Шарлопов вдигнал кръвно, легнал... Казал си: Сънят лекува, но...

Поклонението ще е в четвъртък в столичната църква "Св. София"
Обновена: 6 фев 2018 09:46 | 6 фев 2018 09:30,
200
Шарлопов вдигнал кръвно, легнал... Казал си: Сънят лекува, но...
Снимка: архив, Булфото

"Тайните на успеха са труд, постоянство и амбиция. Ако тези 3 неща ги има в мисленето на човек, той ще се справи. Капиталът идва като следствие"

Това е един от ценните съвети, които остави на 5-те си деца Стефан Шарлопов.

В нощта срещу понеделник бизнесменът напусна този свят на 55 години. Починал е внезапно в съня си. В петък споделил с приятели, че не се чувства добре.

В неделя си измерил кръвното - 170 на 100, и изпил обичайното хапче. Не потърсил лекар. Решил, че сънят ще го излекува. И не се е събудил.

Още по темата

Роден е на 14 октомври 1962 г. в Бургас. Завършва руска гимназия, а през 1986 г. българска филология във Великотърновския университет. След това започва работа като журналист във "Вечерни новини", "Кооперативен вестник" и "9 септември".

Едва 26-годишен Шарлопов издава първата си книга с художествена документалистика. Плащат му 2500 лв. хонорар, защото това било максимално възможната сума. Разочарован, месец преди промените през 1989 г. решава да напусне журналистическата професия и започва частен бизнес.

Първата му сделка е неуспешна, както самият Шарлопов признава. Искал да се занимава с предпечат и реклама, дори теглил 5000 лв. от банка. Негов познат му възложил да направи новогодишен календар. Отишъл с напълно готовия продукт при клиента, но той вече бил забравил за поръчката.

"Ама нали имахме джентълменска уговорка", попитал изуменият Шарлопов. "Да, но забравихме да подпишем договор", отвърнал му клиентът.

"Това беше първият урок, който получих в бизнеса. След тази случка преживях още много мизерии в живота си. Бях без опит и капитал в бизнеса, загубил и кредита, и хонорара от книгата", споделя бизнесменът пред "24 часа".

Започва сам - първоначално с търговия на всевъзможни стоки. Купува 50 тона дефицитна тогава вестникарска хартия и я продава с голяма печалба. Прави финансово-търговски спекулации, като внася всичко - тениски, алкохол, шоколад. Покрай вноса на кексове стига до идеята, че е по-добре да ги произвежда, и така се появява първото му предприятие в хранителната индустрия - "Роял кейк".

Бизнесът се разраства, но след години Шарлопов го продава. Купува завода за минерална вода в Девин за около 600 хил. долара. Преди да го продаде, инвестира милиони и го превръща в най-модерното предприятие на Балканите в бутилиращия бизнес.

Никога не се разделя обаче с хотелиерството, което е негова страст и лудост. Обиколил е света, но остава влюбен в Българското Черноморие и в планините ни.

Приятелите му казват, че никога не е бил сноб. Не обичал да парадира с богатството си. Дори когато си купил хеликоптер, го направил, за да си върши работата и да стига по-бързо от Созопол до София. Комплексът на морето "Созополис" бе последният му голям проект.

Макар още на 30 г. да е милионер, не си купува поредния мерцедес само защото на пазара се е появил нов модел.

"Нямам нужда да подплатявам снобизма си. Никой в компанията няма право да кара автомобили над ниво "Тойота Авенсис". Това са колите на Управителния съвет", обяснява през 2002 г. Шарлопов.

Беше голям дарител. Поклонението ще бъде четвъртък от 12 часа в столичната църква "Св. София".

Поклон пред паметта му!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
16
 
12
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До 123 129 Ей, голям злобар си.Мразиш успелите и богатите ,а? Със сигурност гласуваш за БСП че са бедни.
134
9
 
24
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Сега да излязат Влади Въргала и Тити Папазов да поривът и да ни светнат какъв голям човек беше какъв супермен!
133
1
 
27
 
! Отговори
въпрос преди 6 години
...ами какви ли коментари ще си пишем тук ако се окаже след месец-два ,че фирмите и бизнеса на Шарлопов са овладени от Пеевски и сие...
132
8
 
26
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Тинтири минтиири купил сам това онова е с кой бе нема с мене да ги купи купил Девин епа аз нема да го купя щот нема кой да ми разреши да го купя и нема със какво станал супербогат и умен и после умрял в съня си такъв хубав сън пък свърши язък.
131
7
 
44
 
! Отговори
Любопитен преди 6 години
Купил 50 тона дефицитна вестникарска хартия?!! Пари откъде бе??? Що не се пробвате да купите сега 50 тона дефицитна стока да ви видя?!!!! И после му дали едни куфарчета, нали???
130
5
 
57
 
! Отговори
сони преди 6 години
Чета коментарите и ми става от някои много смешно.Колко *** народ има.Познавам Шарлопов още като студент и той представлява завършен тип на кариерист, комсомолски натегач,командир на бригади ,развратник и гювечор.Нагъл, брутален , пробивен и надменен.нему не бе чужд никой човешки порок.Лансиран от Партията и нейн верен син, той бе лице ,управител на фирмите на *** и руската мафия.Случайни неща няма. Не бих се учудил ако са го "уволнили".....
129
6
 
39
 
! Отговори
Venceremos! преди 6 години
Озлобени били хората -ми озлобени ще са - от черната несправедливост, в която са принудени да пребивават всеки ден! Френската революция и всички останали са правени от "озлобени" хора, не от танцуващо-нахилени ***! При наличието на антагонистични социални класи озлобението е налице - и от едната, и от другата страна! И вашите пръскащи слюнки злобна квалификации срещу озлобените, много добре го доказва!
128
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя мошеник го помня как плати навремето на продажниците от ГЕРБ да му приемат закон за да може да си построи хотел на дюните на Несебър.
127
7
 
45
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Спекула с тениски, алкохол и др..... Иначе честен- облечен в бяло. Айде моля ви се, стига!
126
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още един герберастки крадец по-малко.Това е добра новина за нормалните хора.
125
1
 
44
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Въргала къде е Въргала -нали е дежурен оплаквач!
124
0
 
23
 
! Отговори
Оня с кръвното преди 6 години
До рфдАз като си измеря такова кръвно, само спирам да пия
123
49
 
21
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Много малко са качествените хора като Шарлопа. 90% са *** и мързеливци, които вярват в "червените куфарчета" и псуват живота с идиотско озлобление.
122
3
 
23
 
! Отговори
Бай Хуй преди 6 години
Ха! И аз често вдигам кръвно, особено при народни протести.
121
10
 
65
 
! Отговори
123 преди 6 години
С червени куфарчета бизнес правил, ама бил добър човек. Не плащал на работниците си, ама бил щедър. Купил "Девин" без пари, но бил влагал в държавата. Милеел за природата, но бетонирал де що плажове могъл да докопа. Абе само на мене ли всички това ми звучи като абсолютни ... (изберете си дума или думи по избор).Получил си е заслужено, скоро ще видите как децата му всичко ще продадат и до 10 години ще са най-големите мизерници. Все пак старо и могъщо проклятие тегне над предателите и родата им.
120
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето това е разковничето на успеха:Завършваш руска гимназия, след това българска филология и ВЕДНАГА започваш работа във многотиражен столичен вестник, БЕЗ СОФИЙСКО ЖИТЕЛСТВО (преди 1989).Кой "го можеше" тогава? Хайде, сега, не друг, а Роската П. да окуражава "опечалените"!
119
6
 
6
 
! Отговори
warning преди 6 години
подават за нарочно отровени с цел кражби на органи..засечени били и пещи за изгаряне на вече ограбени ..
118
5
 
6
 
! Отговори
Warning преди 6 години
От границата живи мъртви подават ,че има огромен брой отровени със опасни уж"лекарства" и хлор токсични водни разтвори.. МНого са случаите на събуждане в ковчези вече погребани..Проверявайте внимателно ако подържат температура над 20 градуса са съмнителни ..
117
9
 
4
 
! Отговори
Истина преди 6 години
Браво Де Гол, тия тук по- долу злобеещите и *** за зеле не стават, успех на такива като тебе, е едно работно място да подсигуриш е успех , България има нужда от такива хора.
116
9
 
9
 
! Отговори
рфд преди 6 години
при такова кръвно измерено в къщи се търси лекар! може да е било 180 /110, а и повече! бог да го прости!2 глътки оцет да беше взел или 1 лимон да изяде...