Шарлопов вдигнал кръвно, легнал... Казал си: Сънят лекува, но...

Поклонението ще е в четвъртък в столичната църква "Св. София"
Обновена: 6 фев 2018 09:46 | 6 фев 2018 09:30,
200
Шарлопов вдигнал кръвно, легнал... Казал си: Сънят лекува, но...
Снимка: архив, Булфото

"Тайните на успеха са труд, постоянство и амбиция. Ако тези 3 неща ги има в мисленето на човек, той ще се справи. Капиталът идва като следствие"

Това е един от ценните съвети, които остави на 5-те си деца Стефан Шарлопов.

В нощта срещу понеделник бизнесменът напусна този свят на 55 години. Починал е внезапно в съня си. В петък споделил с приятели, че не се чувства добре.

В неделя си измерил кръвното - 170 на 100, и изпил обичайното хапче. Не потърсил лекар. Решил, че сънят ще го излекува. И не се е събудил.

Още по темата

Роден е на 14 октомври 1962 г. в Бургас. Завършва руска гимназия, а през 1986 г. българска филология във Великотърновския университет. След това започва работа като журналист във "Вечерни новини", "Кооперативен вестник" и "9 септември".

Едва 26-годишен Шарлопов издава първата си книга с художествена документалистика. Плащат му 2500 лв. хонорар, защото това било максимално възможната сума. Разочарован, месец преди промените през 1989 г. решава да напусне журналистическата професия и започва частен бизнес.

Първата му сделка е неуспешна, както самият Шарлопов признава. Искал да се занимава с предпечат и реклама, дори теглил 5000 лв. от банка. Негов познат му възложил да направи новогодишен календар. Отишъл с напълно готовия продукт при клиента, но той вече бил забравил за поръчката.

"Ама нали имахме джентълменска уговорка", попитал изуменият Шарлопов. "Да, но забравихме да подпишем договор", отвърнал му клиентът.

"Това беше първият урок, който получих в бизнеса. След тази случка преживях още много мизерии в живота си. Бях без опит и капитал в бизнеса, загубил и кредита, и хонорара от книгата", споделя бизнесменът пред "24 часа".

Започва сам - първоначално с търговия на всевъзможни стоки. Купува 50 тона дефицитна тогава вестникарска хартия и я продава с голяма печалба. Прави финансово-търговски спекулации, като внася всичко - тениски, алкохол, шоколад. Покрай вноса на кексове стига до идеята, че е по-добре да ги произвежда, и така се появява първото му предприятие в хранителната индустрия - "Роял кейк".

Бизнесът се разраства, но след години Шарлопов го продава. Купува завода за минерална вода в Девин за около 600 хил. долара. Преди да го продаде, инвестира милиони и го превръща в най-модерното предприятие на Балканите в бутилиращия бизнес.

Никога не се разделя обаче с хотелиерството, което е негова страст и лудост. Обиколил е света, но остава влюбен в Българското Черноморие и в планините ни.

Приятелите му казват, че никога не е бил сноб. Не обичал да парадира с богатството си. Дори когато си купил хеликоптер, го направил, за да си върши работата и да стига по-бързо от Созопол до София. Комплексът на морето "Созополис" бе последният му голям проект.

Макар още на 30 г. да е милионер, не си купува поредния мерцедес само защото на пазара се е появил нов модел.

"Нямам нужда да подплатявам снобизма си. Никой в компанията няма право да кара автомобили над ниво "Тойота Авенсис". Това са колите на Управителния съвет", обяснява през 2002 г. Шарлопов.

Беше голям дарител. Поклонението ще бъде четвъртък от 12 часа в столичната църква "Св. София".

Поклон пред паметта му!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
1
 
4
 
! Отговори
PR преди 6 години
До Додоi normalnite hora s kakvo shte hranqt ''povecheto deca''?
154
4
 
15
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Бог да го прости човека! Правил каквото правил. Ще отговаря там, горе! Едно нещо никой не може да му вземе и да му отрече - създал е и е оставил след себе си 5 деца! Уви, след повечето българи, дори и най-богати да са, остават само планини екскременти! Дано повече хора (нормални хора) вземат пример от него и създават повече деца!
153
4
 
19
 
! Отговори
СТЕНОГРАФ преди 6 години
Самото фамилно име Шарлопов произлиза от турската дума шаролоп и означава измама, кражба и е показателно за "уменията" на неговите предци и наследените от тях "качества".
152
5
 
20
 
! Отговори
Луканов преди 6 години
С труд, постоянство, амбиция и едно червено куфарче...
151
19
 
42
 
! Отговори
Allahu Ekber преди 6 години
Милиони Българи измряха за 27г. терор какво сте седнали да съжалявате тази лакома,ненаситна и с бездънна гуша свиHчуга. Tе измряха точно защото такива боклyцu ,кои не помогнаха на никой от тях,а сами лапаха лапаха лапаха.А лапай сега долу при червеите.Всичките олигарси там ще отидете и ще се печете в пъкала лакоми и гнусни маумуни с бездънни гуши.Смешни бедняци с 20ст в джоба седнали да оплакват милиардера дето една стотинка не е инвестирал в бъдеще .Камериерки на минимална заплата.
150
17
 
30
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Лошото е, че почти винаги при капитализма, се гради бизнес, на основата на някаква далавера... От друга страна, пък вече изграденият успешен бизнес, трябва да се брани и отстоява от напиращата конкуренция със зъби и нокти, и под това разбирайте всякакви непозволени от закона или на ръба на закона практики. Това е така, защото при капитализма няма морал. Всичко е позволено, стига да не те хванат! При капитализма, действа закона на джунглата. Дано повече хора разберат как действа тази зла система
149
5
 
26
 
! Отговори
икономист преди 6 години
До Анонимен 87"Труд, постоянство и амбиция"..., със сигурност не са тайните, нито на неговия успешен бизнес, нито на който и да е успял човек на Земята. Изискват се много по-голям набор от качества, за да си успешен бизнесмен, които Шарлопов със сигурност има! Вижте, ясно е, че той в интервю няма да разкаже цялата истина за началото на кариерното си развитие. Със сигурност обаче, Шарлопов( Бог да го прости), e имал и качества, които са му позволили да обслужва бизнесите си впоследствие...
148
13
 
23
 
! Отговори
Artur преди 6 години
Бог да го прости човека ! За едни добър , за други лош ! Аз имах честта да го познавам , да съм бил в прословутото му вилно селище , да съм сядал на масата му , да съм пила от любимата му ракия ...за мен той беше един нормален човек , да с голяма амбиция , с много голямо его ...но поне пред мен той си беше запазил "човешкото" и се държеше нормално ! Почивай в мир !
147
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От кръвно 170\100 не се мре ве. Тука половината го правите, ама е - кълцате по клавиатурите.
146
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Любопитно ми е, какво оставя на наслеениците? Кинти и имоти, или дългове? Защото лихви по 3-4000 евро на ден говорят за колосална главница. И ако е така, за какъв успех изобщо става дума?
145
9
 
23
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
Първи закон на капитализма :Добрите капиталисти са лоши хора.
144
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Катафалката няма ремарке,кофчега няма багажник,ръцете отгоре със свещ.за близките е трагедия,за останалите статистика...и всяко чудо за три дни.проблема не е,че има много пари,проблем е,ако са за чужда сметка.
143
3
 
36
 
! Отговори
Mariec преди 6 години
Случайни неща в правенето на пари няма.играта е груба.капитализма при нас е див та дрънка.е,как богатите да не са мразени.
142
6
 
29
 
! Отговори
Сезгин от Тервел преди 6 години
А като умря бай Иван Соколов от село Самоводене, що не писаха.Кво ме интересува тоз ?
141
2
 
81
 
! Отговори
Баба Васа преди 6 години
Шеф спира пред завода си с чисто нов Мерцедес. Работника му вика:"Яаааа, каква хубава кола имаш шефе!""Ако работиш упорито, с постоянство и с амбиция - догодина ще си купя още по-хубава."
140
30
 
13
 
! Отговори
Гост преди 6 години
До ОбективенАми то затова и не може всички да сте богати. Пари без да си готов да си сложиш главата в торбата не се изкарват, риска и безсънните нощи са гарантирани, но това дървени философи като теб не го разбират и все ще се чудят как пък така другите имат пък ти нямаш. Никой не е застрахован да остане без нищо, но да мразиш богатия е изключително недалновидна и жалка реакция на един вечно губещ човек.
139
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купил една ябълка,излъскал я, продал я. Купил две, излъскал ги, продал ги. После четири, после един чичко от високо място му дал някой лев и му подшушнал къде има дефицитна стока, обадил се и на оня със стоката да я продаде точно на нашето момче и така е завъртяла въртележката. Само че нашето момче не щяло да слезе от нея и му сипали нещо в кафето.
138
5
 
20
 
! Отговори
Цяр за кръвно преди 6 години
Хапва се на гладно един телешки суджук и се удря една бира.Ако не помогне - удря се и семейството на бирата.Ако не помогне и това - отива се в правителсвена болница и се вика патриарх да ти прави молитва за кръвно.Ако и това не свърши работа - вика се мюфтията да ти попее .При един мой познат това свърши чудесна работа. Оттогава нема кръвно.
137
4
 
12
 
! Отговори
Генчо Даков преди 6 години
В сравнение с кмета на Карлово Кабаиванов-Шарлопов,светла му памет ,е обикновен бедняк.Беше.
136
16
 
28
 
! Отговори
Сашо преди 6 години
Малък, но *** и злобен народ сме !