Тръгна ли назад БСП към БКП...

Неуважение към жертвите на комунизма, изолиран случай ли е?
3 фев 2018 14:15, Петя Славова
506
Тръгна ли назад БСП към БКП...
Снимка: архив, Булфото

Неуважението на депутати от БСП към жертвите на комунизма не е изолиран случай. То се вписва в една тенденция: партията все повече заприличва на своя родител БКП, пише в коментара си Иван Бедров.

Народното събрание гласува да почете с минута мълчание жертвите на комунизма. Първи февруари е обявен за такъв ден, защото на тази дата през 1945 г. са изпълнени смъртните присъди на първи и втори състав на т.нар. Народен съд. И когато депутатите стават на крака, един от тях излиза на трибуната и започва да спори за необходимостта от този жест, а друг напуска демонстративно залата. Нали живеем в демокрация! 

Жаблянов и Симов с удоволствие се възползват от правото си да демонстрират несъгласие, което днешна свободна България им гарантира. В годините, когато са били убивани жертвите, хората не са имали свободата да бъдат несъгласни, пише Дойче Веле.

Българските ученици вече ще изучават тоталитарното минало на страната. Но не само като някакъв исторически период, а ще научават и за престъпленията на комунистическия режим - една революционна промяна, според И. Бедров.

Още по темата

Това поведение обаче не е изолиран инцидент. Ако беше такъв, щеше да е интересен единствено с безвкусицата си. Стореното от депутатите социалисти се вписва в тенденцията на втвърдяване на БСП, която зави устремено назад и постави сред своите приоритети защитата на комунистическия режим. Левицата сгъсти във времето посланията си, които накратко звучат така: Тогава беше хубаво, сега е лошо! С това поведение БСП се самоизолира и дава възможност на ГЕРБ да продължи да получава подкрепа с основния мотив „Ние спираме комунистите“.

Доктрината "Нинова"

Да се върнем около година назад - тогава предстояха избори. Лидерката на БСП Корнелия Нинова беше поканена в една телевизия, заедно с едно от младите лица на партията Крум Зарков. Той обаче закъсня за ефир и обясни това с думите: "Извинявайте, че закъснях, но с друга група ченгета от Държавна сигурност крояхме планове как да мъчим нечий дядо!". Седмица по-рано Нинова беше обяснила на предизборна среща как "демокрацията ни отне много".

На изборите през 2017 ГЕРБ отново победи БСП, а изследвания показаха, че за част от хората изборът е бил мотивиран основно от страха да не се върнат бившите комунисти.

И тези две реплики, и поведението на двамата депутати днес не могат да бъдат приемани като нещо изолирано. БСП реши да поведе битка срещу новата учебна програма по история и включването на престъпленията на комунистическия режим. Популярни лица на партията не пропускат да критикуват обществената БНТ, защото в програмата на телевизията намират място дискусионни предавания и документални филми, които запознават публиката с реалността по време на тоталитарния режим. "История.БГ" е любима мишена за критика на социалистите, но не само. Защитата на комунизма върви заедно със защитата на интереса на Русия – БСП ляга и става с темата за санкциите срещу висшите руски представители, замесени в незаконното анексиране на Крим. Агресивното противопоставяне на Конвенцията  за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие постави последния щрих върху нейния образ. А той поразително много напомня за бившата комунистическата партия БКП.

Цветя пред Паметника на жертвите на комунистическия режим в България

Линията "Нинова" на БСП е добра новина за ГЕРБ. Управляващата партия на практика няма опозиция, която да контролира всяко нейно действие и да предлага реална алтернатива. Носталгията по комунизма може и да гали ушите на малка част от избирателите, но мнозинството българи отдавна са наясно, че това не е алтернатива.

Поведението на БСП отвори още една ниша за ГЕРБ и партията на Бойко Борисов не пропусна да се възползва: антикомунизмът присъства все по-често в репертоара на управляващите. Факт е, че именно при това правителство престъпленията на комунизма най-после влизат в учебната програма. Но факт е също, че само преди година висши представители на ГЕРБ обясняваха от екрана, че към 1989 г. „почти всички бяха в БКП“. Само в последната седмица депутати от управляващата партия прочетоха от парламентарната трибуна две антикомунистически декларации. Дори обвиниха останалите извън Народното събрание малки десни партии, че „по тяхно време“ (1997-2001 г.) не е била извършена лустрация. Малка подробност е, че през 1999 г. Конституционният съд отмени лустрационния закон за администрацията с гласа на Георги Марков, който по-късно бе осветен като сътрудник на Държавна сигурност, а днес е депутат от... ГЕРБ.

Темата за миналото обаче все по-често присъства в политическите спорове и инатът на БСП по този въпрос не е единственото обяснение. Наскоро бе публикувано първото подробно изследване "Концлагерът Белене". Част от медиите показват истории на жертви и не бягат от темата. Годините минават, но темата продължава да е актуална – предизвиква интерес у едни и раздразнение у други. Историята не може да бъде заметена, а БСП отново реши да бяга назад.
 


506
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
414
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вече сме 2018 г. а още говорим за комунизъм и антикомунизъм, събития преди 30, 40, 50 г. ,вместо да мислим как да заживеем по-добре.
413
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С МИЛИОНЕРИ ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ ПРИТЕЖАВАЩИ РОЛС РОЙС СОЦИАЛИСТИ СЕ БОРЯТ ЗА СОЦИАЛНО РАВЕНСТВО И ИСТОРИЧЕСКО ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА КАПИТАЛИЗМА- ОТВРАТИТЕЛНО ПОЛИТИЧЕСКО ЛИЦЕМЕРИЕ И ШИЗОФРЕНИЯ.
412
1
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 8 месеца
До "факт": Фактите от историята не са за п'литкоумници и тролове. Да, българската армия се включва в антихитлеристката коалиция, и това е една от причините, поради която след войната България не загуби нито педя от територията си, а победителите признаха присъединяването на Южна Добруджа към България. Чети историята.
До 2+2: На 13.12.1941г. България обявява война на САЩ и Великобритания. Според теб трябвало ли е тези, които са гласували за това, да бъдат съдени от Народния съд? Според мен - да
411
2
 
3
 
! Отговори
2+2 преди 8 месеца
Антинацистки закон в Германия предвижда затвор ,ако се отрича Холокоста. Декомунизационен закон трябва да предвижда същото ако се отричат жертвите на комунистическия терор.
410
4
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 8 месеца
Е, аз написах като каламбур репликата на бай Ганьо: " Най-сетне какво ще ми дращете много-много; напсувайте опозицията, па вер селям", а вие го приехте буквално.
Да го кажем така: Уважението, което БСП показва, към жертвите на комунизма, е по-голямо от уважението, което гербаджии и пишман-реформатори показват към жертвите на монархо-фашизма у нас. За гербаджиите това е още по-непростимо, защото доста от тях (влкючително бат'им Бойко) са бивши членове на БКП.
Жалки опити да се използва историята
409
4
 
8
 
! Отговори
Жиб. преди 8 месеца
Червените депутати т.е. червени престъпници,които са проявили това арогантно неуважение трябва незабавно да бъдат вкарани в затвора!
408
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Крачка напред,две назад- това е движението на Бе Сепе още откак е създадена.
407
5
 
8
 
! Отговори
факт преди 8 месеца
Цар Борис Трети не е дал нито един български войник да воюва срещу СССР.Казвал е,че е по добре само неговата майка да носи черна забрадка отколкото хиляди други майки.Веднага след преврата от 9 септември БКП хвърли армията ни срещу Германия.Комунягите нямаха неговата доблест-бяха и си останаха гадове!
406
2
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 8 месеца
Както е казал героят на Алеко Константинов: " Най-сетне какво ще ми дращете много-много; напсувайте опозицията, па вер селям".
405
1
 
1
 
! Отговори
капут, преди 8 месеца
До Анонимен
и ти вероятно си заченат тогава, по твоята логика грешно, престъпно, противоприродно. Е, чий го търсиш във форума с тъпотиите си? Време е наистина да се случи лустрация, но не по шуробаджаначески, на което разчитат гадни *** като теб. Много зле ви беше в гадния социализъм, когато вас и родителите ви наказваха с високи длъжности, постове и какви ли не привилегии. *** смотан.
404
2
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 8 месеца
До "БСП-ар": Какъв БСП-ар си ти? Не се публикувай с такъв псевдоним, иначе може и да не получиш нищо за поста си. А кой накъде тича ще се види на следващите избори.
До 415: От последната финансова криза, която започна в САЩ много хора си загубиха спестяванията. И представи си, никой не се запита, дали Лемън Брадърс, с чийто фалит започна всичко са били "капиталисти банкери с леви убеждения". И дали са "поели историческа отговорност за преодоляване на капитализма"(дали не трябваше да е с главни)
403
3
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 8 месеца
До Анонимен--401;
Да,не може да се сравняват Фашизма и комунизЪма. При Фашизма имаш собственост,която ти осигурява икономическа свобода и независимост. При комунизЪма си РОБ и имаш само право на труд и жилище в Панелка или комуналка. 1948 г подписахте ХАРТАТА за ПРАВАТА на човека и спазвахте ли ги? Не.
При фаизма имаше 90% собственици ,от които направихте 100% РОБИ. Като беше хубаво защо го развалихте? Кой бяга от хубавото? На границата убивахте който се опита да напусне комунисическия "РАЙ"
402
4
 
11
 
! Отговори
БСП-ар преди 8 месеца
Няма по точна диагноза-БСП отново тича назад,и то със широко затворени очи.
401
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Живея във висок блок, където на 1 и 2 етаж имаше районен или там както се казваше на комсомола, така че служителите ги познавах визуално, същите другари станаха банкери много скоро след 1989 г, пак в съседен блок/помните ли банки имаше във всяка барака и витрина/ а по време на банковите фалити те отнесоха спестяванията на баща ми- няма по душегубна и алчна прослойка от КАПИТАЛИСТ БАНКЕР С ЛЕВИ РАЗБИРАНИЯ, ПОЕЛИ КАТО ОТГОВОРНОСТ ИСТОРИЧЕСКОТО ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА КАПИТАЛИЗМА- справка устав на БСП 2017
400
2
 
4
 
! Отговори
Циник до 403 преди 8 месеца
Мисир банановотоалетен - всичко, което си се измъчил да изброиш е само логично следствие от ВЕЧЕ 74 ГОДИШНАТА ВИ ГНИЛА КОМУНИСТИЧЕСКА ВЛАСТ!
Разбра ли мисир?
399
8
 
5
 
! Отговори
До 410 преди 8 месеца
Имаше диктатура, да. Страшна диктатура, при която днешните политици, мутри и "работодатели" щяха да лежат до живот, ако правеха това , което правят днес пред овчия поглед на матряла. А колкото до държавата, икономиката и грижата за хората, ако ги е нямало- защо хората ги помнят и защо $оро$ите всячески се мъчат да ги отрекат и всеки ден си плащат за статии, които очернят и отричат всичко, постигнато тогава?
398
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бедров е гнусен $оро$. Този, ако живееше в "най- великата" световна демокрация, щеше да си заработва парите за сандвичи в някоя крайпътна тоалелетна с всички части на тялото си.
397
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По - гадни капиталисти от бившите "комунисти" няма. Съсипаха една велика идеология, изпреварила времето си, по най- просташкия начин. Само и само бившите плебеи да станат " господари". Ама въпреки гела, бентлитата и яхтите, многобройната охрана, силиконовите метреси и парадирането с откаднати пари, пак си остават деца на цървуланковците, които на 10.09.44 слязоха от Балкана като партизани. Простотията е като олиото- винаги излиза отгоре.
396
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен409

Тези неща, които си изброил никога не ги е имало реално. Имаше ДИКТАТУРА на партийната номенклатура!
395
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щорощи, разберете, на никой не му е мъчно за БКП, идеологията, съботниците и манифестациите. На хората им е мъчно, че имахме Държава - наша , родна, българска. Държава , при която имаше икономика, тежка и лека промишленост, селско стопанство, социална сигурност - образование, здравеопазване, дом и работа за всички, ранно пенсиониране, силна армия, закони, които се спазваха. За съжаление, разрушихме всичко създадено, за да може една шепа продажници да открадне това, което наглосаксоците не пожела