На море или планина? Да, у нас, но повече ред по курортите!

"Галъп": Българите си остават най-големият клиент на туризма ни
16
На море или планина? Да, у нас, но повече ред по курортите!
Снимка: архив, БулФото

Българите си остават най-големият клиент на туристическата ни индустрия. 41% казват, че в започващата година ще посетят български морски курорт, 31% твърдят, че ще идат на български планински курорт. 15% се надяват да отидат, дори и за кратък отдих, на море в чужбина, а 3% - на планина в чужбина.

Данните са от нов експресен сондаж от традиционната изследователска програма на “Галъп интернешънъл“ по потребителски теми. Сондажът е осъществен съвместно с Националния борд по туризъм и със Съюз "Произведено в България". Той е проведен между 31 януари и 01 февруари сред 801 пълнолетни българи.

46% от българите над 18 години казват, че в последните пет години са почивали, макар и за малко, на български морски курорт. 35% пък твърдят същото за планински курорти у нас. 20% са посетили чуждестранен морски курорт, а 2% - чуждестранен планински курорт.

Мнозинството от анкетираните са крайно категорични за въвеждане на повече правила и ред в курортните места. Например всякакви мерки за въвеждане на ред по плажовете се одобряват. 92% приемат идеята за по-ясни правила къде могат да се разполагат каравани и палатки. 84% пък одобряват тавани на цените на чадъри и шезлонги. 63% принципно одобряват идеята за категоризиране на плажовете. 39% одобряват работата на туристическото министерство, 35% не я одобряват, а останалите се колебаят. 

55% одобряват преместваемите обекти по морето да добият стандартизирана визия, 36% не одобряват, а останалите се затрудняват да отговорят. Мнозинство от 67% обаче не е съгласно подобни търговски обекти около плажовете да бъдат напълно премахнати и продажбата на храни и напитки да се премести изцяло към първата линия с хотели. Очевидно подобна мярка едновременно би затруднила и родните туристи, и оскъпила покупките им поради надценките в хотелите.

Явно всякакви мерки за повече ред в туристическите райони се възприемат, но и крайностите се отхвърлят, обобщават социолозите. 62% например смятат, че проверките по курортните места трябва да се правят незабелязано и през цялото време – за да има постоянен контрол. 36% избират становището, че проверките по курортните места трябва да се правят заедно с медии и в присъствието на туристите – за да има повече гласност. Останалите се колебаят.

79% предпочитат концесионирането и стопанисването на плажове – за да се поддържа ред и чистота, а 17% предпочитат природния им вид. Дилемата е трудна, защото стопанисването и поддържането не противоречи на максимално природния вид на плажовете.

Тези 17% се равняват на почти милион българи. Това значи, че за милион наши сънародници отдалечаването на туристическите места от природата и спокойствието е толкова тежко, че биха предпочели дори липса на стопанска грижа.  

Когато става дума за зимния туризъм мнозинство от 67% смятат, че той като цяло се нуждае от нови лифтове и съоръжения, а 19% са на обратното мнение. Очевидно, развитието на зимния туризъм и ски спорта се подкрепя, новите лифтове и съоръжения не се възприемат като проблем. Проблем се вижда по-скоро в опасността от презастрояване, посочват от "Галъп".

Данните са от експресен сондаж от традиционната изследователска програма на “Галъп интернешънъл“ по потребителски теми. Сондажът е осъществен съвместно с Националния борд по туризъм и със Съюз "Произведено в България". Той е проведен между 31 януари и 01 февруари сред 801 пълнолетни българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господ е благословил България, че е на 3 часа път с кола от Гърция.Нормалните хора почиваме там.Мутроморието е само за герберастки активисти.
10
1
 
4
 
! Отговори
байо преди 6 години
напълно подкрепям Цонко!на българин, пари за курорт не давам!
9
4
 
9
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
"У нас" ходя само до тоалетната!
8
5
 
6
 
! Отговори
Истинската причина 2 преди 6 години
Сега с планините е същото.Как да си оправим зимните курорти, като веднага разни еко НПО-та финансирани от конкурентите, скачат и протестират, как да стане? Трудно.Иска се воля, силна воля.
7
1
 
10
 
! Отговори
Истинската причина преди 6 години
Какъв ред? Нали веднага конкурентите ще ни натиснат, ако някой опита нещо да оправя.Корупция и натиск, идеална комбинация за нищоправене.Помните ли историята с Турция и визите за руски туристи? ГЕРБ 1-о вдигна цените и увеличи срока за визите, но като стана скандала с турските дипломати, веднага облегчиха издаването на визи за руски туристи, като отговор и санкция за Турция.Е, оказва се, че всички усложнения за туристи от Русия, са го правили съзнателно, под натиск, в угода на турците?
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък ще съм на Терминал 2 , а вие ще си гниете тук в обора ;)
5
5
 
9
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
До 2. Бе каква миз.ерия те гони теб бе! Има места където срещу съответната цена, не е мизерия. Нали ги гледах лятото в Поморие. Частници за 10-15 лв на легло те вземат. Е ти какво очакваш за тия пари? *** по хотелите, плати си 100-150 лв за легло на ден и тогава мрънкай. Ама нали - искаме да спим за по 5 лв. в които са включени и всички екстри...
4
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХУБАВО ЛОШО! РУСНАЦИТЕ ДА ХОДЯТ В ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ ТУК НЯМАТ РАБОТА!!!ДА НЕ СА ПОСМЕЛИ ДА СТЪПЯТ НА СЛЪНЧЕВ БРЯГ!
3
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимно 2тая мизерия е за клощовете като теб
2
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЪВ ГРЕШКА СТЕ: ГЪРЦИЯ.
1
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пирин е в бедаспасете го сега!