи". Над десет години работя "динамична" работа, уж добре платена, и накрая нищо в банката. За 6 месеца работих облужващ персонал в чужбина - толкова пари на куп не бях виждал! Работата беше в пъти по- неангажираща, свободно време колкото искаш! Видях как в страна с ниска корупция, без мутри, а.к. "бизнесмени", без наши и ваши! Пенсията в България по 150 евра, пък по улиците - определена прослойка и царя би им завидял! Има и хора, забогатяли по честен начин - малко!
121
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредният гербав некадърник, който получава заплата срещу разтягане на локуми пред медиите. Какви дискусии отваряш бе ***, къде са данъчните облекчения и стимулирането на закупуването на нов еко автомобил?
120
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Така ли? А този пуяк на снимката и Караниколов срещу какво взимат по 3 бона месечно?"Срещу работа и учене. Никой не те спира и тебе!! Можеш винаги да кандидатстваш за по-добре платена работа.
119
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Стандарта всеки си го осигурява сам, не министъра или държавата!!"Така ли? А този пуяк на снимката и Караниколов срещу какво взимат по 3 бона месечно?
118
0
 
19
 
! Отговори
???? преди 6 години
.... вземете си оправете обществените поръчки! Кога слагахте пръст за основа на магистралите, не ревахте. Всички обществени поръчки, вкл. санирането се правят с най-некачествените материали и неквалифицирана работна ръка (бай ром - с родата)! Контрол - никакъв. Станахме "европейци" по данъци, глоби, цена на храните (даже ги задминаваме-висока цена - ниско качество), а заплатите... а да КПД-то на българина било ниско, важното е че страха е голям, да не остане без месечно подаяние!
117
0
 
9
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Горски... в последно време ръсиш само "бисери" ..... Оди да оправяш свищовската община....
116
3
 
15
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Предлагам всички политици над 40 г.-вън от политиката.
115
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСтандарта всеки си го осигурява сам, не министъра или държавата!!
114
0
 
13
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Коментар 8-НЕАМ НЕРВИ е напълно прав.На всяко хранене плащаме ДДС.През 500 г.турско робство е имало само един данък-десятък.Десет процента от всички доходи на едно семейство за една година и край.
113
16
 
3
 
! Отговори
До Ozzy преди 6 години
Да така е, данъците не са изобщо стимулиращи за покупката на нова кола. Всеки реве че няма пари за ново, но истината е че ги мързи да учат и да се развиват. Искат от небето да паднат пари, хубави жени и облаги .....
112
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Превърнахме се в гробницата на Европа, рече министърът"Отражение на "европейския" стандарт, който ни осигурявате.
111
1
 
17
 
! Отговори
???? преди 6 години
С 300-500 евро заплата какви коли да караме, бе!? Не живея в София. В провинцията, в село. Улицата пред къщата асфалт не е виждала! Пътищата до близките градчета са в ОКАЯНО състояние от години (над 10)! Има знак "винетка"!? Ако заплатите са по 2000 евра, може и нова кола, ама....? На всичкото отгоре колата ми е стара 97 година, но ни я потдържам и е на ГАЗ!
110
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а какви мерки ще се вземат срещу управляващите не втора а вече трета и повече ръка.
109
7
 
3
 
! Отговори
Ozzy преди 6 години
До До Ozzi Айде пак малоумната селско - снобска логика, че който има по-нова кола, значи краде... Има нормални хора, които работят, не крадат, плащат си коректно данъците и имат що - годе нормални доходи за нашия стандарт. Има и такива, които винаги ще мрънкат и винаги държавата ще им е виновна за нещо. Другари, комунизмът свърши. Ако искаш нещо - трябва и да дадеш.
108
1
 
4
 
! Отговори
До 112 преди 6 години
Има и други сфери за развитие, стига да имаш желание. Много хора обичат да обвиняват другите за своето състояние но не гледат какво сами могат да направят, не четат, не учат не желаят да се развиват но са влюбени в идеята да са богати да имат голяма къща и да карат бентли. Сабудете се, това не е важното в живота. Не е важно каква кола карате, не е важно дали имате къща или малък апартамент щастието идва от това да се развивате и да учите нови неща.