Казарма? Всеки втори българин въодушевен! Защо ли?

Българинът искал ред, дисциплина и патриотизъм
8 фев 2018 20:00, Златко Желев
261
Казарма? Всеки втори българин въодушевен! Защо ли?
Снимка: архив, Булфото

Близо 60% от българите смятат, че военна доброволна служба би сработила и гледат с надежда на идеята, коментира пред "Фокус" социологът Първан Симеонов.

По думите му широко е одобрението на обществото за всякакви идеи, включващи повече ред, дисциплина и патриотизъм, като те са почти автоматично приемани.

Още по темата

"Това е напълно закономерно на фона на следните няколко факта. Първо, в годините назад, като че ли военното образование, онова обучение, което дава възможност да знаем какво да правим в извънредна ситуация, такава на бедствия и аварии, дори във военна ситуация - това обучение е занемарено и обществото би приело всяко усилие зa възстановяването на неговата ефективност.

Второ - при новите глобални заплахи, при все по-непредвидимия свят, при проблемите, които има Западния свят, при все по-ясната терористична заплаха, която се превръща в ежедневие, ясно е, че хората търсят форма на сигурност. Те го разглеждат и като лична, и като национална сигурност, и като елементарно ниво на знание за това какво да правим. Те го разглеждат като свое право. Правото на безопасност. Не на последно място хората със сигурност биха одобрили правото да бъдем полезни на страната си", обясни той.

Първан Симеонов добави, че предизвикателство при въвеждането на доброволна военна служба, биха били конкретните резултати, за които обществото ще настоява.

"Важно е да се видят и какви ще са обществените преференции, които доброволците ще ползват. Въпреки всичко населението одобрява отделянето на средства за модернизация на военните сили", заключи социологът.
 


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
3
 
1
 
! Отговори
Бай Оня преди 11 месеца
Напълно безумна идея, която няма нито бъдеще, нито смисъл, нито пък е възможно да се изпълни. Поредният фишек хвърлен на общественото мнение, вижте ме какъв сам патриот. Българската армия, трябва да се изгражда отново от А и Б, със задължителна наборна 1-годишна служба, но преди да се стигне до там, трябва да имаме работеща и печелеща икономика, която да влага дългосрочно и в армия и в образование, и в здравеопазване и в създаване на поминък на народа.
211
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Каракачанската мутра ще възпитава талибани в казармата.
210
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
До oпетков
"Но трябва да се знае, че наборната служба създава пушечно месо, а не боеспособен войник."
Колега ти изглежда си ходил в казармата доста преди 1990 година.
огромните НЕОПРАВДАНИ загуби на СССР в Афганистан доведоха до промяна в мирогледа дори и на нашите военни защото по времето на Варшавския договор получаваха секретни сводки с почти цялата истина какво става там.

Преди основна единица беше ДИВИЗИЯТА сега и у нас е Батальона Бойна Група
10 пъти по-малка единица но тежко въоръжена!!!
209
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
До Анонимен 211
"Казарма? Всеки втори българин въодушевен! Защо ли?
Щот ако са питали тук висящите, то е ясно що - тук хора с акъл много-много не останаха. Затова. Умен човек казармата за глупост я намира. Понеже тя си е."

Отговори ми на следните въпроси
Знаеш ли как да процедираш ПРАВИЛНО ДА НЕ УБИЕШ НЯКОЙ при автокатастрофа, а тези дето и в казарма не са ходили знаят ли?
Знаеш ли как да оцелееш на палатка за няколко нощи дори?
Знаеш ли как да си сгрееш храна без да запалиш всичко наоколо?
208
0
 
2
 
! Отговори
ШибиРиби преди 11 месеца
Хубаво е да има казарма. Отебах си по време на войниклъка. Плевенските месомелачки на по 30-40г умираха от кеф да им мачкам гърдите с бели ръкавички и да ги жуля отзад без да свалям колана. Голяма отбрана вой и потни тела. Велик е нашия войник велик велик велик
207
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ако турция нападне българия, всички българи ще вдигнат бялото знаме и ще емигрират
206
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен
над 65 години трябва да е.
всички ентусиазирани анкетирани доброволци са от Пенсионерския клуб плюс двама кандидат-редници за портала - Волен и Каракачанов - като млади бегали по тъча на казармата и сега им е мъчно за старшинката.
205
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе трябва на тия наркозависими келешчета да им вземат акъла с ред и дисциплина че да кротнат в живота
204
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До LPP

На джендърите , винаги им е тъпо в казармата!
ЩО ЛИ?
203
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Казарма? Всеки втори българин въодушевен! Защо ли?"
Щот ако са питали тук висящите, то е ясно що - тук хора с акъл много-много не останаха. Затова. Умен човек казармата за глупост я намира. Понеже тя си е.
202
7
 
27
 
! Отговори
LPP преди 11 месеца
От изминалите 65г. от моят живот двете най-тъпи и пропилени години бяха в казармата... Който е мераклия да служи и сега има 5000 свободни места в казармата
201
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Направете я задължителна за всички до 50г и ще видите как процента на желаещи ще стане 0.
200
6
 
12
 
! Отговори
Втрещет преди 11 месеца
Изумителни, колосални глупотевини е надрънкал тоя социолог. За кое точно да рискувам и косъм от главата си?!
199
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За 2год 3 мес.служба бях като пружинка,бягах като инжектиран коч с пълно бойно снаряжение с километри.Каракачана не го виждам 1набиране да направи с туй шкембе
198
3
 
22
 
! Отговори
oпетков преди 11 месеца
До Анонимен Най-въодушевени за казарма са тези които не са ходили или няма да отидат: жените, папардаците, фатмаците(последните две категории от носталгия). В казармата никой нищо добро и полезно не е научил. Друга форма на военно обучение трябва да има. Но трябва да се знае, че наборната служба създава пушечно месо, а не боеспособен войник.
197
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Щото всеки втори българин е или жена (тоест никога не и предстои казарма) или младеж, който си няма никаква представа какви простотии са в казармите, или сдухан дядка, който го е яд, че навремето си е загубил 2 години от живота за нищо и завижда, че сегашната малдеж е освободена от тази глупост.
196
0
 
13
 
! Отговори
трафалгар преди 11 месеца
корнелия нинова и каракачанов в казармата също да минат през казармата....
195
5
 
8
 
! Отговори
Do 203 преди 11 месеца
Нещо си се объркАл!

Тези идеи за задължителна казарма идват от псевдопатриотите, платени от Кремъл.
Те са против ЕС.

Така че...оправете си опорките или прости мислете.
194
11
 
6
 
! Отговори
Ж преди 11 месеца
ЯВНО ИМА ДИРЕКТИВА ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ДА ПОДГОТВЯТ БЪЛГАРИТЕ ЗА КАЗАРМА-ЗА ПУШЕЧНО МЕСО СРЕЩУ ИДЕИЛ.ТАЛИБАНИ И ДР ИМ ТРЯБВАТ ХОРА.....И ОТ КОИ НАРОДИ ЩЕ ГИ ВЗЕМАТ-АМИ ОТ НАЙ-ИЗПЪЛНЯВАЩИЯ С РОБСКИ МАНТАЛИТЕТ БЪЛГАРСКИ НАРОД.....АБЕ ХОРА ОСЪЗНАЙТЕ СЕ-НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ,ЧЕ ДЕЦАТА ВИ ГИ ИСКАТ ЗА ПУШЕЧНО МЕСО,СЪБУДЕТЕ СЕ НАЙ-НАКРАЯ БЕ "ЮНАЦИ БАЛКАНСКИ ОТ СЪН ДЪЛБОК".....ИСКАТ КАЗАРМА ЗА ДА НАПРАВЯТ ДЕЦАТА ВИ ПУШЕЧНО МЕСО В БЛИЗКИЯ ИЗТОК,АФГАНИСТАН,СРЕЩУ РУСИЯ И Т.Н. И Т.Н....
193
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Далечната 1978. ШЗО -Шумен. Пратиха ме дежурен в кухнята. Печата на замразения свинския бут докаран от държавния резерв беше от 1965г.