Черноработници от Балканите в мизерия, без заплати на Запад

А бизнесът на т. нар. "посредници" процъфтява
148
Черноработници от Балканите в мизерия, без заплати на Запад
Снимка: Булфото, архив

Десетки хиляди хора от региона на Западните Балкани работят на черно в Германия. Много от тях преживяват в мизерни условия, често остават без заплати, докато бизнесът на т. нар. "посредници" процъфтява, пише Дойче веле.

Предложението, което получил Дино Мехич, звучало просто приказно. Трябвало само да преведе 200 евро за наемането на една стая в баварското градче Шпигелау и на собствени разноски да стигне дотам. На място щял да получи разрешително за работа, виза и работа в IT- сектора. Младият босненец, който не намирал никаква работа в родината си, веднага тръгнал на път.

В Шпигелау нещата изведнъж се оказали доста по-различни. Дино бил принуден да живее в една порутена сграда заедно с други 50 души от Босна, Сърбия и Хърватия. За правото да нощува в една претъпкана стая трябвало да плаща по 500 евро месечно, а от обещаните работа и виза нямало и помен. Дино се опасявал, че ще попадне на някой строеж като работник на черно, а когато "посредникът" поискал да му прибере и паспорта, младият босненец обърнал гръб на Бавария и се завърнал обратно в родината си.

Истинското име на Дино Мехич всъщност е друго. Също както много други работници на черно от Балканите, той се съгласява да разговаря с ДВ, само ако истинското му име остане неизвестно. Много от тези хора се чувстват унизени за това, че са се поддали на евтините трикове на измамниците и са останали без стотинка в джоба си. Почти всички те са нарушили и законите на Германия, поради което биха могли да отидат зад решетките или поне да им бъде наложена забрана за влизане в страната.  Мнозина изпитват и истински страх от мрежите на посредниците, защото се говори, че били добре организирани и опасни.

Следите водят към Балканите

Че подобни твърдения не са измислени, бе потвърдено тези дни. По време на голяма акция на полицията и митническите служби в Северен Рейн-Вестфалия бяха задържани осем души, които издавали фиктивни сметки и поддържали мрежа за пране на пари и работа на черно. Загубите на германския бюджет от тази криминална банда се изчисляват на поне 35 милиона евро. Сред задържаните има трима сърби и един босненец. Открити са били и множество оръжия и пари в брой.

Следите на организираната престъпност, свързани с работата на черно, редовно водят към Югоизточна Европа, и най-вече към Западните Балкани. Вестник "Велт ам Зонтаг" публикува през август миналата година поверителни данни на германските митници. Само през първото полугодие на 2017 са били заведени 65.755 разследвания за работа на черно. Сред десетте държави, от които пристигат най-много работници на черно в Германия, пет са от региона на Западните Балкани: Сърбия, Босна/Херцеговина, Македония, Косово и Албания.

26-годишният Дарко Секулич от сръбския град Валиево добре знае за какво става дума. Чрез посредничеството на словенската фирма "Sluger" той работил на черно като бояджия в Германия и Австрия. "Четири легла ни бяха сложени в един строителен контейнер – там трябваше да спим. Получавахме по 50 евро седмично за храна, а тези пари изобщо не стигаха. Не разполагах с трудов договор. Бяхме се подписали под нещо, но кой ти разбира, какво точно беше това", казва той.

"Машината за измами"

Когато Дарко публикувал своите преживявания във Фейсбук, с него се свързали и други негови сънародници, които били измамени от същата фирма. Мошениците започнали да го заплашват с насилие, затова се наложило да съобщи за случая на сръбската и словенска полиция. Сега Дарко се надява случаят да бъде изяснен.

С тази задача в момента е натоварен Горан Црнич. Президентът на "Delavska svetovalnica, една словенска организация за защита на трудовите права, казва, че отчаяните безработни хора от балканските държави твърде често проявяват невероятна наивност. "Има хора, които по няколко пъти са били лъгани и са търсили нашата помощ. В интерес на тези хора и техните семейства е, те най-сетне да разберат, че са длъжни да се информират добре", каза Црнич пред Дойче веле.

Всички опити да се получи отговор от ръководството на "Sluger" засега останаха без резултат. Затова пък отговор се получи от посредническата агенция "Fortuna Personal", наричана от много работници, включително и Дино Мехич "машина за измами". Агенцията, която действа във всички страни от Западните Балкани, твърди, че поддържа контакти с "хиляди работодатели". Достатъчно било човек да депозира в агенцията своята биография и телефони за връзка – и работата в чужбина му била почти в кърпа вързана.

"Fortuna Personal" организира транспорта на работниците  до чужбина, предлага езикови курсове и се грижи за набавянето на необходимите документи", пише Саня Ковач, която рекламира фирмата в социалните мрежи и твърди, че живее в Берлин. Много от опарилите се работници обаче я смятат за мошеничка. "Това са зловредни слухове, разпространявани от конкуренцията ни", отговори Ковач на наше запитване във Фейсбук.
"Предупреждавам, че ще Ви съдя, ако споменете името на нашата фирма в какъвто и да е отрицателен контекст", написа още Ковач.

"Суров капитализъм"

Същата фирма предлага и платформа за контакти, предназначена за работници от Сърбия, макар че фирмата не е в официалния сръбски списък на лицензираните посредници за работа в чужбина. Този списък, който се издава от Сръбското министерство на труда, съдържа общо 105 агенции за трудово посредничество. "Гражданите обаче често си търсят работа в чужбина на своя глава. Рискът да се окажат без необходимата защита от държавата тогава е твърде висок", отговори министерството в Белград на запитването на ДВ.

Германските митници се борят срещу работата на черно, но измамените работници от чужбина, останали без заплащане, са оставени да се оправят сами. "Щом някой работник не си получава заплатата, той трябва да съди своя работодател. Ние нищо не можем да направим в случая", казва Клаус Залцзидер, говорител на Службите за финансов контрол и борба срещу работата на черно към митниците. "Дори работникът да е екстрадиран от Германия поради липса на договор за работа, той все още има възможност да съди работодателя си", пояснява експертът.

Специалистът по трудово право Горан Црнич твърди, че както Балканските страни, така и Германия не предприемат достатъчно срещу мошениците, които се представят като посредници за работа в чужбина.

Независимо от лошия си опит, сърбинът Дарко Секулич иска отново да опита късмета си за работа в Германия. Сега той работи на една автомивка в родния си град, но със заплатата оттам му е трудно да изхранва семейството си. "Вторият ми опит да си намеря работа в Германия ще бъде обаче легален", уверява Дарко и добавя: "Сега посещавам езиков курс, а след това ще кандидатствам отново за чужбина. Жена ми и аз сме учили озеленяване. В Германия се търсели подобни хора", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 6 години
До да, коментар под номер 80Хем казваш, че всеки може да е добър в някаква област, стига да не е мързелив, но в същото време признаваш, че просто има такива хора, които за нищо не ги бива...Точно това е проблемът на капитализма, че всеки може да е добър в някаква област, но само ако е достатъчно талантлив и с умения! Системата просто не признава, че има доста хора, които нямат нужните умения( и няма как да ги получат, просто защото са по-ниско интелигентни, а не задължително без образование).
119
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германските митници?! се борели с работата на черно... Алоу, туй да не е Етиопия бре- митницата се борела- Охрана на трудя нямат ли там? А надзорен орган да контролира, инспектори, съд, прокуратура, международно сътрудничество? Немците са за надзор за корупция и законност- източните европейки в законни бардаци, а мъжете нечовешки експлоатирани...
118
3
 
2
 
! Отговори
Бай Курти преди 6 години
Нямам оплаквания 2000евро бруто и безплатна квартира.Чисто около 1400 но аз не съм алчен . Стигат ми.
117
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С българите не е по различно. Схемите са различни и започват от началото на 90г. Защо не интервюирате Плевнелиев, той най-добре знае, но дали ще каже? Като знам колко плащат германците, как стана милионер? Колко народ са изревали от него? И не е само той...
116
1
 
10
 
! Отговори
До Муспи преди 6 години
Ти навярно се виждаш в арийската раса ,но ще те разочаровам ,Хитлер славянските народи щял да ги използва за това което сега Меркел ги използва -икономически роби .Това че си бял ,не означавало че си ариеец ,нали ,знаеш историята за арийската раса.)Щял си дабъхтиш от сутрин до вечер както сега го правиш-черни .
115
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То немските власти не знаят за това ,че имат работници -незакони от Източна Европа , нали ,просто си затварят очите за да им расте икономиката от икономическите роби на Изток.
114
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като работят на черно, естествено ще са в мизерия. Така е в нормалните държави.
113
12
 
4
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Всичкото зло е, че и в Германия и въобще Запда има твърде много миньори от много векове! В България са поне 666,000, - и за тежка работа не може и да се мисли. Друг би бил въпроса ако Адолв Хитлер беше успял, но не е късно да се коригира историята! За такава работа - избиването на Световното Миньорство никога не е късно. То и разчита на нашата гневна ръка, за да излезе ако е възможно и то от ада?! Но не е възможно, защото ние не го искаме! Вечен ад за вас миньори!
112
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм в БЪЛГАРИЯ!Две години чуках от врата на врата, да ме вземе някой на работа!Срещах мазни погледи, презрение, арогантност и евтин тарикатлък..Сега работя сам! Изземвам клиентите и работата на псевдо работодатели, които чакат "квалифицирани" работници от трети страни, да им работят за без пари! TO4NO TAKA TRQBVA
111
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е за банкнотите, брат. Не всички в чужбина са патрони, които печелят купища пари.В България няма държава. Съдебна власт, законодателна и изпълнителна - зависимости, корупция и шуробажанащина. Какво да говорим за т.нар. четвърта власт - медиите - на 109 място по свобода в света. Истината е, че ако си "наше момче" със съответните връзчици ще има от банинацата и за теб. Но ако разчиташ само на двете си ръце, че с труд и упористост ще успееш - по-добре търкай билетчета или си дири късмета навън.
110
1
 
26
 
! Отговори
До предходния 112 преди 6 години
В Бг.положението е в две крайности-малцина нагло богатеещи и мнозина оскостяващи бедняци.Семейство ми е било обект на кражби многократно от най-различно естество(нулево съдействие на иституциите).Отделно некоректни работодатели с тяхните мизерни заплати с работа извънредно без да плащат и без право на платен отпуск или болничен.А менте стоки и храни който продават навсякъде.Корупция и бюрократщина навсякаде.Завист и мизерии при всяка възможност ако си закъсал.Не съм мазохист да стоя в Бг.
109
28
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много сте лесни бе хора! За едни банкноти изоставяте Родина,родители,бащин дом,приятели и наричате България -блато?! Това ли заслужава тази 1300 -а годишна наша майка страдалница? България не е Борисов,Пеевски,суджуци и далавери! От нас зависи да я въздигнем,а вие бягате толкова лесно.Как да стане без нейните деца? Опомнете се! Трябва ли да станем номадски народ без държава,за да я оценим?!
108
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До cazzo duroАко го казваш 1500 - бруто - за никъде не си.При 1500 нето - си живееш съвсем прилично, и спестяваш за отпуската (пътешествието някъде по света).Никъде не е казано, че трябва да наемаш цял апартамент, ако си сам. Има си Ейнцелцимер вонунги (1 стая + баня и малка кухничка на времето им викахме боксониера в Бг)..
107
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е зона на свободно движение на работна ръка и т.н.При все това, че премахна с лобизъм и партийни закони конкуренцията, окарикатурения БГ "Едър" и "Светъл" "бизнесмен" не може да си намери работна ръка от 550млн. душиДава на прокуратурата непосилната нему заплата от 250 евро и я обявява за незаконна. Изисква закон, с който е готов да дава пари на биещи чело в пода по пет пъти на ден, но не и на български работник!
106
5
 
26
 
! Отговори
Мъка,мъкааа преди 6 години
Подвеждаща статия.Нещата може да бъдат зле ако си платил на посредник и той те пратил на най-мизерната неплатена работа която никой неще да започне.Минал съм по този път,но добих кураж и сам кандидатсвувах и започнах добре платена работа с легален договор за над 3500 евро месечно.Живея не по-зле от местните.Ще си налягам парцалите за тяхен паспорт и нямам намерение да се завърна в Бг. блатото на мизерията.ИСТИНАТА Е ДА НЕ ПЛАЩАШ ПА ПОСРЕДНИЦИ!!!
105
2
 
5
 
! Отговори
Шмръц преди 6 години
До 7Поне не съм като тебе - на колене пред шлифера на Бибитко !
104
0
 
0
 
! Отговори
7 преди 6 години
До ШмръцЛошо няма.Конкуренция му се вика.Дано успяваш да си докараш за цигарите и някоя баничка.
103
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горчивата истина е че няма да отида да работя за българин дори и в чужбина, затова си бачкам сам.
102
4
 
15
 
! Отговори
Шмръц преди 6 години
Аз съм в БЪЛГАРИЯ! Две години чуках от врата на врата, да ме вземе някой на работа!Срещах мазни погледи, презрение, арогантност и евтин тарикатлък..Сега работя сам! Изземвам клиентите и работата на псевдо работодатели, които чакат "квалифицирани" работници от трети страни, да им работят за без пари! Благодарен съм ви, палячовци!!!
101
3
 
9
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Ако въобще си в Берлин и ако въобще работиш,не би имал толкова време за всички тези воаяжи.Затова смятам,че доста послъгваш.--------------Не ти се харесва, а? Типично по български. :)))И на тебе ще препоръчам да разгледаш блога ми - balebalev. Може и коментар да ми напишеш... хахаха. :)))