Борисов доволен за Западните Балкани: Ще помагаме за ЕС!

Очакваме всички през май на среща в София, кани премиерът
114
Борисов доволен за Западните Балкани: Ще помагаме за ЕС!
Снимка: БТА

Българското правителство ще подкрепя страните от Западните Балкани в процеса им на подготовка за членството в ЕС. В това уверява премиерът Бойко Борисов, като приветства приетата от Европейската комисия Стратегия за Западните Балкани.

Още по темата
По думите му с нея категорично се декларира желанието Европа да се развива като континент на стабилността, сигурността и просперитета.

На шестте страни и техните народи се дава европейска перспектива и ясен знак, че още през 2025 г. тези, които са готови, може да станат членове на ЕС.

"Очакваме всички през май в София да обсъдим как заедно и най-ефективно да продължим във вярната посока", коментира Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Според приетия по-рано документ, само две от шестте балкански държави могат да разчитат на европейско членство в обозримо бъдеще. Това са Сърбия и Черна гора, които са най-напреднали в процеса, и могат евентуално да станат част от ЕС около 2025 г. – в края на мандата на следващата Еврокомисия.

Останалите държави – Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово, нямат никакви фиксирани срокове и в концепцията на Брюксел се казва само, че могат да разчитат на прием, когато изпълнят нужните условия за това.

Европейската комисия обяснява своята въздържаност с нуждата ЕС първо да стане по-силен, преди да може да се разширява.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и ква ни е ползата на нас от тия западни балкани че всеки ден слушаме за тях и членството им, щели сме да помагаме ала бала, ако присъединим Македония към България съм съгласен, ама иначе просто ей така за спорта няма никъв смисъл дреме ми за Сърбия, Босна, Косово и Черна гора
5
31
 
8
 
! Отговори
Дракона преди 6 години
Бойко е пич, вийте камуняци и други мишки
4
5
 
31
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
Пак ли тази мутра? Нищо ли не става по цялото земно кълбо, че непрекъснато ни занимават с този мало.умник.
3
4
 
33
 
! Отговори
Суджук преди 6 години
Помощ? Разбирай контрабанда и наркотрафик!
2
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този ако си мисли, че ще бъде на власт през времето когато приемат тези страни в ЕС, много, ама много се лъже!
1
3
 
24
 
! Отговори
Гост преди 6 години
И аз съм доволен, но... Доволен съм и приветствам всичките добри ходове на правителството (В.С. няма ни един), но ... Вече не смея да погледна новините - бити, пребити, убити, стресирани ... Нещо трябва да се направи за психическото здраве на народа, за справянето със стреса, за внасяне на спокойствие в днешния и утрешния ден.