Упорита, усмихната... Да помогнем на малката Валя!

2-годишното момиченце се нуждае от спешна операция
6 фев 2018 08:40,
15
Упорита, усмихната... Да помогнем на малката Валя!
Снимка: Личен архив

Валя, която е родена във Варна, е само на 2 години и 1 месец, а в медицинския й картон прелива от страшни диагнози. Според последното компетентно мнение на лекарите, на момиченцето трябва да се направи нова операция. Иначе тя, както я определя майка й Диана Димитрова, е упорито, усмихнато, слънчево дете...

Историята на детето, макар толкова мъничко, е свързана само с лекари и диагнози. Валя се появява на този свят седмица преди определения термин. Бременността на майка й е нормална, но зорко следена, заради изгубено дете преди това. Тя се подлага на всякакви изследвания, дори и на такива, които не са задължителни: 7 фетални морфологии, биохимичен скрининг, назначена амниоцентеза, пренатален ДНК анализ, цитогенетичен анализ.

Само на 2 месеца, след раждането си, Валя вече е с диагноза – разширени странични вентрикули, установена при ехографски преглед. Причината, за да се стигне до изследване, е гърчоподобни пристъпи след повръщане, проследявани до 4 месечна възраст. Следва фатална пауза от 4 месеца, пояснява пред Dnes.bg майката на момиченцето.

На 8-месечна възраст момиченцето е диагностицирано с екстремна вътрешна хидроцефалия, на 9-месечна - претърпява мозъчна операция в София за поставяне на вентрикулоперитонеален шънт. Следват няколко месеца на устремно наваксване с някои моторни умения – самостоятелен стабилен седеж, лазене, пълзене, опора на крачетата. Единични срички. Първи крачки, хваната първоначално за ръце, а по-късно и само за една ръка… И отново следва дълъг период на застой.

В момента Валя се бори да проходи, което продължава почти една година. През това време страшните диагнози, превърнали се вече в присъди за семейството, валят една след друга – рядко генетично заболяване (микроделеционен синдром), атаксична детска церебрална парализа. "Детето ви няма да проходи", е реплика, която се натрапва и още повече травмира.

Малката Валя, обаче, макар и плаха, нестабилна и залитаща, опровергава някои специалисти, твърди майка й. Момиченцето вече е успяло да направи първите си самостоятелни крачки, въпреки че това се случва много бавно и мъчително.

През това време на упорита борба и проправяне на път в живота си, Валя е редовно проследявана във връзка със състоянието на хидроцефалията след поставянето на шънта.

Още след първата контрола, шест месеца след операцията, някои специалисти изказват съмнения, че клапата не работи ефективно поради липса на съществена динамика в размера на страничните вентрикули.

"Същото мнение се чува и 9 месеца след операцията, както и на контролния преглед след една година. Но поради липса на остро изявени клинични симптоми на неработеща клапа и неглижиране състоянието на детето до този момент не се препоръчва корекция", казва майката на Валя.

Разнопосочните мнения на специалистите в България карат семейството да се свърже с някои от най-добрите болници в Европа. След няколко консултации с водещи специалисти в чужбина е изказано мнение за съществуващ проблем с клапата на детето.

Следват нови образни изследвания и консултация в болница в Турция, където лекарите препоръчват спешна операция за ревизия на клапата. Семейството получава първоначална оферта за оперативно лечение на стойност 16 750 щ.д., но сумата е непосилна за родителите в спешен порядък. Операцията е насрочена за 15 март 2018 г.

Данни за банковата сметка:
ЦКБ АД
Титуляр: Валентина Благовестова Аргирова
IBAN: BG40 CECB 9790 40H4 6461 00
BIC: CECBBGSF
PayPal: valya_0985@abv.bg

Facebook страницата на кампанията за набиране на средства:
https://www.facebook.com/HopeForValya/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГошетоДиана Димитрова е майката на детето според статията. Так че всичко би трябвало да е наред
11
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 6 години
Ти си част от държавата.
10
0
 
1
 
! Отговори
Гошето преди 6 години
Пратих 20 лв по Пейпал, получател е Диана Димитрова, не Аргирова. Какво означава това?
9
10
 
2
 
! Отговори
от туркей преди 6 години
Абе "великите" *** защо постоянно идват в Турция за медицинска помощ?
8
3
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Хе-хе , то ако знаеше че ще ти вземат един лев нямаше да дариш, само и само да не се налапат тези хрантутници, нали? Голяма сума е 1 лв за няма нищо работа. И на мен ми взеха един лв от пейпал и какво от това? Улесняват ми предовдите, да са живи и здрави да си правят милиардите.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Bogataschite ot gerb po da praschtat pari sa vs bolni deza i stari bolni hora besbojnizi ne vi li e sram
6
0
 
7
 
! Отговори
Розалина преди 6 години
Дарих. От сърце желая успех и пълно оздравяване на детето.
5
0
 
16
 
! Отговори
коко преди 6 години
Докато се търсят пари за болни деца,някои задигат стотици милиони без да им мигне окото. Най-долната *** живяла някога са тези. Дано детенцето успее в тежката борба.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАДЕ Е СКАПАНАТА ДЪРЖАВА.ТОВА Е БЪЛГАРСКО ДЕТЕ.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква е тази банка, бе! Да вземат пари за превод за живота на едно дете!
2
1
 
19
 
! Отговори
До 1 ДС преди 6 години
Така е приятелю!Хората искат да помогнат на нуждаещи се,но иззедниците не могат да опростят дори таксите!Дано им стигне печалбата на гърба на страдащите!!!
1
1
 
18
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Взеха 1.2лв. за онлайн превода. Бял ден да не видят.