Горанов отваря дискусия за данъка за колите "втора ръка"

Превърнахме се в гробницата на Европа, рече министърът
242
Горанов отваря дискусия за данъка за колите "втора ръка"
Снимка: БТА

Превърнахме се в гробницата на Европа. Купуваме "втора ръка" коли със съмнително качество. Това каза от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от "24 часа".

Той коментира въпроса за данъчните облекчения за собствениците на по-екологични автомобили. Според него ще е много трудно да се намери баланс, тъй като хората с по-ниски доходи притежават по-стари коли. Горанов добави, че се работи по промяна на Закона за местните данъци и такси.

"Пребалансирането на системата би довело до увеличаване на тежестта върху по-евтините и намаляване на тежестта за по-скъпите коли", каза министърът.

Според него има възможност да се увеличи данъкът на превозните средства, които замърсяват повече.

"Това неминуемо ще доведе до увеличение на данъка за нискодоходните групи. Баланса трябва да търсим заедно", каза министърът.

Все пак той припомни, че и в момента автомобили от три категории се ползват с различни облекчения: за тези, отговарящи на екологична норма от Евро 2,3,4,5,6, редуциран е данъкът за коли с катализатори - с 20 до 40%, което се решава от общинския съвет. Освен това притежателите на електромобили не дължат местен данък за тях.

"Възнамерявам съвместно с комисията по бюджет и финанси да предложим в следващите няколко месеца промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), свързани не само с моторните превозни средства, а изцяло с концепцията относно облагането на движимите и недвижими имущества, предмет на облагане по ЗМДТ", обясни Горанов.

Според него облагането, което е в полза на местните бюджети, има нужда от усъвършенстване, тъй като е изостанало и остаряло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
26
 
3
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Искам някой беден да ми обясни как така е беден заради Горанов. Да ми обясни и как като е беден има автомобил. По света бая бедни хора съм видял и нкой от тях нямаше кола. Бедни сме, защото произвеждаме малко, но затова пък некачествено. Защото всеки разбира от всичко и нищо не учи, не се квалифицира, не подобрява производителността си. Чака някой да му дава пари я държава, я лотария.
86
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ни баламосва с еврозони,приемане на еврото...Абе самият Стив Ханке ви казва-Премиере Борисов,спри да слушаш Брюксел,обърни внимание на българите.Валутният борд дава възможност на Бг да печати своя валута,С ФИКСИРАН КУРС КЪМ ЕВРОТО,т.е,тя е неен клонинг и на практика е част от еврозоната,макар,че формално не е .Ама кой да слуша.Свищовската школа е най-велика.
85
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със заплата от 600 лева каква кола може да се купи
84
0
 
27
 
! Отговори
стратег преди 6 години
И какво сега,велики икономисте?След 2020г няма такси от пренос на газ.Ще купуваме от Турция по техни цени,а Германия започва да строи Северен поток?Както се казва няма нищо по-страшно от комплексар с влас и прекалено много пари.
83
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
както казва тиквата народа много забогатя и явно трябва да му се вдигнат данъците.друго си е да се направи за наше добро и благоденствие.
82
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де някой погледна ли какви коли се предлагат ? Има 5-8 годишнинколи за по 10-15 хил лева. Има и нови коли Опел, Рено, Тойота, Мазда, Фиат, Форд, Киа, Шкода и т.н. за под 30хил. Да не говорим че лизинга им е добър и не се занимаваш с майстори и глупости постоянно. Ако намалее данъка колко от вас биха си купили ? Хайде малко по реалистично да гледаме на нещата, една лукс кола на 10-15г Ауди, Мерцедес или БМВ би струвала много по скъпо за поддръжка от една нова кола в по нисък клас
81
0
 
24
 
! Отговори
джендър преди 6 години
Само в Пекин,който не е във Виетнам живеят 22 млн- четри пъти повече от населението на цяла България.За сравнение кой замърсява повече и дума не може да става.Очевадно е,че за "грижата" за чистотата на въздуха стоят други цели.Що не почнат о маалата в Западен парк,където от мирис на гуми не се диша?Щото заплатата на депутат ми е малко.Искам да съм министър,най малкото.
80
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
създайте условия да купуваме нови и еко коли и ще го правим,ние също го искаме,не ни наказвайте,че сме бедни,вие ни направихте такива
79
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПреди до махнеме трошките,трябва да махнем кокошките,които ни обират и не ни дават възможност да живеем нормално,не луксозно.
78
1
 
31
 
! Отговори
Чичко поуицайчо преди 6 години
Горанов Горанов - Вие не бяхте ли министър на икономиката ? Е оправихте икономиката и сега се насочихте към екологията ли ?
77
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да махнем трошките.
76
3
 
25
 
! Отговори
Асахавъ преди 6 години
До КОНСТАНТИНОВГерберастът иска криейки се зад екологията да взема повече пари - естественно от бедните които са бедни заради такива като него а не да намалява приходите от скъпите коли които били по - " екологични " .....
75
1
 
27
 
! Отговори
гого преди 6 години
за пореден път фин министър ще е причината ББ да сдава багажа преждевременно
74
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧУДЯТ СЕ ОТКЪДЕ ДА СЪБИРАТ ПАРИ.ЕСТЕСТВЕНО,ЩЕ ДЕРАТ ПАК БЕДНИТЕ,КОИТО НЯМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СИ КУПЯТ МАЙБАХМААМУ.
73
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това хю::мне съвсем се е забравило. Народа бързо, бързо ще го вразуми. Ще съжалява после но ще в късно! Търпението е на предела!!!
72
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хаха лаладжия голям е тозимислех да купувам Хибрид, защото така, искам да ни е чисто и тн.НО освен, че ще заплатя по-голямата първоначална сума, дали ще получа някакви преференции след това, НЕ! Плащам като поп всичко, все едно е нормална кола. За това си взех гаден дизел N1 категория и ще им плащам 17 лева данък сега.Отделно колата не е социална придобивка, така че не знам какво какво го притеснява социалния ефект, хем мрънка че сме гробницата на ЕУ, хем търси социално угодно решение
71
3
 
24
 
! Отговори
Бай Онзи преди 6 години
Мойта кола е дърта на библия,но запазена за годините си...Но принудят ли ме с непосилни изисквания и такси да слеза от нея ще я върна на скраб или ще я дам на мегапартс.Но аз плащам данък,винетка,прегледи,ГО..бензин,газ майстори,части ...Върна ли я на скраб няма да ги давам тези пари а е и съмнително,че ще почна и билети да дупча да не говорим за карта...Няма да съм единствения който ще го направи....За 150-450лв.ще ме накарат да спра да давам 1300 на година за колата,но ако са го решили да го п
70
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един се правеше на богаташ, може и да е, не знам, кара скъпа кола. Най-вероятно е зсбил хоботче в европрограми и от там гепи. Все се караше, че нашите "трошки" могат да му одраскат колата, да ни ги взимали и давали за скрап. Той карал с Евро 100, от нас не можел да паркира. Отвратително се държеше. Една сутрин намери 3 кирки забити във возилото му. Тези които са били свидетели на реакциите му още се кефят. Изчезна му возилото с Евро 100, не го чухме повече да се прави на Отворко. Наказаха го.
69
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самозабрсвилите се *** показаха, че развитие на държавата с високи данъци, такси и забрани няма да стане. Това мазно Милионерче напусна Б 1, защото не могъл да стане милионер. Вече е и си мисли, че с тази бедност и безнадеждност, българина ще го търпи още. 9 години властват полуграмотни и крадливи министри, начело с Монокнижника Борисов. Едно само ми кажете с което да сме казали,браво, мислят за хората, има надежда? Забрани, високи данъци и такси, ужасна корупция и шуробаджанащина.Отиват си
68
2
 
27
 
! Отговори
ДС преди 6 години
А таксите смет ? Как може да се плаща по оценка на имота. В една колиба живеят 10 човека и генерират огромно количество ***. Обаче имота им струва 1000 лева и познайте каква е таксата смет.