С черни балони и панихида на протест пред НДК

Родители на деца с увреждания искат да бъдат чути
Обновена: 4 фев 2018 08:43 | 4 фев 2018 08:39, Камелия Цветанова
50
С черни балони и панихида на протест пред НДК
Снимка: Булфото, архив

Родители на деца с увреждания излизат на шести национален протест. С черни балони и панихида те ще посрещнат социалните министри на Европейския съюз, които в същото време ще заседават в сградата на Националния дворец на културата.

Една от протестиращите ще е й майката на Елена, която е на 19 години и е с тежка форма на церебрална парализа и епилепсия.

Майка ѝ е неотлъчно до нея през всичките години.

Държавата не отпуска средства за количка, от каквато се нуждае момичето. Цената ѝ е около 2000 лв., а грижа на семейството е да се снабди с нея.

"Няма адекватни помощни средства. Един шезлонг, за да мога да я къпя, е минимум 500 лв. Той също не се полага”, разказва майката на Елена, Боряна Драганова.

На 18 април родителите излизат на поредния си протест в черно.

С бюджетни средства правителството ще осигури асистентите на хората с увреждания за тази година. С 15% се увеличи размера на интеграционните добавки. Подготвя се и актуализация на списъка с помощните средства, за които държавата отпуска пари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
3
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
До Анонимен 41Какви 200лв.те тресат? 900лв.на месец. Държавните служителки, които ги обслужват са с 500-700лв.на месец. Искаш пътища, искаш тротоари, искаш сигурност и т.н. Ами ще плащаш. Виж държавния бюджет. Най-голямото перо е за социални плащания в бюджета за 2018г. Има държавен вестник, виж го. Нито на МВР, нито на Столична община, нито на АПИ. За това ли плащаме данъци и осигуровки? Като искаш, правиш фондация и помагаш на който си искаш.
42
1
 
3
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Всички инвалиди които могат да работят административна работа да се назначат на държавна работа в администрацията (с повече хъс са и ще си вършат съвестно работата), а колкото е броя на назначените - толкова и прави, здрави, корави държавни *** да се съкратят и да ходят да работят истинска работа. Така, хем се помага на инвалидите, хем здрави хора ще работят в реалната икономика. Да се вкарат електронни системи и да се съкратят държ. *** с поне 50% и да се увеличат помощите. Готово!
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тия глупости. И ЕС и САЩ дават истински социални помощи на истински болните. Даже в Америка имат скосени тротоари, асансьори и нископодов градски транспорт на всякъде, и сметките им се плащат от щатските бюджети. А тук уж минимална пенсия 200 лв ама за инвалиди по рождение 140. А иначе за айшето с 10-те й деца бъдещи мародери и *** има пари.
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Комунист 39Социални облаги и социализъм са две различни неща. Ти на кой свят живееш, бе?Патриот ли си, гербер ли си, не те знам, ама знам едно- в Централата ви не ви избират по интелект, а ви избират по злоба и лошотия.
39
3
 
8
 
! Отговори
Събудете ме преди 6 години
Гледам и не вярвам на ушите си.Българина е тръгнал да протестира.Не е възможно това:))Турци,гърци,румънци,македонци,унгарци протестират но българите да протестират е направо чудо.
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да те Светна Комунист.Плащаш ДОД не малко20% ДДСТАКСИАКЦИЗИДАНЪЦИ (и то не малки)ВинеткиПОТРЕБИТЕЛСКИ ТАКСИ20%ДДС И ВЪРХУ ЛЕКАРСВАТА.ПАРИТЕ ОТИВАТ 1 200 000 000лв. В Столична Община1 300 000 000лв. В МВР 3 000 000 000лв.По Общините И ти си тръгнал да Гледаш в 200лв.Социални на Майка каято гледа Детето си.СРАМ СРАМ И ПОЗОР.МИШКА
37
7
 
4
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
До Анонимен 28Безотговорно. Не нарочно. И ние сме длъжни да им плащаме за безхаберието. Който шмекер, от където дойде, дайте да му плащаме потребностите. И аз имам потребности. Да те светна. Покритията по животозастраховките включват и рискове за деца, които се родят по време на срока на застраховката. С вноските по животозастраховките се намалява данъчната основа за облагане. Иначе имат по 4-8лв.на ден за цигари! Ако стане нещо, хайде по ТВ и балъците ще пускат sms-и. Защо да си отговорен?
36
4
 
7
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
До Анонимен 32Като гледам всички искат да се лекуват във Франция, Германия и САЩ. Всички искат да отидат в капиталистическите държави, които не са минали през "ефективния" социализъм и да ползват соц.облаги?! Схващаш ли какви глупости ръсиш за капитализма? Да не ти казвам какво говореха пред студентите в УНСС още преди 1989г. преподавателите по Икономика на социализма, Иконимика на капитализма и Финанси в УНСС, в София. Точно обратното от написаното от тях в учебниците. Отново заповядай.
35
2
 
7
 
! Отговори
Киртак преди 6 години
До Анонимен 34Здрави, прави и много енергични. И изведнъж били с ТЕЛК??!! А неоснователните болнични вече са епидемия. Преди години по Нова,една шведка с ТЕЛК от врачанско пред камерата се оплакваше, че кметицата на селото не й давала работа в пощата. От Български пощи във Враца обясниха на журналята, че в ТЕЛК-а на жената има забрана да работи при условията на тази длъжност. Каката на всеошлуние твърдеше, че здравето и позволява тази работа?! И нищо! Дори я изкараха жертва!! Рай на шмекерите
34
3
 
7
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 6 години
И едните и другите са прави.Но това е целта на управляващите разделяй и Владей.Негласно има заповед от Соц министерство да се дават възможност по малко пари.Парите от там отидоха за 13 или 14 заплата на всички чиновници дори от най малкото населено място.Спомняте ли си как ревяха че нямат пари. А ДА не говорим че социален работник се става с връзки.Би ли ме убедил някой че аз познавам соц.работници с икономическо,учители и хора на дпс. СТАВА НА КвотенЕн ПРИНЦИП.Особено в провинцията...
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавната администрация няма да бъде намалена, а напротив тя се увеличава според последните данни с 48000 човека, които ще седнат на столчета - беше относно някаква си електронна сигурност на данните, не помня точно. Тези са заявените бройки, а колко ще бъдат необявените? Постоянно правят изчисления един работещ колко пенсионера издържа... На мен ми е интересно: един работещ колко службогонци издържа.
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 31Ревизия на държавната администрация!Здрави прави мъже и жени получават заплати, за да си клатят краката на бюро. Там отиват парите на държавата. Субсидиите за партиите?
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 31Е, нали това искате да направите- да отрежете ТЕЛК-овете. Да намалите болестите, които предполагат ТЕЛК, като се оправдавате, че имало фалшиво болни. И ще вземете последния залък от устата на инвалидите.Защо от едни болни ще вземеш, за да дадеш на други болни?НАМАЛЕТЕ ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ! ЗДРАВИ ПРАВИ ХОРА СИМУЛИРАТ РАБОТА И ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ! С ГОДИНИ!Държавата храни симуланти! За инвалидите няма.
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега искат и потребителската такса да направят 5лв. Много малко хора ще ходят на профилактични прегледи. Ще се самолекуват, ще боледуват и стискат зъби, докато издържат. Ще отидат на лекар в краен случай, а може би и когато вече е късно. Броят на инвалидите ще расте.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се направи ревизия на всички здрави,прави мъже и жени с ТЕЛК и работещи,също ползващи всичките ,,бонуси,, Парите да се дават на децата -и хората които имат очевидна нужда от грижи ,лечение и рехабилитация.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МариНе дрънкат глупости!*** може да седне на стол, но човек със сковано тяло не може да седне на стол, за да бъде изкъпан или да свърши друга нужда. Потребностите са различни, както заболяванията са различни.
27
4
 
12
 
! Отговори
По жицата преди 6 години
"Боже, колко мъка има по тоя свят"... Някои от коментарите просто се срамувам да чета. Тези хора не предполагат какво викат към себе си.
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КомунистНарочно ли раждат инвалиди, според теб?КОЙ ИСКА ДЕТЕТО МУ ДА Е ИНВАЛИД?
25
2
 
13
 
! Отговори
ЕС преди 6 години
До 18Недей писа за Африка, Азия и Латинска Америка!България се бие в гърдите, че е член на ЕС. Пиши за европейските страни! С тях ни сравнявай!Какви са помощите и услугите за инвалиди в Германия, Франция, Австрия?Много удобно извърташ нещата към Третия свят.
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОМУНИСТА И *** НАРОЧНО Е ПОД ТАКЪВ ПСЕВДОНИМ И ПРОВОКИРА.*** СЛАДКО.