Шарлопов вдигнал кръвно, легнал... Казал си: Сънят лекува, но...

Поклонението ще е в четвъртък в столичната църква "Св. София"
Обновена: 6 фев 2018 09:46 | 6 фев 2018 09:30,
200
Шарлопов вдигнал кръвно, легнал... Казал си: Сънят лекува, но...
Снимка: архив, Булфото

"Тайните на успеха са труд, постоянство и амбиция. Ако тези 3 неща ги има в мисленето на човек, той ще се справи. Капиталът идва като следствие"

Това е един от ценните съвети, които остави на 5-те си деца Стефан Шарлопов.

В нощта срещу понеделник бизнесменът напусна този свят на 55 години. Починал е внезапно в съня си. В петък споделил с приятели, че не се чувства добре.

В неделя си измерил кръвното - 170 на 100, и изпил обичайното хапче. Не потърсил лекар. Решил, че сънят ще го излекува. И не се е събудил.

Още по темата

Роден е на 14 октомври 1962 г. в Бургас. Завършва руска гимназия, а през 1986 г. българска филология във Великотърновския университет. След това започва работа като журналист във "Вечерни новини", "Кооперативен вестник" и "9 септември".

Едва 26-годишен Шарлопов издава първата си книга с художествена документалистика. Плащат му 2500 лв. хонорар, защото това било максимално възможната сума. Разочарован, месец преди промените през 1989 г. решава да напусне журналистическата професия и започва частен бизнес.

Първата му сделка е неуспешна, както самият Шарлопов признава. Искал да се занимава с предпечат и реклама, дори теглил 5000 лв. от банка. Негов познат му възложил да направи новогодишен календар. Отишъл с напълно готовия продукт при клиента, но той вече бил забравил за поръчката.

"Ама нали имахме джентълменска уговорка", попитал изуменият Шарлопов. "Да, но забравихме да подпишем договор", отвърнал му клиентът.

"Това беше първият урок, който получих в бизнеса. След тази случка преживях още много мизерии в живота си. Бях без опит и капитал в бизнеса, загубил и кредита, и хонорара от книгата", споделя бизнесменът пред "24 часа".

Започва сам - първоначално с търговия на всевъзможни стоки. Купува 50 тона дефицитна тогава вестникарска хартия и я продава с голяма печалба. Прави финансово-търговски спекулации, като внася всичко - тениски, алкохол, шоколад. Покрай вноса на кексове стига до идеята, че е по-добре да ги произвежда, и така се появява първото му предприятие в хранителната индустрия - "Роял кейк".

Бизнесът се разраства, но след години Шарлопов го продава. Купува завода за минерална вода в Девин за около 600 хил. долара. Преди да го продаде, инвестира милиони и го превръща в най-модерното предприятие на Балканите в бутилиращия бизнес.

Никога не се разделя обаче с хотелиерството, което е негова страст и лудост. Обиколил е света, но остава влюбен в Българското Черноморие и в планините ни.

Приятелите му казват, че никога не е бил сноб. Не обичал да парадира с богатството си. Дори когато си купил хеликоптер, го направил, за да си върши работата и да стига по-бързо от Созопол до София. Комплексът на морето "Созополис" бе последният му голям проект.

Макар още на 30 г. да е милионер, не си купува поредния мерцедес само защото на пазара се е появил нов модел.

"Нямам нужда да подплатявам снобизма си. Никой в компанията няма право да кара автомобили над ниво "Тойота Авенсис". Това са колите на Управителния съвет", обяснява през 2002 г. Шарлопов.

Беше голям дарител. Поклонението ще бъде четвъртък от 12 часа в столичната църква "Св. София".

Поклон пред паметта му!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес няма Народен съд, но има Господ!
114
24
 
10
 
! Отговори
Де Гол преди 6 години
Спокойно , не ме мислете мене, аз давам работа на около 12 човека ,аз съм малък в бизнеса, но отношението към богатите хора трябва да си го променим за да вървим напред, а и един ден всеки си тръгва от тоя свят , богат или беден всеки си запълва само своя единствен гроб, да бъдем повече хора.
113
23
 
6
 
! Отговори
116 преди 6 години
116 имат си качества хората не е честно някак да не го признаем , със сигурност не само и единственно от труд натрупаното им състояние но комбинативност и инетелкт амбиция и алчност със сигурност си имат и малко измамнически черти в характера нооо едно съм сигурен предприемчиви са трудолюбиви са будни са квото и да ги плюеме тея хора и в канада и в америка ще се оправят където и да идат а да и късмет е нужен но личи си че ние плещим врели некипели по форумите а те са действали през туй време
112
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От кейкове направил 600 000 долара??
111
2
 
27
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Де Голако нямаше назначени бизнесмени може би голяма част от миналото ни като плама, химко и прочие щеше да е настояще. айде да не ми се пениш кой на кой давал хляба.
110
2
 
66
 
! Отговори
Василев преди 6 години
"Купува 50 тона дефицитна тогава вестникарска хартия и я продава с голяма печалба"Слушах преди време един господин, който продавал къси *** и потници по морето и направил първия милион, друг един продавал кожени колани и портфейли пак по черноморието, един симпатяга разправяше че търгувал шлифери и те така, легенди като бай рокфелер с ябълката...........
109
46
 
13
 
! Отговори
Де Гол преди 6 години
"Българин" ти си от злобното племе, ако ги няма тия като Шарлопов, няма какво да работиш, защото не си предприемчив, жалка работа си. "Най- голямото наказание за мързеливия и некадърния е Бедността"- Роналд Рейгън.
108
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, да... още един забогатял от пестене на парите, които мама му е давала за закуска! Ей, сега му повярвах!
107
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Левски като не е имал нито бизнес на 27 години, нито 5 деца на 30 какво да го правим?!?!?!? С народни пари купил малко халва и една боза за 2 гроша всичката сметка и ги записал в тефтера! Не може и двамата да са велики!
106
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе то било много лесно! Аз пък се учудвам,как не сме попаднали на тези истини! Още един самороден,непорочен талант! Само че и ние знаем рецептата:" Първия милион трябва да го откраднеш"!
105
31
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не знам какво толкова се открива противоречиво в личността на този човек...по-скоро е положителен...не е крал ,не е изнудвал...използвал е конюнктурата и находчивост при първоначалното натрупване ,а и след това...създал е материални стойности,бизнес,работни места,5 деца(неромчета)....да не би всеки от нас да мързелив като мен и да е идеален като Цветанов, да има само 6 апартамента...на всеки може да се случи нещастие от здравословен характер.Все пак нещо се прави в България и от хора като него
104
9
 
2
 
! Отговори
До 102 преди 6 години
До Анонимен Ами да чете плебса и да цъка като руски часовник
103
5
 
32
 
! Отговори
Баце преди 6 години
До GromKak направил заводът за кексчета амии с бившият капитан на националният отбор по волейбол ! Заедно го правят после Пламен загива в спорно ПТП и той става царят ! Колко ли майки е разплакал този фантомас ? А какви заплати е плащало това човече ? Само който не е работил при него незнае какъв *** е ! ДАНО ВЕЧЕ Е В АДА
102
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе Вие го изкарахте по велик чак и от Бойко Борисов! Защо тогава не е премиер и да печели избори?
101
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До uraganАбсолютно си прав 'Варшавският договор" беше една от най-големите глупости съществували някога с единствена цел да мачка военно противниците на СССР. Справка: Чехия
100
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като прочетох,че на 27г/1989г/ е стартирал с бизнес,а на 30г вече е милионер,и ми стана пределно ясно по какъв начин е забогатял.Нали за починалите или хубаво или нищо.Защо трябваше изобщо да пишат биографията му?
99
2
 
37
 
! Отговори
Grom преди 6 години
Изтеглил кредит, измамили го - останал и без хонорар, и без кредит. Ама купил 50 тона дефицитна вестникарска хартия (пари откъде?) и я продал с голяма печалба. И решил да произвежда кексчета - как си направи завод и откъде взе пари?Иначе - браво. Все пак не е разсипник, като някое ***, което само пръска и нищо не прави. Имал е качества да ги завърти поне и да не изчезнат.
98
30
 
12
 
! Отговори
един от вас преди 6 години
Прекалено издребняват тук някои.Да може би е бил подпомогнат в някакъв момент от някой,но това не означава че не се е трудил в последствие,че е нямал амбиция или че не е бил постоянен!Та нима сумати и милионери и милиардери в световен мащаб не са започнали като него??Важното хора е поведението на този човек.А то определено е за пример и не само във бизнеса.Защото целия този кич и снобизъм който върлува в държавата ни е отвратителен!Поклон пред паметта му.
97
5
 
40
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
В един град в северозапада, има една много успешна фирма, започната преди години от 3-*** инженера, без да знаят грам английски, без интернет, без никакъв капитал.хората им се възхищават, сега имат бизнес из цяла Европа, търгуват и с далечния изток.И това-"сами, пробивни, кадърни".Когато запитах , как се получава така, че 3ма без да знаят английски, без интернет, без всякакви други екстри, получават кредит милиони, свълзват се с Тайван, почват доставки оттам, после продажби на запад-мълчание....
96
41
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човек, който е постигнал много в живота си и е създал и възпитал 5 прекрасни деца. Гледал съм негови интервюта и ми хареса здълбочеността на мисленето и отношението му както към бизнеса, така и към хората и живота. Дано семейството му запази бизнеса и продължава да осигурява работни места за българите.Мир на праха му.