Горанов отваря дискусия за данъка за колите "втора ръка"

Превърнахме се в гробницата на Европа, рече министърът
242
Горанов отваря дискусия за данъка за колите "втора ръка"
Снимка: БТА

Превърнахме се в гробницата на Европа. Купуваме "втора ръка" коли със съмнително качество. Това каза от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от "24 часа".

Той коментира въпроса за данъчните облекчения за собствениците на по-екологични автомобили. Според него ще е много трудно да се намери баланс, тъй като хората с по-ниски доходи притежават по-стари коли. Горанов добави, че се работи по промяна на Закона за местните данъци и такси.

"Пребалансирането на системата би довело до увеличаване на тежестта върху по-евтините и намаляване на тежестта за по-скъпите коли", каза министърът.

Според него има възможност да се увеличи данъкът на превозните средства, които замърсяват повече.

"Това неминуемо ще доведе до увеличение на данъка за нискодоходните групи. Баланса трябва да търсим заедно", каза министърът.

Все пак той припомни, че и в момента автомобили от три категории се ползват с различни облекчения: за тези, отговарящи на екологична норма от Евро 2,3,4,5,6, редуциран е данъкът за коли с катализатори - с 20 до 40%, което се решава от общинския съвет. Освен това притежателите на електромобили не дължат местен данък за тях.

"Възнамерявам съвместно с комисията по бюджет и финанси да предложим в следващите няколко месеца промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), свързани не само с моторните превозни средства, а изцяло с концепцията относно облагането на движимите и недвижими имущества, предмет на облагане по ЗМДТ", обясни Горанов.

Според него облагането, което е в полза на местните бюджети, има нужда от усъвършенстване, тъй като е изостанало и остаряло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съветвам такива като този ози, да си наемат шофьор който да стои 24 часа в екологичния автомобил. И ако го паркира в гараж, добре. Но нали ше кара в центъра където ще има само такива коли, за другите ще е забранено. Е, за благодарност за "мъдрите" предложения, на тези на които ще бъде забранено ще отговорят подобаващо. Като пламват по 3-4 такива машини на ден, ще го питам как ще се чувства. Да не се краде и работи за стандарт. Бедността и лакомията са причина за всичко у нас.
106
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 70 години са направени над 15 000 опита с ядрени бомби. Не съм силен по физика, но онея другите частици още не са и на един полуразпад. А вие ми говорите за москвича на бай Ставри. Природата отдавна е в кома.
105
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
един хибрид реално не на книга харчи колкото нормален бензинов автомобил когато не се движи само на ток а това е през повечето време.
104
0
 
10
 
! Отговори
1 преди 6 години
До АнонименАко всички учат за ИТ специалисти, компютри или операционни системи ще "ручаш" бе пич?
103
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Превърнахме се в гробницата на Европа, рече министърътТи сега ли го разбра?D Не справи на ущипана мома, защото за тази работа ви се плати предостатъчно. Ама Господ вижда....
102
2
 
10
 
! Отговори
До Ozzi преди 6 години
Умнико, явно крадеш от някъде и голям го вадиш. Българина няма възможности и го знаеш. Казвам ти го открито, ще се приемат мерки и те ще бъдат срещу обикновения човек, както се прави у нас. Ти ще се кефиш защото си увреден и слуга на някой. Даваш ли си сметка, че ще трябва да спиш до автомобила или в него.Защото ще гори с един красив пламък.А ти си купувай нов, ако можеш всеки месец. Забогателите, знаем как става у нас като теб, ще получат своето.И ще плачеш горчиво, защото проблема е бедността.
101
1
 
9
 
! Отговори
айде холан моля те преди 6 години
До АнонименЩото БАЙ е ай ти специалист,а гораноф е със сфищофско образУвание...Ако ни управляват IT специалисти,може и да сеу оправим.Но кадърните избягаха.
100
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз предлагам да започнем от старите хора! Много е нерентабилно да се отглеждат дълго!Такъв надхвърли ли 50 - здравната осигуровка да скача до 90 % от пенсията!
99
18
 
6
 
! Отговори
Ozzy преди 6 години
Някак си е тъпо и нелогично за чисто нов плъг-ин хибрид да платиш 600 лв. данък, а за дърт таралясник на 20 години - под 100 лв. Ако на някой изобщо му пука за замърсяването, то трябва да се вземат сериозни мерки. Начинът е само един - висок данък за всичко под Евро 4, както и забрана да влизат в центъра на София, данъчни облекчения за новите автомобили и без данъци за хибриди и EV-та.
98
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДа си учил за по-голяма. ИТ специалистите вземат по 3000-4000 на месец.
97
0
 
22
 
! Отговори
автоморга преди 6 години
Айде на бас, че не само ще вдигнат с много данъка, но и ще им се размине. Навремето Свинетка така вдигна винетките с 50% и уж стадото рева, а малко след това пак избраха герберската крадлива шайка да ги санира, и не че им симпатизирам, но БСП бяха обещали да върнат старата цена на винетките, но матриала си иска герберите да го чукaт отзад
96
0
 
1
 
! Отговори
109 преди 6 години
..... на социално слабите роми!
95
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спрете санирането и с останалите пари дайте по една кола!
94
2
 
18
 
! Отговори
1 преди 6 години
Господина защо не каже, че се вози на служебен автомобил за който не плаща нищо? Защо не каже чии са фирмите за изкупуване на катализатори, които се крадат масово?Защо не каже, че се манипулира качеството на горивата заради по- големи печалби и от там се увеличават вредните емисии? И има още много защо?!
93
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Запомнете! Стар Москвич, който изминава 3000 км годишно е по малко вреден от нова Дачия изминаваща 300 000 км всеки ден!
92
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Догодина данък малко жилище,после данък кратък живот,данък, че си грозен нисък или дебел.Абе има накъде...алчността дава крилаааа...и като добавим "радостната вест" че са напът да открият безсмъртието....егати живота.
91
4
 
6
 
! Отговори
До антигерб преди 6 години
При Станишев, колко беше средната заплата? Нали всички милеета за нацията, държавата и пенсионерите - без по-високи данъци и осигуровки няма как да има по-здрави пътища, по-добро образование, по-добро здравеопазване. Другият вариант като Монако - махаме данъците и всичко си го плащаш сам - училище, преглед, сигурност.
90
0
 
14
 
! Отговори
Теб преди 6 години
До МенЩом ще се оправяме сами,няма нужда от "управление"Все ще се справим,но не искаме да сме доноре на псевдофинансисити,които само дразнят с развяването в публичното пространство и поучителна реторика.
89
3
 
22
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
За хиляден път управляващите *** искат бедните да станат още по-бедни, а богатите по-богати. В тази държава единствената грижа на управляващите е, цялата тежест и бреме да се поеме и да се носи от бедните слоеве на населението. Всеки иска да кара нова и скъпа кола, но с какво да я купи. Съмнявам се, че с 860 лева СРЕДНА работна заплата за България, това е възможно.
88
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе горанов, малката буква е умишлена, що не въведеш данък липса на кола. Всеки, който не притежава кола и шофьоска книжка, се облага с данък. Като на времето-егргенския данък.Ама ха, това са огромни загуби за много сфери на икономиката ВИ.