Тесен коридор, десетки гишета и едно (не)вероятно паспортно приключение

Един красноречив разказ за действителността в една софийска община
7 фев 2018 18:45, Мартин Иванов
37
Тесен коридор, десетки гишета и едно (не)вероятно паспортно приключение
Снимка: архив, Reuters

Публикуваме този материал със съгласието на автора му - Борил Богоев, който споделя в своя сайт преживяванията си по издаването на нов международен паспорт.

"След милиони левове на данъкоплатците, похарчени за система за издаване налични документи и много шум в медиите (навремето), ето каква е реалността по издаване на лични документи в София, България, 2018-та година.

Нареждаме се на опашка в тесен коридор. Бебета реват, старци пъшкат, подмишници ухаят. Стените са облепени с десетки листове неразбираеми и неподредени инструкции.

Майки с бебета и деца чакат наравно с останалите и никой – от хората или от служителите – не се опитва или сеща да ги насочи с предимство или нещо подобно.

Майка с бебе и малко дете, изчаква търпеливо реда си и най-накрая се добира до гишето. Принтира се заявление, което се оказва, че трябва да бъде до-попълнено ръчно. Защо? Въвежда се стандартна информация, която със сигурност я има в системата. Защо?

Майката е отпратена (и не само тя) "навън" да си попълни заявлението и след това трябва да отиде "направо на гишето" (където е втората опашка).

Правят, каквото правят и сега е препратена на трета опашка – за снимане. Чака. Бебето реве. Детето се изнервя. Дълго време нищо не се случва, т.е. случва се, но много бавно.

Служителката пита: "Вие за какво сте?".

"За масаж!" – отговаря майката, подрусвайки плачещото бебе, изгубила напълно търпението си – "За снимка за паспорт сме, не е ли очевидно?"

"Къде ви е заявлението?"

То не е у майката. Оказва се, че предишната служителка е забравила да го предаде, пардон – да го подаде на "фотографката" през огромното разстояние от метър и половина.

Най-накрая започва фотосесията на живота на 4-годишното момиченце. Следват инструкции: "Не мърдай, гледай направо в камерата." Детето стои като истукано. Проблясък и разочарован глас на служителката "Няма фокус. Нова снимка."

След 5-тия опит всички са изнервени. Детето е неподвижно като скала, но допотопният фотоапарат (за който, най-вероятно, е платена десеторна цена при държавната поръчка) отново не може да заснеме неподвижен обект на фокус.

Накрая родителите са извикани зад гърба на служителката да изберат снимка. Махват с ръка – "Става." Вече и друго дете реве в коридора. Всичко което искат е да се измъкнат от звуковия, психическия и обонятелния ад, в който се намират.

Изстрелват се навън. Телата им треперят от адреналина. В душите им е черно. Те са виждали как стават тези неща в други държави и не могат да повярват, че мизерията, липсата на организация и грубостта са част от работата с хора през 21-ви век, в европейска държава."

И така приключва една история до болка позната на толкова много хора.

Парите за системата и организацията вече са платени, така че едва ли ще бъдат купени по-скъпи фотоапарати скоро и едва ли общината ще се премести в просторна сграда от алуминий и стъкло – никой няма такива мечти.

Авторът роптае срещу престъпната пасивност на служителите там. Според него това са хора, които ежедневно, в продължение на години виждат как хората псуват и тях, и системата. На самите тях им е некомфортно, виждат неефективността на процедурата и на всичко. Но единственото, което правят е да не си мръднат пръста. Те правят най-лесното – облепват целия коридор с разнородни листчета и упътвания – неподредени, неструктурирани, неразбираеми. Написани, за да са формално там, а не за да помогнат на някого.

"Каква е моята роля и за какво получавам заплата – за да ми тече денят безметежно или за да помагам на хората, от чиито заплати се плащат моите данъци?"

Г-н Богоев се чуди дали някой от служителите си задава този въпрос. И за да не изглежда голословен и мрънкащ, той предлага конкретни неща, които предполагат просто наличието на инициатива:

 • Сложете една лампа, за да осветява хората, които се снимат. Светкавицата действа със закъснение и осветява хората странно. Може това да е изискване на закона, да е със светкавица, но просто съберете по 50 стотинки и купете една нощна лампа и я залепете с тиксо – да помага на обектива да хване обекта.
   
 • Групирайте десетките листа и бележки по стените в ясно обозначени секции – "Необходими документи", "Образци", "Плащане" и т.н. Подредете секциите така, че да следват процеса на работа. Така че хората лесно да се ориентират.
   
 • Точно до вратата изнесете 2-3 листа, които да показват голямата картина и най-важните неща: проста схема на процедурата, необходими документи, кое гише за какво е. Да е с едри букви, просто, ясно, подредено.
   
 • Не връщайте хората да си попълват заявлението отвън. Да го попълнят на място ще отнеме 4-5 минути. Ако отидат отвън и се върнат, времето се умножава, а нервите се изпилват до болка.
   
 • Усмихвайте се повече, дори да имате запек. Това ви е работата. Затова ви плащаме от данъците си. Ние сме хора, вие сте хора. Да се държим като хора. В най-лошия случай, ако не обичате да се усмихвате, поне спазвайте добрия тон – не викайте на хората, не им се карайте, не им се сопвайте – това не са ви внуците или съпрузите.
   
 • Има ли стари и болни хора на опашката, има ли бременни, майки с деца. Намесете се и ги изкарайте най-отпред на опашката. Не разчитайте на тълпата. Тълпата е глупава, жестока, мързелива, алчна и страхлива. Всички ще си траят и ще се скатават, надявайки се някой друг да забележи, че дамата е бременна в осмия месец или майката е с две деца на ръце. Вие сте служителите, които определят реда в този миризлив коридор, вършете си работата.
   
 • Като държавата не се грижи за вашата служба и не дава пари за нова сграда, това означава ли, че ще трябва да работите по 8 часа там, в условията на мизерия? Съберете пари и купете пейки – не са скъпи. Или сковете сами. Сложете ароматизатор. Нарисувайте стрелки с боя. Докарайте децата си да порисуват по стените. Не виждате ли, че работното ви място прилича на градска тоалетна от 1972 г.? Погрижете се да стане красиво и уютно – не е скъпо, просто изисква да преодолеете мързела и мърлявщината у себе си.

И едно послание от него:

Хора, държавни служители, извадете си главите. Огледайте се около себе си. По осем часа на ден работите с хора. Колкото и да мразите другите и работата си, не обичате ли поне себе си? Не искате ли да работите на приветливо и красиво място, изпълнено с любов и радост? Или предпочитате мърсотия, грозота, омраза и гняв?

Вземете се в ръце. Огледайте се. Направете няколко дребни неща. Подобрете положението. От вас зависи. Държавата няма да дойде да го направи. Поемете отговорност и го направете. Почувствайте се поне веднъж удовлетворени от иначе тъпите си и незапомнящи се работни дни.


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
DiesIrae преди 1 година
Всички знаем къде е проблема само политиците не го виждат:
Когато една администрация стане твърде голяма тя започва да измисля всевъзможни простотии за да оправдае размера си.
2 - проблем е, че много закони се приемат на ура - после никои не знае какво трябва да се прави, всяка институция си ги тълкува както на нея и изнася днес.
3 - масово държавния служител е дърта лелка на 60 години в след менопауза, злобна и през целия и съзнателен живот нищо смислено не е направила.
Трябва масови уволнения!
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същия коридор и...... е и във Враца.
34
1
 
3
 
! Отговори
софия преди 1 година
Нормално, тези помещения и сгради са правени, когато София не беше така презастроена и натъпкана с блокове. Населението нямаше и милион тогава в целия град. Не че адвокатствам на служителите, но откъде да знаят проектаните през онези години, че днес ще има демографска катастрофа и 60% от гражданите или се преселват в София или емигрират в чужбина? Случващото се е следствие на един процес започнал много отдавна. Затова и днес въздуха в София е мръсен, задръстванията са нечовешки и т.н.
33
0
 
10
 
! Отговори
Система и служители преди 1 година
Все пак парите са изхарчени по схемата: 1/3 за вожда (в зависимост от периода това е ГЕРБ, БСП, ДПС или НДСВ), 1/3 за малките вождчета на ниско ниво. Тъй като за да си получат парите вождове и вождчета, мина 2/3 от периода за създаване на системата, то този, който я прави, го прави с 1/3 от сумата за 1/3 от времето. Следователно с 1/6 от качеството. Така че това е нормалното. Да не би сега като вдигнат парите на МВР ще почнат да работят по-добре? Не, тези пари са откраднати вече от шефовете
32
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странно! Този Богоев даже не е разбрал, че това става във МВР, а не в общината, независимо, че може МВР да има няколко стаи в сградата на общината. Иначе проблеми няма, ако си носиш всички документи, въпреки че горе-долу това е технологията на работа, както я е описал. Не искам да защитавам МВР, те са може би най-изостаналите, но Богоев малко е пресилил въображението си.
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една от първите ми работи в Мадрид беше веднагически да си сменя шофьорската книжка в испанска. Чао талон, чао точки, чао висене часове пред КАТ или РПУ-то. За съжаление с личната карта и паспорта няма мърдане... за сега
30
1
 
35
 
! Отговори
Аман бре преди 1 година
В Америка за да си извадиш паспорт,попълваш формуляр,слагаш 2 снимки,пращаш по пощата и след някое време си получаваш паспорта по пощата.Това е .
29
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 3 дена на адрес пощальона ми достави книжката. Какво пречи на България да организира така нещата или в още по-добра посока. Явно авторът на статията това имал на предвид
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В една друга далечна държава си поднових свидетелството за правоуправление. Влизаш в сайта на КАТ и там са написали хората какво трябва: 1- старата книжка, 2- 3снимки, 3- медицинско, 4- такса обслужване ( около 3 евро). И така в банаката за 5мин си платих таксата после за снимките и трето до здравната служба за медицинско -отне ми около 15мин. С тези документи към КАТ, взех си номер и като ми дойде реда на гишето ги подадох,сложих 2 подписа и посочих адрес за получаване на книжката-това беше. С
27
0
 
20
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 1 година
Това го изживях съвсем скоро и не искам да си спомням !
Но ако обстановката е проблем, какво да кажа за моята сага, която се заформи около моето желание името ми да бъде изписано в паспорта по начин, по който хората в цял свят изписват името ми, а не чрез транслитерация по БДС.
Малоумна работа на *** служители..
От всичките усвоени Евро-фондове, да бяха отделили жълти стотинки, за да научат тези чиновници на език, говорим в цял свят... и официален при изписването документи важащи навън
26
0
 
27
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
На тези опашки политици и бизнесмени не чакат.
25
1
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 1 година
Та, голямото обещание на Бате ви Бойко, че ще регистрираме колите си само на едно място си остана поредната лъжа.
Тичаш като луд и чакаш като гламав ! Това е комбинацията за всеки нещастник решил да прехвърли собственост на автомобил. Опашки се вият на всяко гише.
В КАТ няма каса. Пращат те в най-близката банка ...
Чакаш, чакаш ... И това при положение, че не сменяхме номера, защото и купувачът, и продавачът са от едно населено място.
Ами, ако не бяха ? ...
24
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
че държавните институции смърдят е ясно, но защо трябва и гражданите да смърдят?

Хора, преди да отидете на която и да е опашка в държавна институция (където се чака много) - ИЗКЪПЕТЕ СЕ!
23
3
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 1 година
Даразоблича поредния кьорфишек на Бате Бойко !
Нали беше обещал, че ще регистрираме коли само при нотариус. Сиреч "на едно гише".
Да, ама не !
Както многото обещания на Бойко Борисов това също излезе кьорфишек.
Вчера ми се наложи да прехвърлям собственост на автомобил.
Пак минаваш през нотариус. Пак плащаш такса там, а после ...
Бегом в КАТ !
В КАТ отново ни чакат няколко гишенца. Тях разбира се ги отварят, когато на чиновничките им скимне. Няма ксерокс ! Бегом до съседната кооперация.
22
0
 
26
 
! Отговори
BIK преди 1 година
Живея в Щатите и ще си призная че и тука се чака за документи, НО влизаш в помещението взимаш си номер, сядаш и си чакаш ред. Вадих си лична карта в Благоевград декември и бях отвратен. Вътре като в консервена кутия, няма никакъв ред, опашката излизаше отвън до улицата, хората се ръгат, буквално имаше които ми дишаха във лицето. Говори се на руски, македонски ама дали служителките разбират е друг въпрос. Ако не платиш с карта трябва да излезеш и после да се върнеш, но без да знаеш дали да чакаш отново или да минеш пред другите хора. Общо взето пълна мизерия и нищо не се прави по въпроса, аз се
21
1
 
15
 
! Отговори
abdal преди 1 година
Видях как вСАЩ семейството на сестра ми си подадоха документи за паспорти.Стана един съботен ден в пощата.Бяхме в един огромен коридор десетина човека.Сестра ми и зет ми с двете си деца-малкото на три.Служителката обслужи 5 човека и сложи пердето на гишето-беше време за обедна почивка.След половин час продължиха. Децата тичаха и мрънкаха, но от големите никой не си позволи да каже нещо. Там институцията се уважава, защо никой не унижава служителите си "кутиите с бонбоните и уискито да вървят"
20
1
 
29
 
! Отговори
факт преди 1 година
Чакайте сега паспортните служби са към МВР,същото това министерство с огромен бюджет и огромен брой скъпо платени и с огромни привилегии служители за който плаща народа.
19
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази статия е за бавно развиващите се мърлячи от паспортна служба в община сллатина. Там когато нещата излязат от контрол, излиза един гламав милиционер и почва да повтаря като луд "тук съм за да ви помагам, тук съм за да ви помагам"
18
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не говорим,как посолствата в чужбина не издават лични документи. Предстоеше ми подменяне документи-български но нямаше как да го направя,защото няма заради един паспорт да се прибирам,и тогава просто си издадох документи от държавата,чието гражданство имам. Много са ни зле и посолствата относно личните документи
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човекът добре го е написал в комбинация е и мизерията и стил на обзавеждане и соц. гешенца. Няма пост терминал на гишето. На мен ми престои прибиране до България за пълна лична карта на тинейджър. Няма как да чакаме 1 месец, а за изваждане на такава карта да по-кратък срок трябва да отидем в централното паспортно на другият край на града. Какъв е проблемът да се подаде по местоживеене? Проблемът е, че срокът е 1 месец и е безплатно. Ще си платя да стане за 1 седмица, но някой така го е измислил.