Казарма? Всеки втори българин въодушевен! Защо ли?

Българинът искал ред, дисциплина и патриотизъм
8 фев 2018 20:00,
261
Казарма? Всеки втори българин въодушевен! Защо ли?
Снимка: архив, Булфото

Близо 60% от българите смятат, че военна доброволна служба би сработила и гледат с надежда на идеята, коментира пред "Фокус" социологът Първан Симеонов.

По думите му широко е одобрението на обществото за всякакви идеи, включващи повече ред, дисциплина и патриотизъм, като те са почти автоматично приемани.

Още по темата

"Това е напълно закономерно на фона на следните няколко факта. Първо, в годините назад, като че ли военното образование, онова обучение, което дава възможност да знаем какво да правим в извънредна ситуация, такава на бедствия и аварии, дори във военна ситуация - това обучение е занемарено и обществото би приело всяко усилие зa възстановяването на неговата ефективност.

Второ - при новите глобални заплахи, при все по-непредвидимия свят, при проблемите, които има Западния свят, при все по-ясната терористична заплаха, която се превръща в ежедневие, ясно е, че хората търсят форма на сигурност. Те го разглеждат и като лична, и като национална сигурност, и като елементарно ниво на знание за това какво да правим. Те го разглеждат като свое право. Правото на безопасност. Не на последно място хората със сигурност биха одобрили правото да бъдем полезни на страната си", обясни той.

Първан Симеонов добави, че предизвикателство при въвеждането на доброволна военна служба, биха били конкретните резултати, за които обществото ще настоява.

"Важно е да се видят и какви ще са обществените преференции, които доброволците ще ползват. Въпреки всичко населението одобрява отделянето на средства за модернизация на военните сили", заключи социологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно на кило ракия са го мислили тоя сутринта колко бе въодошевен само че като имаше извращения за тях не си спомнят сега това няма още първия ден щесе заиграят на стар и млад богат беден после *** им гледаи глупостите 10 години поне това нямаше сега това ще гледаме в екскузив
129
8
 
10
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
До Анонимен 134Аз за съжаление не бях женчо и не бях мамино синче и на времето не можах да отърва казармата. Сега естествено съм "за" да се въведе отново. Няма само аз да съм се минал да си губя години от живота в тъпотии.
128
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До умен гейЗнам, че да си сред мъже и да изтърваш сапонката в душа, ти е мечта, ама айде без подобни глупости, а ?
127
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каракачанов да се маха от ВМРО.Тая ДС мутра Иван омаза всичко, което можеше да се случи между България и Македония.
126
3
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
До 134Уффф.Стига с тези клишета вече.Кое и беше силното.Директивата беше да удържим Стара планина 3 дни докато дойде подкрепление.Откъде щеше да дойде един господ знае.
125
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казармата е за прости момчета, които нямат никакъв шанс да се реализират в обществото. Например за всякакви атакистчета и всякаква обединена патриотска с воло ч. Неслучайно те са и най-големите поддръжници на глупавата идея. Родината има нужда не от младежи гонещи Михаля по чукарите, а от млади хора гонещи и постигащи целите си.
124
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудя се поне като мислят тия ненормални сержанти ли ще командват един пиян един фъфли един едва говори аре стига каракачанов това армия лие тоя като е пиян кога нее наряд тои ли ще ме командва аре моля тисе тоя срам да берем
123
6
 
21
 
! Отговори
редник от запаса преди 6 години
казармата от онова време преди '89 беше тотален шит, нема такава про.сто.тия ... не се лъжете по платени социологически проучвания . някаква форма на военно обучение може би е нужна , не мога да преценя не съм специалист . но шкембе войвода (каракачанов) абсолютно не е специалист по темата - и той е тотален шит :))) ... от мен да знаете деца , ако има тук деца де , НИКОЙ човек по света на иска война - ПОЛИТИЦИТЕ правят войните . да ги *** и бездарниците ...
122
2
 
25
 
! Отговори
Киртака,Уво,1997 преди 6 години
Ентусиазиран, щото не е ходил! Няма си на идея какво го чака. И аз едно време, роднини ми викат, чакай бе, ще те оттървем, аз не, та не - мъж ще ставам! Най-тъпитe ми години от живота, загубих безброй мозъчни клетки от пpостотия до шия, реално изостанах и загубих много от това, което бях учил, после трябваше да наваксвам!
121
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още пазя кашалника от казармат :)
120
0
 
3
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
До 122Естествено не но не може да очакваш разчета да върши всичко.Без някой за мръсната работа не може
119
0
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Ако наборното робство се върне, Мишето пак ще краде от залъка на наборниците чрез алкохолни далавери.
118
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някой искрено вярва, че казармата ще коригира всички проблеми на родното ни общество, а искрено му предлагам, да постои за минутка, да помисли хубаво и да каже, какво грешно му се е случило в живота ...
117
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да почнем да вземаме еничари от ромеите и да направим еничаски корпус.
116
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се опъва кабеляка пак ли корен свръзки е идем
115
0
 
2
 
! Отговори
а? ко? преди 6 години
До ДедоС коя техника?
114
2
 
5
 
! Отговори
от 109 преди 6 години
До Дедоа ти сериозно ли би поверил ПВО в ръцете на наборник?
113
1
 
4
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Имаш ли ПВО единствения начин да бъдеш нападнат е със сухопътна операция. Никоя държава не предпочита това. Спомнете си войната в Югославия. Американците влязоха ли с аскера или само бомбардираха. Наблюдавам сега и нещата в Сирия. Турция пуска и въоръжава сирийски групировки отпред а си държи войниците отзад защото започнат ли всеки ден да загиват по стотина обществото ще се вдигне. При сащ е аналогично. Въоръжават кюрдски групировки. В момента Турция и САЩ водят прокси война в Сирия.
112
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 113е гаси "калашниците", дето сваляха и въртолети и танкове... май не бяха точно калашници а? Май бяха бронебойни оръжия снабдени от американците, но щом искаш да вярваш че Калашник инищожава танк, кой съм аз да ти развалям пясъчния замък?
111
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алоууу, милитаристетеее...и сегашните тьоффлеци които раним бедава и смучат от хазната пари които могат да отидат за къде по-важни неща са ни много.