Данък сгради - да плащаш малко за кон и повече за кокошка

Горанов готви нов начин за облагане на имотите
86
Данък сгради - да плащаш малко за кон и повече за кокошка
Снимка: pixabay

Нова методика, по която да се изчисляват и актуализират данъчните оценки на имотите и зависещият от тях данък сгради, обмисля финансовото министерство, пише “24 часа”.

Финансовият министър Владислав Горанов загатна в парламента в петък, че е дошло време за промяна на Закона за местните данъци и такси. Целта е не само той да се “закърпва аварийно” на определен период от време, а да направи така, че имотните данъци и налогът за колите да са адекватни на пазара и справедливи.

Системата на имущественото облагане е изкривена и несъвършена, са категорични във финансовото министерство. Тя в момента ощетява съвестните данъкоплатци.

При проверката на прокуратурата например на онези 365 българи, закупили през последните години имоти за над 500 хиляди лева, е установено, че един от тях е прехвърлил на свои близки чисто ново ферари за 9 хиляди лева, при реална цена на този автомобил над 250 хиляди евро. Обичайно при подобни сделки нотариусът изисква застрахователна стойност, но контролът е почти нулев.

Два идентични апартамента в “Зона Б 5” в столицата имат коренно различни данъчни оценки - 40 хиляди лева и 100 хиляди лева. Каква е причината? Първото жилище никога не е продавано и собствениците му плащат данъци според тази остаряла данъчна оценка, а вторият апартамент е препродаван 2 пъти и данъчната му оценка е актуализирана.

Парадоксално е, но се оказва, че за жилища в “Малинова долина”, където няма инфраструктура, се плаща с пъти по-голям имотен данък от апартаменти в центъра на София.

Проблемът е, че според сегашната методика нова данъчна оценка на имот се прави само когато с него предстои сделка. Според закона общините са длъжни всяка година до 30 ноември да актуализират данъчните оценки, ако за предходната година пазарните цени на имотите в населеното място са се повишили с над 20%.

Това обаче масово не се прави, защото общините нямат този капацитет. Актуализация се прави само при сделка.

За последно у нас масово промяна на данъчните оценки на жилищата бе направена през 2008 г. с промяна на Закона за местните данъци и такси. Другият парадокс, който също затруднява общините, разчитащи на постоянен приход от имотните налози, е, че жилищата в сгради ново строителство масово не се декларират. Законът изисква, когато човек се сдобие с ново жилище, да го декларира в 2-месечен срок. Това често не се прави.

Въпреки строителния бум има регистриран спад на декларирани имоти в съответните общини от техните нови собственици.

Вероятната логика на финансовото министерство за готвените промени в Закона за местните данъци и такси е да остават повече средства в общините.

Според Закона за местните данъци и такси всеки общински съвет сам определя размера на налога за имотите. Законът дава само границите - от 0,1 до 4,5 промила върху данъчната оценка. За последно горната граница бе вдигната през 2011 г., но тогава едва десетина общини посмяха да вдигнат този налог.

Отделно от това има данък върху придобиването на имот, който почти навсякъде в страната е 2% върху стойността на сделката. През 2015 г. във Варна го вдигнаха на максимално разрешените от закона 3%, но решението бе обжалвано успешно пред Върховния административен съд. Общината изгуби окончателно делото през 2017 г. и се наложи Варна да връща надвзетите пари на хората.

Финансовият зам.-кмет на Пловдив Розалин Петков посочи, че при предстоящите промени на закона трябва да се държи сметка за типа населено място.

“Добре е да има баланс в данъците между големите общини. Сега данъчната оценка на имотите в Пловдив е 3-4 пъти по-ниска от тази във Варна. Това намалява прихода в общинския бюджет”, посочи той.

Кметът на Царево Георги Лапчев каза, че ако се върви в посока увеличаване на имотните данъци, трябва да се пипа много внимателно. “Иначе ще откажем добросъвестните данъкоплатци да ги плащат. Хайде, за морска община като нашата това може да не е проблем, но пак трябва да се помисли да е в разумни граници. А за Северозапада това може да се окаже непосилно.

Да се изгради връзка между имотния регистър, кадастъра и общинските данъчни служби, иска Столичната община. За целта са нужни законодателни промени.

“Така автоматично ще получаваме информация за продажба на имот и няма да се налага собствениците да декларират сделката пред нас. Сега те имат определен срок да го направят, но не всички го спазват. Освен че ще получаваме веднага информация, връзката между отделните регистри ще спести и време на гражданите”, каза зам.-кметът по финанси на София Дончо Барбалов.

Подобна връзка между отделните регистри, при която общината получава автоматично информация, вече работи за автомобилите. Сделки с тях се декларират само пред КАТ, а общините получават данните по електронен път.

“Нямаме данни за колко имота в София данъчната оценка не е променяна от години. Имаме случаи, при които установяваме невярна информация за декларирания вид конструкция на сградите. Знаете, че видът на конструкцията е част от формулата за определяне на данъчната оценка, а постоянно се натъкваме на несъответствия”, каза Барбалов.

Увеличаването на данък сгради в България е крайно наложително, защото сегашното им ниво е твърде ниско и не стимулира хората да поддържат в добро състояние жилищата си, смятат брокери на недвижими имоти. Според Георги Павлов, изпълнителен директор на най-голямата имотна агенция в страната - “Адрес”, сегашното ниво на този местен налог е около десетина пъти под нужното.


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
???? преди 1 година
До МФ-то не се прави така виж какво измислих, а се следват добрите практики в живота особенно когато става дума за цял народ.
78
0
 
0
 
! Отговори
???? преди 1 година
Да бяхте дали възможност на бедните българи да ди купят жилища за да плащат данък, а не да живеят под наем в чужбина, примерно като в Турция. Сега данък колиба ли ще измислите?
77
0
 
1
 
! Отговори
???? преди 1 година
Това,че искате да се плаща данък го разбрах за увеличението го разбрах но това всички да имате достъп единен като в митниците не го разбрах.
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шефът на Адрес?!?! (пълни бо...) иска увеличаване на данъка?! Защо???? За да почнат да се разпродават жилища и да ***:))))
75
1
 
17
 
! Отговори
Христова преди 1 година
Когато си направим подобрения, като изолация, дограма, климатик и подобни неща, които сме си платили сами, данъка ни се вдига, защото общината вдига оценката на апартамента и така хем си плащаме подобренията, хем след това си плащаме по-висок данък цял живот,а от там и по-висока такса смет........ заради климатика, изолацията и дограмата! Безумие!
74
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
А защо данък *** се плаща на данъчната оценка на имота а не взависимост от броя на жителите в имота.Колко са повеч хората в дадено жилище толкова повече *** се изхвърля.
73
2
 
13
 
! Отговори
ПРАВ Е преди 1 година
Горанов се излага - в Законопроекта е залегнало Правилото на Хитлеристка Германия .
Ако имаш Стара Кола и Стара Схлупена Къщурка - Плащаш ПОВЕЧЕ ДАНЪЦИ .Това е заради Горивото Което СЪЩИЯ Горанов Продава чрез Лукойл за колите и чрез Мафията в Пирин за Дървата .
Време е за Оставка на ГЕРБ и Борисов - Умориха се и са подчинени на Мафията .
72
1
 
5
 
! Отговори
DiesIrae преди 1 година
До 74
Израза е такъв, но да като нищо може да те преджобят
До 72
Когато започнем да получаваме поне това за което плащаме в момента тогава не бихме имали нищо напротив да вдигат данъците, но когато знаем и е факт, че данъците и с 5000% да ги вдигнат всичко ще си остане същия гнилоч, няма как да приемем с лека ръка поредното увеличение, което няма за цел да събира пари за да подобри общите части, а за да стават държавните *** още по тлъсти!
71
0
 
33
 
! Отговори
Финансов министър преди 1 година
Влади Горанов,
направи една бърза проверка на данъчните служители, прокурори и съдии да видим те на какви данъчни оценки си изповядват собствените имотни декларации.
Ако при тях няма нередности, може да почне проверка и за другите българи.
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До DiesIrae

Ако не дай Боже те изнасилят, няма как да не разбереш, но в неосветената улица като нищо ще се промъкне някой след теб, леко ще приплъзне ципа на чантата ти и наистина може да не разбереш, че ти задига портмонето!
69
1
 
23
 
! Отговори
още едно преди 1 година
приятно намигване към данъчната администрация, която винаги намира причини данъците да вървят "нагоре". С най-добре намерения и в полза на "справедливостта", използвайки винаги отзивчивата българска завист. А липсата на връзка между различните регистри е ПРОСТО ИЗУМИТЕЛНА. Всеки един от тях финансиран по европейски проекти, но създаден сам за себе си и гражданите навсякъде трябва да разнасят ксерокопия и да ръсят лични данни. Работа да ти свършат - НИКАКВА, но пари да ти вземат-ВИНАГИ
68
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е като ви е толкова тежко в България заповядайте в Германия:
- 4.5% е държавната такса за купувача на апартамента
- 2% взима нотариуса
- 6.25% взима посредника (фирмата за недвижими имоти)
Ето ти ги 12% отгоре на цената.

Едно парко място в мазето на блока струва 32,000 евро.
Цени на м2 за апартаменти от 4,000 до 10,000 евро. Ако щете.
67
1
 
4
 
! Отговори
Дзъ преди 1 година
да ви "дигне" при баба ми!!!!!!
66
1
 
13
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Одма броим 9 000 лв на нЕкой, ако ми прехвърли ферари за 250 000 евро.
Шарим и 100 лв отгоре за почерпушка!
Ларж съм!
65
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Данъците трябва да се намалят, както и цените на ел.енергията и парното, също и водата. Пенсии нагоре постепенно и заплатите нагоре, като в същото време цените на основните продукти да се запазят, в най-лошия случай или и те да се намалят. Само така ще вървим напред и ще живеем по-спокойно. Хората повечето това искат, щом искат това, това трябва да стане, хората избират, те решават, те уволняват, те назначават, защото са мнозинство.
64
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама искам да сметнете квадратурата на незаконните постройки и да им треснете двойни глоби и да ги бутнете иначе терминал 2.
63
1
 
14
 
! Отговори
43 преди 1 година
Нали имаше нещо от сорта "данък колибка". Помните ли?
62
4
 
2
 
! Отговори
gost преди 1 година
След като е на мода инвестицията в имоти, съвсем нормално е да повишат данък сгради,а предполагам че ще има и промени по данъците върху наемите и краткосрочните наеми чрез airbnb.
61
0
 
15
 
! Отговори
Предупреждение преди 1 година
Проверете, като плащате данък сграда и жилището ви е основно, дали фигурира в общината като основно. Защото ако сте били под наем и сте придобили жилище при попълване на декларацията адресната ви регистрация е била на друго място. Масова практика е Общината да не ви съобщава, че жилището ви не се води основно и да ви взима повече пари!
60
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Управляващите се сдобиха с апартаменти и мезонети, къщи с размерите на гимназии, хотели по морето и зимните курорти и сега се чудят как да спестят от данъци.