Силен вятър вилнее в София: Паднали светофари, покриви, дървета...

Подадени са над 50 сигнала, няма сериозно пострадали
Обновена: 3 фев 2018 18:26 | 3 фев 2018 18:23, Красимир Ангелов
39

Снимка: Булфото

Усложнена е обстановката на територията на София и област Враца заради силния вятър, съобщиха от МВР.

По информация на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ към 16.00 часа днес на територията на столицата са постъпили близо 50 сигнала, повечето от тях за паднали клони и дървета. Спасителни екипи работят по отстраняването им. Те се отзоваха и на съобщение за паднала метална обшивка на покрив на ул. "Пиротска" №3. При инцидента няма пострадали хора.

Още по темата
Временно е скъсен маршрутът по трамвайни линии 20 и 22. Трамваите обръщат при Младежкия театър, като причината е отстраняване на надвиснал клон на ул. „Пиротска“ от екип на Пожарната.

Светофарна уредба пък се стовари на платното в столичния квартал  "Люлин" 7 в следствие на силния вятър. Няма пострадали хора, но устройството е напълно унищожено.

На територията на област Враца са постъпили 34 сигнала, а в област Монтана - 7 (за град Берковица и град Вършец). По информация на спешния център във Враца има един пострадал гражданин от паднала ламарина, който е настанен в болница. По последни данни в двете области обстановката се нормализира.

Има подадени и 6 сигнала за паднали дървета и затиснати три автомобила в района на Боровец. За щастие там също няма пострадали, екипи са на място за отстраняване на последствията и освобождаване на колите.

Предвид метеорологичната прогноза за очаквани силни ветрове, по нареждане на ръководството на МВР, още вчера са разпратени до кметовете на общините указания за реакция в случай на усложнена обстановка по места.

Oт Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) припомнят основните правила за безопасност при такива обстоятелства:

- Ако сте в къщи, при възникване на смерч или необичайно силен вятър, изключете тока, водата и газта, затворете плътно вратите и прозорците;

- Не оставайте на открито, веднага потърсете място за подслон, защото има опасност от падащи отломки от сградите и други предмети, които могат да ви наранят. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи;

- Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон.

- Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон!

- Ако сте на полето или в планината, потърсете ниски места до отминаване на опасността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фините прахови частици се разлетяха и вече ще е само чист въздух!
9
10
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато няма нищо, ни плашат с код ,,Ужастно''! Сега е такъв ураган и никой не предупреди свястно! Сутринта Николчето синоптичката с една поличка педя без два пръста хич не подсказваше за лош вятър! А на Емо Ч. вятъра е повече само в главата му!
8
13
 
21
 
! Отговори
Бойколизец Храбър преди 6 години
И природата клати стабилността на негово величество генерал Борисов. Хвала на такива способни държавници.
7
2
 
22
 
! Отговори
Щерев преди 6 години
Вятърът ще поиздуха софийските мръсотии, но кално-гресираните ни улици, така ще си ги търпим поне първото полугодие.
6
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кръглия суджук от Банкя е виновен
5
4
 
25
 
! Отговори
681 преди 6 години
За паднали клони - нещата са ясни!Обаче светофарите - това си е наша простотия.Точно вчера ми направи впечатление, как конзолно на един носещ стълб е монтирана хоризонтална тръба и на нея, който както е съумял е накичил светофарните уредби. Много ме съмнява някой нещо да е изчислявал... (че то съпромат вече никой не учи по нашите земи). Картинката можете сами да видите на кръстовището на "Цар Борис III" и "Никола Петков" (околовръстното).
4
12
 
26
 
! Отговори
Неам нерви преди 6 години
Лошото е, че и този вятър не може да издуха герберастията от тая територия!Къщичките на прасенцата са по-укрепени от всякога... да им го...
3
9
 
30
 
! Отговори
Храбрият шивач преди 6 години
Браво,нека да издуа ГРОБ през девет планини в десета.
2
34
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 80 години съм такъв вятър не си спомням да е имало в София! Какво ли още ще видите бедна ми е фантазията да си го представя. Доброто в случаят е че съм към краят на живота си и няма да видя бъдещето ви! Жал мие за децата които ще страдат от лакомията на капиталистите! А вие младите дано предприемете мерки срещу капиталистите щото нищо добро не ви очаква.
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо ураган си е