Борисов: За пример сме в ЕС в борбата срещу контрабандата!

Премиерът пита Брюксел защо някои евространи не се справят с нея
189
Борисов: За пример сме в ЕС в борбата срещу контрабандата!
Снимка: архив, БТА

Премиерът Бойко Борисов заяви, че България е за пример в борбата с контрабандата на цигари в целия Европейски съюз.

По думите му, освен че се отчита най-ниското до момента ниво - 6 на сто, още по-удовлетворителното е, че тази тенденция е трайна. "Това вече тримесечие след тримесечие върви, което е най-радостно. Затова и приходите в бюджета са такива", заяви премиерът, който участва във форум срещу незаконната търговия.

Той добави, че когато се защитава европейският бюджет, ще попита в Брюксел защо резултатите от борбата с контрабандата не са добри в много европейски държави.

Според него около 100-200 млрд. евро са несъбраните приходи от контрабанда в бюджета на Европейския съюз и добави, че това са "черните пари", които директно отиват някъде, а не влизат в бюджета.

Борисов даде пример, че във Великобритания има 35% контрабанда, а във Франция тя е 23,7 на сто.

Премиерът се възмути, как може в България да има само 6 на сто контрабандни цигари, а в същото време да питат дали в страната ни се води ефективна борба с корупцията. "Има борба - ето я", допълни Борисов, цитиран от БТА.

Той добави, че само за януари приходите в бюджета от горивата са с 12% повече. По думите му същата схема се прилага и за горива, меса, алкохол, захарни изделия. Премиерът е категоричен, че в борбата с контрабандата се използва цялата сила на държавата.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев каза, че през 2017 г. са иззети над 50 млн. къса цигари, а над 40 млн. тона е иззетият нарязан тютюн.

Той отбеляза, че само от структурите на МВР са иззети 13 млн. къса цигари и 32 тона нарязан тютюн. Спрямо 2016 г. се отчита намаляване на количествата иззет тютюн с около 20 процента, а при цигарите - 65 на сто. Радев добави, че по този начин са предотвратени щети за държавния бюджет за над 16 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като почне да обяснява, че сме най-най, значи няма нищо общо с действителността.
2
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Премиерът Бойко Борисов заяви, че България е за пример в борбата с контрабандата на цигари в целия Европейски съюз."Баце, няма ли в ЕС кой да те хвали, че напоследък сам се хвалиш? :)
1
2
 
40
 
! Отговори
онзи-този преди 6 години
едва ли