Ще ни каже ли Холандия "да" за Шенген?

Борисов посреща утре холандския си колега Марк Рюте в София
52
Ще ни каже ли Холандия "да" за Шенген?
Снимка: БТА

Премиерът на Холандия Марк Рюте ще бъде на посещение в София утре. След разговора му с българския министър-председател Бойко Борисов трябва да падне последната пречка пред влизането ни в Шенген, пише "24 часа".

В момента Холандия се смята за най-твърдия противник България да стане част от това пространство. Доскоро резерви имаше и Германия, но по време на посещението си в София преди две седмици канцлерът Ангела Меркел обяви подкрепа.

Още по темата
Скоро, постепенно и на етапи ще започне присъединяването към зоната, първо от летищата, увери тя.

А пред нея Борисов директно заяви - вече Холандия остава единствената ни пречка. След категоричната подкрепа от Меркел очакванията са и Рюте да смекчи позицията си на 6 февруари.

Холандският премиер каца вечерта в София и още не е потвърдено дали програмата му ще позволи обиколка на оградата с Турция, на каквато Борисов е водил Виктор Орбан и Дейвид Камерън. Но със сигурност посланието на българския премиер ще е еднозначно - страната ни охранява стриктно външната граница на ЕС и това е признато от всички останали членки.

"Стига измислени мотиви, за да не ни пускате в Шенген", избухна Борисов миналата седмица от Брюксел. Думите му дойдоха в отговор на критики към България и Румъния от баварския министър на вътрешните работи Хоахим Херман, но след тежката дума на Меркел Германия вече е сред съюзниците на България.

Френският президент Еманюел Макрон също призна, че България е изпълнила всички критерии при визитата си у нас през 2017 г. Но френската теза е, че преди разширяването с нови държави Шенген задължително трябва да се реформира, за да се постигне по-голяма ефикасност на защитата на континента.

Доскоро силен скептицизъм проявяваше и Австрия, но при посещението си в София през януари федералният външен министър Карин Кнайсл също обеща подкрепа от Виена. Борисов очаква да чуе това лично и от канцлера Себастиан Курц, който трябва да дойде у нас в средата на месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той гасил пожарите с брезентова мушама. Това беше негово лично изявление миналото лято. Един от многото му "бисери"....
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъф шинген ба ? Аи сик тир
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политиката на ниските доходи е в дъното на всичко. Баце управлява държавата както се управлява охранителна фирма. Едното обаче няма нищо общо с другото.
24
1
 
24
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Разбира се, че ще кажат НЕ.Причините са прости - Корупцията в нашата страна процъфтява както никога до сегаЗападна Европа няма същите морални задължения към нашите *** каквито има към африканските *** - затова там *** от Северна Африка са приети, а нашите *** ни ги връщат ние да си се оправяме с тях, техните си им стигат.Пък и в момента хората които има полза от тях така или иначе си имигрират и се оправят, защо да улесняват и тези от които няма полза но ще се юрнат?Затова НЕ отново!
23
3
 
24
 
! Отговори
15.09.2017 преди 6 години
Рюте: Юнкер е болен щом иска България и Румъния в Шенген
22
1
 
37
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 6 години
Истината е, че не Шенген и Холандия са проблем. Истинският проблем са корупцията, липсата на работеща прокуратура, МВР и служби, поръчковата и некадърна държавна и общинска администрация! При такива проблеми, съвсем оправдано е европейските държави да не искат да приемат България в Шенген, а некадърният пожарникар да направи реформи и промени в България, вместо да говори лъжи и да демонстрира въздух под налягане в чужбина!
21
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам за какво ни е притрябвал този Шенген. И с него и без него се пътува свободно до запада. Май само ще се увеличат отговорностите. Ако пък толкова ни се иска, трябва да сменим тактиката. КАТЕГОРИЧНО се отказваме от Шенген, събираме си оградката от турската граница и оставяме "Шенгенци" да посрещат ордите. Молби в обратна посока, особено от Германия и Холандия да не се приемат през следващите 10 години.
20
6
 
33
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 6 години
АКО БЕШЕ РЕАЛИЗИРАЛ ЮЖЕН ПОТОК И БЕЛЕНЕ,ЩЕШЕ ДА ИМАШ ИКОНОМИЧЕСКИ ЛОСТОВЕ ЗА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ,ДА ГИ СНАДИШ С ГАЗ И ТОК,НО ЩЕШЕ ДА ТИ СЕ ЧУВА ДУМАТА,А СЕГА ТУРЦИТЕ ЩЕ КОМАНДОРЯТ БАЛКАНИТЕ И ГЪРЦИЯ,ПЪК И НАС,ЩОЩО ХЪБЧЕТО ТИ НЯМА С КАКВО ДА СЕ НАПЪЛНИ.КОГА ЩЕ ОТГОВАРЯШ ДА ТЕЗИ МЕЛИАРДИ ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ.
19
1
 
12
 
! Отговори
Aaaaaaa! преди 6 години
Не щем мирни и работливи..мароканци и африканци - са добре дошли!Мирните и работливите да си седят в КОНЦЕНТРАЦИОНОШАНГЕНСКИ Лагери... а мароканците и африканците ги обучаване и въоръжаване и пращаме като МИРОТВОРЦИ в Сирия Ирак и на други силно нуждаещи се от демократизация части на света и като преторианската гвардия на Брюкселския власти ви център
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Премествам го.
17
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Холандци, братя.....смилете се над нас! Кажете....НЕ!)))
16
2
 
27
 
! Отговори
11111 преди 6 години
Тоя Шенген ще ни излезе солен през всички дупки. Не ми е ясно какво толкова ще спечелят политиците. Каква е далаверата? За електората ми е ясно.Ако някой знае да поясни с два-три реда.
15
2
 
0
 
! Отговори
Ino преди 6 години
Ooo, tova znachi, che v tejkata offshorna eu korupcia v rbg osnovno lidersko nedosegaemo miasto ima Holandia...holandcite togava imat savsem seriozen konflikt na offshorni interesi v koncessiite i bankite na rbg...
14
4
 
19
 
! Отговори
от немско преди 6 години
Какво ме грее мен шенген ? Аз съм в Германия.
13
34
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евалла Бат'Бойко!Голем си!Да живее България!
12
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"НЕ" с широка усмивка
11
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако западняците си затворят очите за кражбите,картелите, шуробаджанащината ,мафията която вилнее в България ще страдат и ще съжеляват.А бай Ганьото който в момента ни е министър председател ще продължи с унищожаването на държавата ше продължи кражбите от общеатвени поръчки картелите олигарсите мафията и т.н. Но вярвам че ще принудят мутрата да направи съдебна реформа която да го вкара в затвора заедно с Пее-ски и сие и тогава Шенген и евро,защото народа заслужава.
10
14
 
24
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Скоро...много скоро Холандия ще е ислямска държава.... на този фон смешните напъвания срещу шепата българи са гротескни.Не щем мирни и работливи..мароканци и африканци - са добре дошли!
9
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То дане е като оня доммоправител де прави събрания на втория и третия етаж и да има как да не казва нищо средков докога бе не ти ли писна те питам оня ден чистачка си ми довел ми кажи ние сме хора отсега нататък мисля аз да те оттуча оттова като има нещо се казва плащаме всички стълбище и ток и вода ако си решил пак да те гони параноята че сме никои объркал си адреса онова време и оня строи заминаха може да командваш у вас си
8
4
 
53
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Единствената ни пречка не е Холандия, а повсеместната корупция.