Горанов отваря дискусия за данъка за колите "втора ръка"

Превърнахме се в гробницата на Европа, рече министърът
242
Горанов отваря дискусия за данъка за колите "втора ръка"
Снимка: БТА

Превърнахме се в гробницата на Европа. Купуваме "втора ръка" коли със съмнително качество. Това каза от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от "24 часа".

Той коментира въпроса за данъчните облекчения за собствениците на по-екологични автомобили. Според него ще е много трудно да се намери баланс, тъй като хората с по-ниски доходи притежават по-стари коли. Горанов добави, че се работи по промяна на Закона за местните данъци и такси.

"Пребалансирането на системата би довело до увеличаване на тежестта върху по-евтините и намаляване на тежестта за по-скъпите коли", каза министърът.

Според него има възможност да се увеличи данъкът на превозните средства, които замърсяват повече.

"Това неминуемо ще доведе до увеличение на данъка за нискодоходните групи. Баланса трябва да търсим заедно", каза министърът.

Все пак той припомни, че и в момента автомобили от три категории се ползват с различни облекчения: за тези, отговарящи на екологична норма от Евро 2,3,4,5,6, редуциран е данъкът за коли с катализатори - с 20 до 40%, което се решава от общинския съвет. Освен това притежателите на електромобили не дължат местен данък за тях.

"Възнамерявам съвместно с комисията по бюджет и финанси да предложим в следващите няколко месеца промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), свързани не само с моторните превозни средства, а изцяло с концепцията относно облагането на движимите и недвижими имущества, предмет на облагане по ЗМДТ", обясни Горанов.

Според него облагането, което е в полза на местните бюджети, има нужда от усъвършенстване, тъй като е изостанало и остаряло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този *** защо си мисли, че хората не искат да карат нови коли? Защо си мисли, че ето така на пук караме 20 годишни дараци? То бива бива, алчност и цинизъм, че думи нямам.
26
22
 
10
 
! Отговори
Край преди 6 години
Да НО Гюнтер не може да си позволи да има кола в Берлин/Кьолн/Хамбург/Щудгарт/ Франкфурт.В Нормалните общества колата не е издигната в смисъл на съществуването както отпървичното и простовато българско племе.
25
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Край, Ама Гюнтер взима 3000 евро и цените са му в пъти по ниски от тука
24
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия май само от сопа разБират
23
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те данъците били остаряли ама заплатите и пенсиите са още от времето на ман..го от драгалевци бе гората! Как ще обясниш това гората? Защо за 28 години тъпчеме със заплатите и пенсиите на едно място а цените на тока парното водата горивата излетяха в небесата бе гората!? Да не казвам с колко излетяха цигарите които от 65 стотинки станаха 5 лева! Я ми обясни как стават тези работи бе гората? И теб ще те настигне съдбата на онзи днес у Боровец да знаеш. Който съм го проклел хаир не е видял!
22
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде пак на следващите избори за тях гласувайте.
21
4
 
10
 
! Отговори
Край преди 6 години
ББ иска да осигури на всеки българин:- "кебапчета - 30ст. бр.-бира от найлоново шише - 1.50 за три литра.-"кола" нов внос седма употреба лукс.За сега успява и за това е убожаван;Гораов хвърли леко камъче в блатото.
20
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще усетите тепърва какво му се вика и как боли ГЕРБЕРСКО дране.
19
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия гербехрасти не се наядоха още и още , а доходите на хората кога бе
18
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоя рецидивист е за въжетобългарина е най беден и сега да му отнемем и таратайката та натакива като тоя да им е широко по пътищатаами алчна тикванаправи хората да получават пари и сами ще си купят нови - няма нужда да им казваша с новите данъци ще пълни по-бързо българските гробища ама на гей.бер.астите май това са им наредили
17
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работи се по закона за местните данъци и такси , само се чудите как да скубете народа , българоубийци
16
29
 
8
 
! Отговори
Край преди 6 години
Понякога си мисля че това е сайта на бедните. Никой който ходи на почивка в Гърция, пълни резервоара си догоре и живее в собствено жилще в София, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Хасково, Велико Търново, Русе, Шумен НЕ Е беден.
15
29
 
1
 
! Отговори
Край преди 6 години
Като са най бедни българите -трябва ли да се самоубиват задушени в изгорелите газове на колите си. Като сме по-бедни просто трябва да имаме ПО-МАЛКО от по богатите но също да са като техните екологични.
14
15
 
5
 
! Отговори
Край преди 6 години
Общината да се допита до кметствата на подобни по размери градове в Европа по колко коли имат там и да преведе колите в нормални за града бройки. Още 3г. със сегашното облагане ПЪЛНА липса на прегледи и свободията да се паркира НЕНАКАЗУЕМО на забранени места и София ще е тотално задръстена с вехти коли.Още повече че предстои Западна Европа панически да се отърве от старите дизели.
13
1
 
60
 
! Отговори
ha ha ha преди 6 години
А дрехите втора употреба?Не са ли опасни за здравето на хората, които са принудени да купуват от бедност?Та тези магазини са равни по брой с тези с редовни стоки.А случайно да се сещате, че сме най-бедната страна в ЕС и не само в него?Е, когато имаш милиони, е цинично да коментираш обикновените хора, на които им се съдират кожите с непосилни данъци, такси и цени спрямо доходите им.А некачествената и пълна с палмово масло и какви ли не заместители храна, с която се тровят масово българите?
12
33
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 години
Да не мислите че Гюнтер в Берлин не иска за 1000 евра да си купи пасат 3 и да си го избичи на тротоара пред блока. Иска БЕДНИЯ Гюнтер ама здравия разум на властта му не му дава. На село си карайте и с евро минус 6 ама в големия град такава кола е животозастрашаваща и няма място.
11
24
 
17
 
! Отговори
Край преди 6 години
Дивото ни общество /управляващи и управлявани ДРУЖНО/ направиха София и големите ни градове най-голямата автоморга в Европа. Допусна с 500 лв. да имаш кола в София - пълен абсурд. София - 560 коли на 1000 жители -Берлин - 340 на 1000 жители. София има повече коли на 1000 човека от Прага, Виена, Кьолн, Лондон. Щото бедните да имали коли - беден човек в голям град по света кола няма скъпи ми бедни съграждани.
10
6
 
39
 
! Отговори
Бачо Илия преди 6 години
Горанов, не си се доказал като много умен досега, макар че го даваш хладнокръвен и не го вориш много. Ще ти кажа какво реално може да направиш - да резнеш инавилидите, като ограничиш облекчението в данъка за тях за коли до 100 кс или примерно 0.1 кс/кг ако някой трябва да се движи с по-голям бус. В момента има хиляди които карат коли от 150-200 коня и се водят на инвалид, плащайки данък 5-10 лв.
9
1
 
44
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Предметът Горанов пак се изказа!
8
3
 
62
 
! Отговори
Неам нерви преди 6 години
Да каже, това герберастко министърче - защо данъците за хазарт и стоки от първа необходимост са еднакви!!? Да каже мижитурката, защо всеки път когато се храня - трябва да плащам данък на държавата!? Защо бе, герберастки ***!?