Споделените услуги: Кой защитава правата ни?

Трябва да са защитени правата и на наемащия, и на наемодателя
5 фев 2018 11:30,
7

В социалните мрежи се разпространи историята за група младежи, които извършват нагли обири на апартаменти, предлагани под наем за краткосрочно настаняване. Има ли някаква нормативна уредба, която да защитава имуществото на апартаментите, давани под наем с туристическа цел?

Според председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов няма много жалби за подобни случаи на кражба или повреждане на даден имот, даден под наем с туристическа цел.

"Този вид споделена икономика не е нормативно регулирана нито в България, нито в ЕС. Определен род незаконни действия се стопират, но не всички влизат в законовата рамка. Трябва да се създадат правила и да се вижда ясно и точно кой какво точно предлага", уточни Маргаритов в "България сутрин".

По думите му трябва да има защита както на правата на наемателя, така и на наемодателя на даден апартамент.

"Все пак, когато някой наема даден имот има обмяна на данни. Самоличността на наемателите е уточнена, но ако някой извърши престъпно деяние не бива личната му карта с данните му да обикаля из Facebook", допълни председателят на Комисията за защита на потребителите пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че няма да е трудно да бъдат наложени някакви регулации върху споделената икономика.

"Когато някой предлага нещо, а след това не го предостави по този начин, той трябва да бъде санкциониран. И обратното - ако наемателите трошат и крадат - трябва да бъдат наказани. Определено притежателят на даден имот трябва да бъде защитен от престъпни деяния. Това ще се случи рано или късно в българското законодателство", завърши Димитър Маргаритов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познавам семейство пенсионери, които патиха, докато даваха малка квартира на студенти.Всеки стоя по 1 год. и си тръгна с нещо. МВР не се занимават с дребни неща.За първия купиха нов дюшек.След него, под кувертюрата откриха дюшек, явно взет от кофите за *** - разкъсан и невъобразимо мръсен. Вторият взел малка ел.печка.Третият се измъкнал без да се обади, но платил наема и сметките.Обаче вместо кокетния малък килим на пода, оставил протрито чердже.После пуснаха семейство и нямат неприятности
6
2
 
5
 
! Отговори
Подобна неприятност преди 6 години
претърпя моя колежка, но нейното жилище беше отдадено дългосрочно под наем.След време наемателят я уведоми, че решил за своя сметка да ремонтира жилището и за целта изнесъл повечето мебели на стълбищната площадка, после открил, че са изчезнали.Имаха разправии, не знам как се разбраха накрая.Чуват се и други такива - наемателят си тръгва с нещо, което му е харесало и *** доказвай колко е струвало то, дори обзавеждането да е било описано в договора.Но има и много коректни наематели.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Редно е да има общодостъпен регистър на такива крадци, така човек преди да предостави или продаде имуществото си да може да направи своевременно справка.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някак много е изкривено мисленето на този маргаритко. Когато предоставяш имот той се оглежда и ако не ти харесва не го наемаш. Когато окрадеш наетия имот или разрушиш собственост, редно е да бъдеш развят по всички медии със снимки и лични данни, така че обикновения човек да се предпази. Защото държавата и институциите не го пазят.
3
2
 
15
 
! Отговори
толерантен преди 6 години
В България "права" имат кучетата, "ромите", престъпниците, джендърите, мюсюлманите, "бежанците"... Нормалният данъкоплаец, кучата го яли и "роми" го ...
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правата ни са защитени от арменския поп.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Nikoi.Sam sigi zahtitavame