Проф. Румен Нейков: Да гледаш мачовете от "Съветската армия"!

Разказът на синът на арх. Любомир Нейков пред "Фамилно"
3 фев 2018 07:45,
7

Потомък на арх. Любомир Нейков, наричан "Феноменът на столичното градоустройство" гостува във "Фамилно" тази събота.

Проф. Румен Нейков е изявен оперен композитор, преподавател и общественик. Той е носител на Златен кръст за заслуги към Република Австрия, а заедно със съпругата му са организатори на Виенския бал в София.

Той е страстен почитател на творчеството на Карл Май и е притежател на голяма колекция от негови книги.

Неговият баща е човекът, настоял жилищните комплекси да бъдат топлофицирани. Неговото верую е намерило израз и в насърчаване на безвредната промишленост,  богатото озеленяване и насочване на паркови ареали към Витоша, Люлин, Лозен и така наречения "плавателен" канал Панчарево - Павлово - проекти познати като "зелена огърлица" на София и още редица важни проекти в цяла България.

Арх. Любомир Нейков е почетен гражданин на София и е отговарял за възстановяването на столицата след бомбардировките през 1944-та.

"Баща ми през 1936-та година е бил сред носителите на олимпийския огън при преминаването му през България. Баща ми е бил дясната ръка на прочутия немски архитект Адолф Мусман, създал уникален градоустройствен план на столицата, който впоследствие не е завършен", разказа проф. Нейков.

A като дете проф. Нейков е имал достъп и до най-невероятните места, като например... Паметника на съветската армия, който всъщност е кух. Професорът разказва, че заедно със сестра си са гледали мачове на Националния стадион.

Целия разговор гледайте от 10:30 часа във "Фамилно" по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Петър преди 6 години
Е голяма работа,че гледал мач на стадиона!егати професора!
4
0
 
1
 
! Отговори
ТАКА преди 6 години
До градостройтел-КАКТО ИМА АМЕРИКАНОПЕДОФИЛИ ,ТАКА ИМА И ПУТИНОФИЛИ...АМА ТИ ИМАШ ПРОБЛЕМИ С МИСЛОВНИЯ ПРОЦЕС И НЯМА СМИСЪЛ ДА ТИ СЕ ДАВАТ ОБЯСНЕНИЯ...
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от проекта на А. Мусман е останало част от бул. цар Борис 3 от площад Македония до кв. ВладаяКакто и част от Ректората до 4- ни км.
2
10
 
12
 
! Отговори
градостройтел преди 6 години
премълчава се защото има още путинофили в народното събрание.
1
5
 
8
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
Така е. Аз пък искам да осиновя сиднеиАвсралия защото скита по южния континент немил-недраг и живее в кашона си под Харбър Бридж и само мечтае наблюдавайки яхтите преминаващи през залива на които на борда им танцуват милионери с вино в ръка и мадами