Шарлопов вдигнал кръвно, легнал... Казал си: Сънят лекува, но...

Поклонението ще е в четвъртък в столичната църква "Св. София"
Обновена: 6 фев 2018 09:46 | 6 фев 2018 09:30,
200
Шарлопов вдигнал кръвно, легнал... Казал си: Сънят лекува, но...
Снимка: архив, Булфото

"Тайните на успеха са труд, постоянство и амбиция. Ако тези 3 неща ги има в мисленето на човек, той ще се справи. Капиталът идва като следствие"

Това е един от ценните съвети, които остави на 5-те си деца Стефан Шарлопов.

В нощта срещу понеделник бизнесменът напусна този свят на 55 години. Починал е внезапно в съня си. В петък споделил с приятели, че не се чувства добре.

В неделя си измерил кръвното - 170 на 100, и изпил обичайното хапче. Не потърсил лекар. Решил, че сънят ще го излекува. И не се е събудил.

Още по темата

Роден е на 14 октомври 1962 г. в Бургас. Завършва руска гимназия, а през 1986 г. българска филология във Великотърновския университет. След това започва работа като журналист във "Вечерни новини", "Кооперативен вестник" и "9 септември".

Едва 26-годишен Шарлопов издава първата си книга с художествена документалистика. Плащат му 2500 лв. хонорар, защото това било максимално възможната сума. Разочарован, месец преди промените през 1989 г. решава да напусне журналистическата професия и започва частен бизнес.

Първата му сделка е неуспешна, както самият Шарлопов признава. Искал да се занимава с предпечат и реклама, дори теглил 5000 лв. от банка. Негов познат му възложил да направи новогодишен календар. Отишъл с напълно готовия продукт при клиента, но той вече бил забравил за поръчката.

"Ама нали имахме джентълменска уговорка", попитал изуменият Шарлопов. "Да, но забравихме да подпишем договор", отвърнал му клиентът.

"Това беше първият урок, който получих в бизнеса. След тази случка преживях още много мизерии в живота си. Бях без опит и капитал в бизнеса, загубил и кредита, и хонорара от книгата", споделя бизнесменът пред "24 часа".

Започва сам - първоначално с търговия на всевъзможни стоки. Купува 50 тона дефицитна тогава вестникарска хартия и я продава с голяма печалба. Прави финансово-търговски спекулации, като внася всичко - тениски, алкохол, шоколад. Покрай вноса на кексове стига до идеята, че е по-добре да ги произвежда, и така се появява първото му предприятие в хранителната индустрия - "Роял кейк".

Бизнесът се разраства, но след години Шарлопов го продава. Купува завода за минерална вода в Девин за около 600 хил. долара. Преди да го продаде, инвестира милиони и го превръща в най-модерното предприятие на Балканите в бутилиращия бизнес.

Никога не се разделя обаче с хотелиерството, което е негова страст и лудост. Обиколил е света, но остава влюбен в Българското Черноморие и в планините ни.

Приятелите му казват, че никога не е бил сноб. Не обичал да парадира с богатството си. Дори когато си купил хеликоптер, го направил, за да си върши работата и да стига по-бързо от Созопол до София. Комплексът на морето "Созополис" бе последният му голям проект.

Макар още на 30 г. да е милионер, не си купува поредния мерцедес само защото на пазара се е появил нов модел.

"Нямам нужда да подплатявам снобизма си. Никой в компанията няма право да кара автомобили над ниво "Тойота Авенсис". Това са колите на Управителния съвет", обяснява през 2002 г. Шарлопов.

Беше голям дарител. Поклонението ще бъде четвъртък от 12 часа в столичната църква "Св. София".

Поклон пред паметта му!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
18
 
61
 
! Отговори
@ преди 6 години
Без нищо да знам за г-н Шарлопов, мъж който се грижи за 5 деца е добър човек. Казвам грижи, не само да ги прави.Никога не бях чувал за този човек, въпреки че бил един от най-богатите българи. Децата му не карат поршета, не се женят за чалга звезди, не се движат с бронирани коли и тумби охрана (публична информация).Лек му път. Оставил е много след себе си.На кой от нас кога му идва времето, ние не контролираме.
94
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да измамил много хора в Созопол в Сандански знаем за случай във Велинград и Търново ина други места.Не е такъв за какьвто го представят някой другари
93
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами защо не пишат хората които шарлопов е закърпил? А те не са малко.
92
2
 
48
 
! Отговори
Сменете версията преди 6 години
От 170/100 не се умира.
91
0
 
69
 
! Отговори
uragan преди 6 години
Щом занесъл бутилка уиски на Соломон Паси да се черпят за разпадането на Варшавският договор става ясно какъв човек е бил.
90
10
 
32
 
! Отговори
Сиси преди 6 години
Жана му химичката го е затрила. За пари и любовници. Ясно е.
89
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а как гениалните ж.у...рна-ля стигнаха до изводите какво си е казал?
88
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а как гениалните *** стигнаха до изводите какво си е казал?
87
2
 
94
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не уточните какво са работили баща му и майка му в БКП ! А продължавате да пишете за "Тайните на успеха са труд, постоянство и амбиция"
86
9
 
11
 
! Отговори
Крас преди 6 години
До the GhostКато няма на горния етаж нужното пипе нищо не се постига дори и повече куфарчета.
85
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значение от кой е започнат. От някой бушон, разбира се. Важно е на кой му е харесал.
84
30
 
5
 
! Отговори
До 83 преди 6 години
Първо проекта созополис не е започнат от Шарлопов, като сипеш обвинения се запознай с фактите. Второ по добре ли щеше да е сега там да има една дупка? Шарлопов довършва проекта колега
83
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До scbgПише, че го е купил за 600 хил, не че го е продал за толкова
82
53
 
22
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Ех, тази пуста завист. Руснаците, турците, римляните, баща ви майка ви винаги имате оправдание за неуспехите си. Относно Шарлопов достоен човек, всеки който е гледал лекциите, чел е книгата за него може да потвърди. Да сигурно не е бил ангел, но отговаря на въпрос - От къде ви е първият милион! Вижте как е възпитавал децата си. Яд ме е само,че нямах възможностса и удоволствието да се запозная с него. Мир на душата му.
81
3
 
59
 
! Отговори
до 79 преди 6 години
Защото работиш за някого. Рокфелер го е казал - който работи цял ден, няма време да печели пари. Докато работиш на заплата пари няма да изкараш. Почни да работиш за себе си.
80
11
 
28
 
! Отговори
scbg преди 6 години
Инвестира милиони в "девин" и го продава за 600 хил долара, хайде на бас че това не баш така. ?
79
10
 
96
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
"Тайните на успеха са труд, постоянство и амбиция. Ако тези 3 неща ги има в мисленето на човек, той ще се справи. Капиталът идва като следствие"Бре, ти да видиш. Я да видим как сто при мен / и другите обикновени хора/ реално:ТРУДЯ се всеки ден по 9 часаПОСТОЯНЕН съм: вече 20+ годиниАМБИЦИРАН съм да стана милионерНо нещата не се получаватЗащо ли? - Няма го куфарчето с парите дето раздаваха при разпределяне на капиталите
78
9
 
25
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Е другаре , след като поредния грабител капиталист си отиде( господ го е прибрал според вас заради греховете му) вие ще заживеете ли по-добре? И кога господ ще прибере и останалите за да ви се решат проблемите веднъж завинаги?
77
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По добре не толкова успял, но повече жив! Халал да са им милионите! А то милион вече пари ли е? За мен не са толкова много и не им отдавам чак такова значение.
76
3
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе, някой отрази ли по достойнство иновативното изобретение на Баце как пресмята колко е спаднала контрабандата на цигари? За контейнера с отпадъци и броенето на кутиите с и без бандерол е фокуса? А забелязахте ли физиономията на Горанов и цацарюгин, когато обяви това велико постижение на антикорупционната методика!?