На разпит: Плевнелиев зад Ненчев за МиГ-овете

Действията му били в "синрхон с държавната политика"
7 фев 2018 15:40,
62

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

"Действията на бившия военен министър Николай Ненчев за ремонта на самолетите МиГ-29 от Полша бяха в синхрон с държавната политика", заяви президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев.

Екс президентът беше свидетел по делото срещу Ненчев, който е подсъдим за ремонта на двигателите на самолетите. Според прокуратурата в периода май-септември 2015 г. той скрил в касата си договор с "РСК МИГ" и започнал преговори с Полша.

Още по темата

Плевнелиев разказа пред градския съд за заседанието на КСНС, което се е състояло след срещата на НАТО в Уелс през 2014 г. На него било коментирано решението на Алианса всяка страна да увеличи парите си за отбрана до 2% от БВП.

Бившият президент коментира още, че на заседанието на КСНС на 27 април било коментирано Министерският съвет да внесе програма за развитие на въоръжените сили. Освен това достигане на средствата в срок до 2024 г., както и инвестиции в областта на отбранителните способности така, че да отговарят на стандартите на НАТО.

Междувременно Плевнелиев разказа как много пъти в кратък период от време руски военни самолети са доближавали българската зона за отговорност. И понеже нашите самолети не можели да бъдат разпознавани като приятелски, на срещата в Уелс била дадена за пример Полша, която ремонтирала своите МИГ 29.

Плевнелиев казал това на Ненчев, а Полша от своя страна дори предложила много изгодни условия за нашите самолети, за разлика от доста по-тежките условия на руската страна. За да бъде коментирана и полската оферта, дори били взети предвид санкциите по отношение на Русия.

Росен Плевнелиев припомни за тежкото състояние на авиацията ни и даде за пример инцидента с катастрофирал самолет по време на учение.

По делото показания като свидетел вече даде и настоящия държавен глава Румен Радев, който беше командир на ВВС. Пред журналисти той заяви, че Ненчев с действията си е приземил и поставил под заплаха съществуването на българската изтребителна авиация.

Според прокуратурата като министър на отбраната Николай Ненчев не е изпълнил своите задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от ВВС на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
54
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Симпатяга е Плевналиев особенно в сравнение със сегашният тукмак.
8
65
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-българският президент е Плевналиев. Не е руски потгъзник.
7
50
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Обичам да слушам как проруски, азиатски *** реват от глад по форумите. България в Шенген и Еврозоната - чао Путин!
6
6
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ненчев сключи неизгоден договор с Полша за ремонт на МИГ-овете, от което България загуби към 160 млн, а Ненчев прибра комисионна от около 16 млн.Плевнелиев му беше съучатник.Ако беше в нормална страна и двамата нямаше да излязат от затвора до живот.И не само това - цялото им имущество щеше да бъде конфискувано.
5
7
 
52
 
! Отговори
срам и позор преди 6 години
Държавата загуби милион лева,стана скандал и пилотите не щяха да летят,защото даде двигателите да се ремонтират в Полша в завод който няма лиценз а сега той и този *** Плевнелиев се снимат и хилят!!!
4
6
 
45
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Интересно ми е дали колата на Плевньо докато е бил прецедент е ходила на ремонт при Бай Пешо или в оторизиран сервиз?
3
4
 
51
 
! Отговори
Pilot преди 6 години
Вържете го този не виждате ли, че не е добре .
2
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошо, лошо работят психиатрите в България.
1
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко, твоя пак се отвързал бе! Виж го сега къде се е появил!