С черни балони и панихида на протест пред НДК

Родители на деца с увреждания искат да бъдат чути
Обновена: 4 фев 2018 08:43 | 4 фев 2018 08:39, Камелия Цветанова
50
С черни балони и панихида на протест пред НДК
Снимка: Булфото, архив

Родители на деца с увреждания излизат на шести национален протест. С черни балони и панихида те ще посрещнат социалните министри на Европейския съюз, които в същото време ще заседават в сградата на Националния дворец на културата.

Една от протестиращите ще е й майката на Елена, която е на 19 години и е с тежка форма на церебрална парализа и епилепсия.

Майка ѝ е неотлъчно до нея през всичките години.

Държавата не отпуска средства за количка, от каквато се нуждае момичето. Цената ѝ е около 2000 лв., а грижа на семейството е да се снабди с нея.

"Няма адекватни помощни средства. Един шезлонг, за да мога да я къпя, е минимум 500 лв. Той също не се полага”, разказва майката на Елена, Боряна Драганова.

На 18 април родителите излизат на поредния си протест в черно.

С бюджетни средства правителството ще осигури асистентите на хората с увреждания за тази година. С 15% се увеличи размера на интеграционните добавки. Подготвя се и актуализация на списъка с помощните средства, за които държавата отпуска пари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СуекаБългаринът не е чак толкова краен и няма да раздава карирани ризи и мотики. Но да вземе да отреже заплатите на 240-те наполовина. При този изключително нисък жизнен стандарт в страната, тези заплата са свръх раздути.
22
3
 
16
 
! Отговори
как не те е срам? преди 6 години
До Анонимен 19Какво е раздутото на социалните помощи? На какъв мързел учат хората? Имаш ли представа един инвалид как си намира работа? Как ги изритват от всякъде? Кой частник наема инвалиди на работа?Как не те е срам да пишеш за мързел!В частния сектор ли работиш? Или си на държавна хранилка, на бюро и си клатиш краката по цял ден?
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знаех ,че безпомощността е сила на власт.Сега е се направи всичко възможно да ви се помогне!
20
1
 
12
 
! Отговори
Суека преди 6 години
Предлагам субсидиите на партиите да отидат за социални нужди под строг контрол като например за майките с такива деца :( ! Къде къде по-коректно и адекватно ще се изхарчат парите от колкото в ръцете на ЕНИЧАРИТЕ които ги прибират НЕЛЕГАЛНО без никой от вас да иска те да ги взимат ! 240-те парламентарни *** заслужават само карирана риза и да копат на нивата !
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 18НЕ МОГА ДА СПОРЯ.БЛАГОДАРЯ ЗА НЕГАТИВИТЕ ТЕ СЪЩО СА ПОЛЗА ДА РАЗБЕРЕШ В КАКВО ЗАОБИКАЛЯЩО ОБЩЕСТВО СЕ НАМИРАШ.На Всички Желая Ползотворен Ден.
18
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може до раздуваш до безкрай социалните плащания, първо това е несправедливо, спрямо данъкоплатците, второ това създава предпоставки за масови злоупотреби и трето така учиш хората на мързел.
17
11
 
12
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
Тези които са толкова увредени, че не могат да осъзнаят какво се случва, на кой свят живеят, е най-добре както за тях, така и за родителите им, да се евтанизират - това тяхното не е живот, а мъка. Ако мислиш, че в цялата планета раздават безкрайно щедри социални помощи, отиди в някоя произволна страна в Африка, Латинска Америка или Азия, за да проумееш каква е реалността, а не да пишеш утопични простотии. Ако толкова искаш да помогнеш, събираш лично средства, нарича се благотворителност!
16
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодаря за Отрицанието в Коментара ми 12.ЩОМ ИЗКАТЕ ДА СТЕ ПЛЕМЕ СЪС ЗДРАВИ ДЕЦА А БОЛНИТЕ И СЛАБИТЕ ДА СЕ СМАЧКАТ.НЕКА БЪДЕ ВАЩА ВОЛЯ.Винаги Човек Печели Нещо когато Изкаже собсвеното си Безколистно Мнение.Е Аз Разбрах Какво Всъщност сте.
15
9
 
9
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
До Анонимен 12С Вашето мислене подлагате българското население на геноцид.Защо раждат ивалиди?Слушам специалисти.Не си правят елементарни профилактични прегледи.Към това прибави безразборен секс,аборти,лоша полова култура и хигиена.Цигари,алкохол,наркотици,лоша физическа форма.Идва в социалната служба и тропа по бюрото:"Искам 900лв.на месец и да ми се признава за осигурителен стаж за да си гледам изтарсъка.Родила съм дете на България!".Мооооля!?Хайде да бъдем поне малко отговорни!
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко има захвърлени в домовете за стари хора от хора с добри материални възможности.Гледала съм два трупа без да мрънкам и обикалям телевизиите за да получа съжаление и недоволстват от всичко и всички.
13
6
 
8
 
! Отговори
Земеделец преди 6 години
До АнонименКато ти гледам правописа, силно се съмнявам че плащаш високи данЪци. Аз не иСкам да плащам за лудо на държавата! PS Хитлер не е бил луд!
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10 - Господ гледа и да не се окаже в един момент, че ти ще се грижиш за жив труп, или твоите деца.
11
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Коментар 10Ти Какво Предлагаш да Ги слажиме в Газови Камери и Да ги Изгориме ли? Какво са виновни те и Родителите..Имаше един Луд Мислеше като Тебе но Света Му Разката Играта.Тези Хора са Подложени на ГЕНОЦИД от Собствената си Държава.НЯМА ТАКОВА ИГНОРИРАНЕ И НЕХАЙСТВО ЗА ТЕЗИ ДЕЦА.В ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА ИМА СОЦИАЛНИ ПРОГРАМИ И ПОМОЩ ОТ ДЪРЖАВАТА.И НЕ ДЪРЖАВАТА НЕ ИМ Е ДЛЪЖНА ИМ Е. ЩОМ ПЛАЩАМ ВИСОКИ ДАНАЦИ ИЗКАМ СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА КАКТО Е ПО СВЕТА ЗА ПО СЛАБИТЕ И БЕДНИТЕ.
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, тежко е на семействата на деца в увреждания, но реално у нас е тежко на всяко семейство с деца, особено ако са редовни данъкоплатци недоближени до вастта.
9
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тези живи трупове сумати пари от държавата където получават са меко казано пари на вятъра. Безсмислено дадени пари за нещо което няма живот, а просто вегетира. Все едно да наливаш високо качествено вино в бъчви без дъно. Просто е безсмислено. А на здрави и можещи деца отличници, но от бедни семейства никой не им помага с нищо.
8
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Раждането би следвало да се прави в 20-те години на една жена. А не както сега коя е раждала на 30 коя на 40, приемат алкохол, пушат цигари като комин и правят ксриера. От каквото и са увредени. Държавата не може да убива някой, който вече е жив труп и да награждаваа всеки нарочно илу безотговорно провален генетичен експеримент. Това е прехвърляне на отговорност. За всяко такова дете черна дупка на няма да се родят и да бъдат отгледани 5 нормални. Жените са луди и тампоните ще ум плащаме.
7
9
 
27
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Пари за болните български деца няма да има,та нали Бойко Тиквун купи на любовницата си къща в Испания за 1,5млн. евро.От къде пари за децата!
6
21
 
16
 
! Отговори
Мари преди 6 години
Абе, защо дрънкат глупости? Майка ми получи инсулт. От болницата ни изписаха и с епикризата в социални грижи към Общината. Дадоха й тоалетен стол, друг стол за къпане, някакво дюшече против запарване. Всичко безплатно. Нито съм се молила, нито някой ми е ходатайствал. Не спряха да реват по площадите. Надомъкнаха се от селата, а у село като ги видят по тАлАвизора, значи са от успелите у Софето.
5
11
 
15
 
! Отговори
Жестоки хора преди 6 години
Да ви се връща!
4
25
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не могат да ги гледат в домове, аман вече от капризи и женски лигавщини. Ще позлатяваме живи трупове, каква е целта на това безумие? Естествено че е отговорност на родителя да си гледа детето, а не на обществото, да не говорим че на 19 години това не е никакво дете.