Несправедливо: Не наемат на работа отличника Михаил, бил аутист

Искам да ме оценят и да бъда полезен, сподели момчето пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 3 фев 2018 21:32 | 3 фев 2018 21:00, Красимир Ангелов
103

Млад мъж с аутизъм завършва училище с отлични резултати, въпреки състоянието си. Михаил Игнатов обаче не е стигнал до нито едно интервю за работа, тъй като е отпращан веднага щом съобщи, че има увреждане.

От месеци насам най-голямата му страст е да снима спортни събития и да пише спортни статии - особено такива, които са свързани с баскетбола. Част от материалите му са публикувани в спортен сайт, а нищо от написаното не подсказва на читателя, че ги пише момче с аутизъм.

"Искам да се развивам в дадената дейност, полагам усилия да бъда полезен на хората. Просто искам да ме оценят", сподели момчето пред Bulgaria ON AIR.

За момента обаче никой не е оценил Мишо. Майка му призна, че откакто е изкарал матурите и е завършил средното си образование, е затворен между четири стени вкъщи. Нито един работодател не е пожелал дори да разговаря с него.

Повече за историята на Мишо вижте в репортажа на телевизия Bulgaria On Air
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аутистите са пълна скръб.99% не стават за нищо, и този на 20 години едвам пише с два пръста. Това, че си му баща и имаш IQ158 само утежнява ситуацията. Аман от свръхамбициозни родители на аутисти. Моето IQ е 129, и кво?
37
10
 
20
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
При демокрацията и пазарната икономика целта на капиталиста е извличане на максимална печалба от ресурсите. Човекът е ресурс, стока на пазара на труда. Стока която има отклонения от нормата може да бъде риск за печалбата, капиталистът не е длъжен да наема стока която може да му застраши печалбата. Капитализмът с демокрация е най-добрата система, по-добра не е измислена. Умните и кадърните са добре, мързеливите и негодните отпадат, има си естествен подбор на природата научно доказано е от Дарвин.
36
1
 
9
 
! Отговори
За 40 преди 6 години
Абе ***,*** най- общо значи полТоест и ти си някъФ ***...Или си безполов :))
35
6
 
17
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Ако беше *** да са го взели на работа отдавна. Ама явно преценяват, че не е достатъчно " куул""или" готин".
34
8
 
16
 
! Отговори
До 35 преди 6 години
Нищо не преиначавам, драги. Като баща на аутист съм доста по информиран от теб по въпроса. Като човек с IQ 158 (провери ако искаш колко е това), с две висши образования - едно от елитен български университет (по времето когато имаше такива) и едно от елитен западен университет предполагам, че съм и в състояние да вникна по-добре в дълбочината на проблема, особено след като имам и личен мотив. С такива като теб се боря от години, но на мен ми е лесно поради тежестта, която имам. Но има и други.
33
0
 
32
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Дано си намери нещо момчето! Какво от това като има аутизъм?
32
6
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
koi mu trqbva bolen 4ovek e te na zdravite gledat da vzemat zdraveto takiva sa al4nite rabotodateli
31
0
 
27
 
! Отговори
хич не е болест! преди 6 години
Пратете го на работа в МОН. Там ще се впише и развива
30
2
 
18
 
! Отговори
Скъпи сънародници, преди 6 години
Да ви *** у говедата, как се вика...За една измислена конвенция - референдумЗа истинските проблеми - само 35 коментара
29
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Върхът на предразсъдъците ви се изразява в изцепката на един *** в началото "...хора с умствена изостаналост". Аутизмът, мойто момче няма нищо общо с интелигентността. Има умни аутисти, глупави, средно способи и въобще в целия спектър. Има ги и в ниската му част, където очевидно си и ти.
28
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са малко примерите за завършили с отличие и дори името си не могат да напишат правилно... И не само при средното образование. В наше време дори калъфи за телефони да продаваш, пак те питат за висше образование. Да не хленчи младежът, ами да запрята ръкави и да учи нещо по-сериозно.
27
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато пишете по този начин - неинформирано, некомпетентно, такова ще е отношението и предубежденията. Аутизмът НЕ Е увреждане, НЕ Е заболяване. Състояние е. На английски заболяване е disease, а особено състояние е condition. Хората правят разлика. Крайно време е и тук да започнете. Аутистите възприемат света по различен начин и мислят по различен начин, затова понякога - не винаги (макар и често) имат затруднения в общуването с "нормални", т.е. стандартни хора. Не си правете изводите от филми.
26
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде малко реализъм - ако съм бизнесмен, ползващ ресурсите на това общество, трябва по някакъв начин да му връщам услугата. как? Ами назначавайки хора в неравностойно положение(това изключва феминистките, щото те са по - равни). На запад това е практика. Нали всичкит6е сте евроориетнрани модерни бизнесмени, малко социална дейност няма да ви навреди. Само ще спомогне на имиджа ви. И ще направи служителите ви по - толерантни към хората с проблеми.
25
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България моного хора са дискриминирани.
24
9
 
9
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
И не се заблуждавайте, тази "болест" е генетично заложена във всички човеци, в целиот свет. Но не всеки човек осъзнава че е болен, и трябва да се контролира в дадени ситуации... като остане сам със себе си. И така, докато неосъзнаващия не нарани някой, или самия той не бъде наранен! А болестта е породена от самият бог, човек си внушава че бог е един и самотен...и желанието му да е като него го праща във филма; "Аутист"
23
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 25Не знам другите дали са добре с главата, но ти сигурно не си добре и ти личи от всякъде.
22
25
 
25
 
! Отговори
хайде малко реализъм преди 6 години
Аз не бих назначила човек с аутизъм защото:- трябва да мога да комуникирам с него/нея- не може да бъде съкратен/уволнен- хрумне ли на мама да ме съди винаги ще си намери някой адвокат да изкара чадото дискриминирано- често се пишат грешни диагнози и може въобще да не е аутист или да има нещо сериозно придружаващоА да не го поканят на интервю е напълно разбираемо, той праща CV с " отличник съм, но имам заболяване". И то в главата
21
7
 
41
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Всъщност, работодателите ги разбирам. Законите са ни такива! Искаш да го назначиш като нормален човек, но ако се окаже неподходящ по някаква причина, не можеш да го уволниш като нормален хора. Така че законите защитавайки хронично болните, напрактика им затварят вратите.
20
4
 
35
 
! Отговори
Марин преди 6 години
Сигурен съм че повечето от работодателите не знаят какво е аутизъм.
19
11
 
6
 
! Отговори
Автора преди 6 години
До НеаЗа аутистите не може да се обобщава дали "са зле".Но за тебе определено може да си каже, че си зле. Много зле.Всъщност още може да се каже, ама ще ми изтрият коментара.