"Гражданска отговорност" поскъпна - с от 10 до 18 лв. през февруари

Причината за по-високите цени са недобросъвестни застрахователи
5 фев 2018 07:00,
105
"Гражданска отговорност" поскъпна - с от 10 до 18 лв. през февруари
Снимка: архив "Булфото"

Застраховка "Гражданска отговорност" поскъпна.

"От 1 февруари тя се увеличава с около 12 лева", съобщи Ивета Кунова от Българска асоциация на застрахователните брокери. Според експерти обаче повишаването на цените на застраховката още този месец е между 10 и 18 лева, съобщи Нова.

Шофьор, който миналата година е платил около 160 лева "Гражданска отговорност" за масов клас автомобил, пък обясни, че тази сумата е скочила на 205 лв.

Още по темата

В момента средната цена на застраховката е 187 лева.

Причината за поскъпването, според работещите в бранша, са европейските стандарти.

Според решение на Международния съвет на застрахователите българските застрахователи трябва да внесат банкова гаранция от 4 млн евро. В противен случай на страната ни ще бъде наложен мониторинг.
Причината е, че имаме некоректни играчи на застрахователния пазар, които не плащат обезщетения в чужбина.

Специалистите оценяват щетите за системата на десетки милиони левове, обясни експертът по пътна безопасност Владимир Тодоров.

Цената на всеки инцидент в чужбина е по-висока от цената на всеки инцидент в България. Когато отделни играчи на застрахователния пазар забавят плащанията, се налага бюро зелена карта да прави тези плащания", обясни председателят на Асоциацията на застрахователите Стела Несторова.

Други увеличения засега няма да има, уверяват застрахователите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
6
 
! Отговори
Homer преди 6 години
От 150 скочи на 190, корем да Ви изяде !!!!
82
1
 
0
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До 90Знаеш ли защо при ПТП като си само с ГО почти нищо не ти се плаща?Да застраховка е, но е за твоята отговорност ако нараниш или убиеш някой. А не за ламарините!Ако беше застраховка на МПС-то то тогава при ПТП без нараняване щяха да ти дават пари за ремонт, а не да ги кажат оправяй се (на теб, а на този които не е виновен да му дават 150 лева при ремонт от 2000 и пак да се оправя). Така, че не е грам застраховка на МПС, а за отговорността която водача носи при ПТП което той предизвиква.
81
1
 
0
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Продължение.. Така, застраховката е на колата, но цената ще й се определя на база на това колко и кои хора ще имат право я управляват. Така фирмите ще подбират персонала си /шофьорите/, а семействата ще си правят сметка на кого и как дават право да управляват автомобилите си. Е, може да има и застраховки, които да дават право на всеки да управлява автомобила, но те трябва да бъдат доволно по-скъпи от останалите. За жалост, няма достъп до масивите на КАТ, за да се види кой и колко е дисциплиниран
80
2
 
1
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Нещата са толкова прости, че чак се чудя защо все още не е направено! Застраховката е на колата, която кола ще кара Иван /напр./. Иван е дисциплиниран водач, цената на застраховката е 150 лв. Жена му също ще кара колата. И тя е дисциплинирана, т.е. цената става 190 лв. Дъщеря му изкарва книжка, ще кара тази кола. Обаче е млад шофьор. Цената на застраховката става 400 лв. Синът му, който е луда глава и той иска да я кара. Цената става 800 лв. Ха, прави сметка кой ще има право да кара колата ти
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите е ЗАСТРАХОВКА. Има доста видове ЗАСТРАХОВКИ Гражданска отговорност, т.е. ЗАСТРАХОВКАТА Гражданска отговорност е не само за автомобилистите. Това, че има различни видове застраховки, здраво те обърква.
78
0
 
1
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До До 86 Dies...Не бъркай застраховка на имущество с ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ - това са 2 коренно различни неща, затова ГО не ти плаща щети по колата когато е ударена на паркинг - затова си има АВТОКАСКО, КОЕТО Е ЗАСТРАХОВКА, А НЕ ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ!Каква ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ може да има едно МПС? То гражданин ли е? За какво точно е отговорно можеш ли да кажеш бе умник? Хайде обясни на нас простите какви са отговорностите на едно МПС по закон и какви са отговорностите на един гражданин?
77
2
 
1
 
! Отговори
До 86 Dies... преди 6 години
Я погледни какво си написал. Написал си, че когато нещо се застрахова, то това нещо непременно трябва да е човек, защото само човек може да се яви в съда, т.е. според теб не може да се застрахова апартамент - апартамента не може да се яви в съда, не може и кола - колата не може да се яви в съда, т.е. каското трябва да е за щети по какво според теб? Според теб каското не може да е за колата, защото колата не можела да се яви в съда!!! Хайде спри да пишеш глупотевини!
76
2
 
1
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
колата, а доколкото знам винаги съдят водача. Това с 4 водача на 1 МПС - да всеки от тях трябва да има отделна ГО, защото не МПС води водача, а водача управлява МПС-то и съответно при ПТП водача на въпросното МПС носи отговорност!Това дали тези 4 водача ползват 1 МПС е без значение - всеки водач има различни качества и различни реакции и съответно цената на ГО за тях трябва да е различна - а не както сега 1 МПС да се води на името на бабата която през живота си не е карала кола!
75
1
 
1
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До До 81 DieslraeТака първо колата е предмет, а не човек.От правна гледна точка (в която и да е страна) предмет няма как да носи отговорност за действия предприети от ползвателя му (човек), иначе по твоята логика в съда трябва да се съди колата, а не водача (или пистолет, а не човека стрелял с него). Така, че отговорността е на индивида! От всичко това следва, че ГО трябва да се прави на водача, а не на предмета (защото предмета няма как да носи отговорност, освен ако в съда не призовават
74
3
 
3
 
! Отговори
Ванко пича преди 6 години
Абе вие пискате, че цената станала като "у Европата", ама в "Европата" няма гражданска под 300 евро, като масовата цена, която хората плащат там е от порядъка на 450-500 евро. Така че цената в България все още е много далеч от тази в Европа. И е толкова далеч, колкото са далеч и доходите, т.е. няма драма с цената. Даже е много евтино, точно като за бедни хора. А това, че вечно си търсите повод за мрънкане е съвсем отделна тема.
73
1
 
2
 
! Отговори
До 82 диес... преди 6 години
Това, което си написал е, че застраховката ГО трябва да е за колата, както е сега, но май не си се разбрал какво си мислиш и твърдиш, че трябва да е за шофьора. Ако е за шофьорът забравяш за колата. Ако е за колата, забравяш за шофьорът. Двете заедно може само ако законът забранява една кола да бъде управлявана от повече от един точно определен шофьор, а в България не е така и в близките 50 години няма да стане. Разбра ли сега .....
72
1
 
2
 
! Отговори
До 81 Dieslrae преди 6 години
Казваш, че когато едно семейство, в което има 4 шофьора, карат само семейната кола, те трябва да имат 4 застраховки ГО вместо една, както е сега. Това е масовия случай, а не твоят един човек с две коли. Тези 4 човека, да не би едновременно да шофират една кола?! После като си правиш застраховка, ако е за шофьор, не могат да те питата каква кола ще караш - Бъдеще време неопределено.
71
2
 
1
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До 79Нали като си правиш застраховка те питат какви коли караш и колко стаж имаш ( макар, че вместо години трябва да се гледат км. защото човек взел книжка преди 50 години и минал 200км за това време е в пъти по опасен от човек с книжка от 10 години, но с 1мил. км.) и толкова. Като имаш и можеш да караш Камаз казваш, че имаш Камаз и, че го караш и ти го вкл. в цената. Но ще правиш 1 гражданска отговорност за себе си (отговорния гражданин, защото в съдът не съдят Камаза, а теб!). Разбра ли сега?
70
4
 
0
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
1 - тая простотия с години стаж е върховна глупост - ти може да имаш книжка от 30 години и да си минал има-няма 500км. Стажа е по важен! 2 - как може пенсия която неможе да върви прав у пътя пеша да има по ниска гражданска заради първата простотия - той няма периферия, за него странични огледала не съществуват и кара все едно още сме 1910 и има 2,3 коли в целия град. 3 - защо когато имаш 2 коли трябва да имаш 2 граждански - едната като я караш, другата да не се движи сама зад теб?
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само преди месец се говореше за рязко увеличение за нарушителите и силно поевтиняване на редовните шофьори. Какво ще е следващия месец и Бойко още не е решил.
68
3
 
2
 
! Отговори
До 77 преди 6 години
Каква щета ще ти нанеса с един Фиат Уно и каква ще ти нанеса с един Камаз? Ако, както искаш ти, застраховката е за шофьора, как да се определи размера й? Може би по максимално тежкото возило, което има право да шофира, знам ли? При товарните кое е максимално тежкото? Бонус-малус за МПС е дивотия, такава може да има само и единствено, ако застраховката е за шофьора, но тогава има много повече други проблеми.
67
2
 
1
 
! Отговори
До 77 преди 6 години
Правилно е да се застраховат ламарините (колата), а не шофьорът. В крайна сметка щетите се нанасят чрез ламарините (колата) и в зависимост от това какви са ламарините, щетите са различни. Не е едно и също дали щетите ще ги нанесе един малолитражен автомобил или тежкотоварен камион. По-тежкото и по-голямо возило винаги нанася по-големи щети. Затова и системата бонус-малус, за които плачат тук някакви, е неприложима в България, докато една кола може да се шофира от повече от един шофьор.
66
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хем сърби, хем боли! Защо се застраховат автомобилите, а не водачите? Купчината ламарина не е отговорна за нищо, камо ли граждански.Та в този ред на мисли се питам: Кога нашите управници ще спрат да крадат от народа с лобистки закони и до кога си мислят,че ще ги търпим с техните глупости?
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това заради бъдещия БонусБрокерус ли е :D
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо някога у нас поевтинявало ли е в последните 25г.??? Попълниха дупките в НАШИЯ бюджет от НАШИЯ джоб!