Срещаш улицата, а не човечността: Една съдба, която е ничия работа

Хора сигнализират, че няма институция, която да се погрижи за нуждаещ се човек
8 фев 2018 13:15,
117

Снимка: Facebook

Виж други галерии »

Сигнал за възрастен мъж в безпомощно състояние бе подаден във Facebook групата "Видяно в София". Случайни минувачи, които забелязали нуждаещия се господин, опитали да му помогнат, когато се сблъскали с поредния абсурден казус - работа на коя българска институция е привидно обикновен случай като този?

Когато от Спешна помощ, от полицията и Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора отговарят, че не влиза в техните задължения да се погрижат за човек, изпаднал в нужда, който е паднал на земята и вероятно има нужда преди всичко от медицински преглед.

Изпаднали в безнадеждност от абдикирането на държавата, от функциите, които трябва да изпълнява, от липсата на човечност и съпричастност, станалите свидетели на случилото се отправят последна надежда... към Господ. Когато безсилието и отчаянието настъпят, идва моментът на вярата - вярата в това, че хуманността е все пак човешка черта.

"Днес излязох от работа по обяд, да хапна и да разгледам едно магазинче! Картината, която заварих пред магазинчето, бе този бездомен човечец, паднал, че му призляло. Имаше мъж, който се опитваше да го вдигне и се притекох на помощ, но неуспешно. Питах го какво се е случило и той през сълзи ми разказа, че са викали бърза помощ и полиция, но отказали да направят каквото и да е било и си тръгнали от мястото. Съседка от блока слезе и даде спешен номер за приютяване на хора без дом, веднага се обадих... но там ми казаха: "Съжаляваме, но ние приемаме и се грижим за бездомни само за през нощта, осигуряваме само нощуване!", разказва разочарован потребител в социалната мрежа.

Дамата се пита в такъв случай към кого да се обърне и полага ли изобщо грижа държавата за тези нещастни хора. След това са я посъветвали да се обадят... отново на тел. 112.

"Да уточня: човекът не беше пил, не е пиянде, а просто осиротял, нещастен, самотен, изоставен от родината си сиромах... Сърцето не ми издържа... Един от мъжете, който се опитваше да го вдигне, се разплака с големи сълзи, като малко дете от картинката... Моля се на Бог нещо да промени този жесток и шибан свят, и безчовечност", се посочва още в публикацията.

Публикувахте от Radi Sergeeva Kirkova в 6 февруари 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
8
 
0
 
! Отговори
Ogi преди 6 години
До АнонименА през социализма не умират?
99
0
 
27
 
! Отговори
Мдаа преди 6 години
Само като се сетя в разните му там социални служби, дирекции, организации що народ е нагъчкан на държавната софра, на топличко, на бюрце, сутрешно кафенце с колегите, на обяд - обилно хапване, почивчица, след това симулиране на работа, следобедно кафенце, клюкарстване... и бюрократщина, студена и категорична, непозволяваща на хора като този човек да им бъде оказана помощ на минутата, нали уж сме за разните му там хуманни каузи, европейски ценности и бля, бля, бля... Гади ми се от бездушието...
98
0
 
18
 
! Отговори
реалност преди 6 години
Докато некой умират по улиците милиционерите некадърни милиционери ревът за кубинки и праички докато старците мизерстват секи ми вика еее отличниците на европа ...макроикономика то и на африканеца да му дадеш една препаска и колиба ше е растеж а ако има копие направо земеделец с един декар место ...
97
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И за какво са тогава тези социални служби?Радостното е все пак,че не сме толкова оскотели и българите се тревожат за съдбата на съгражданите си.
96
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има хиляди като този клет човечец. Честитa ви "демокрация"! Ако знаете само още какво ви чака!!! Така е при "демокрацията", "капитализма". Хората *** от глад и студ по улиците.
95
0
 
13
 
! Отговори
хомо сапиенс преди 6 години
а после човек се водел социални животно най висшия бозйник дрън дрън масово *** и *** в тая Държава ...а тя данъци за кво се палщат е така за замазване на очите на себе си че си час тот общество което е една илюзия БГ
94
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не направят общежитие или дом за настаняване на хора,които нямат собствен дом? Толкова пръснати пари за глупости,а за бездомите хора -има едно нищо!!!
93
9
 
1
 
! Отговори
До Makedon преди 6 години
Кой ще му плати разноските по старческия дом,бе тарикат ... държавата или твоята ... или по-скоро ще му измислите начин как да се оправи,както цялата ви история ... ХА!
92
3
 
9
 
! Отговори
Makedon преди 6 години
Dobro be....... starski domovi nemate vie vo BG DA GO ZGRIZAT COVEKOT.... ebave evropejcite......... za k.u.r ne ve biva
91
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дедо ЙовГледай да не биеш шута на някой от близките ти и роднините ти,че да не се почувстваш зле,ако някои от тях ти бият шута.
90
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дедо ЙовИма кой да съди и да оправдава- това е Бог,а не ние или пък ти. Нямаш правото да съдиш свещениците. Те на тебе (и който и да е човек)нищо лошо не са ти сторили.Ти гледай семейство си и ясно си прави сметката- нито един от близките ти да не си му бил шута,нито пък те на тебе да са ти били шута. Жалко,уж живеем в 21 век,а колко престъпления,убийства,насилие,мизерия,беднотия,отчаяние! Такива неприятни неща като: изоставени и безпомощни хора,сираци е нямало в миналите в векове и времена
89
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 76Вече няма работа, а ако има тя е неситурна и ниско платена. Все по-трудно се намира работа.това *** ли ти го каза бе каскет? Пропуснал си да споменеш за учените от БАН дето ровят в кофите за ***
88
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сорошти това сам ли успя да го измислиш или така ти написаха на листчето от руското посолство?
87
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 76Вече няма работа, а ако има тя е неситурна и ниско платена. Все по-трудно се намира работа. 2018г много хора в България ще останат без работаАхахахаха, тоя виц беше хубав.Я кажи още някой.
86
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България няма бежанци нито законно нито незаконно, бежанците бегат от България.
85
3
 
5
 
! Отговори
э23 преди 6 години
Един от големите проблеми с бездомниците е, че голяма част от тях имат психични проблеми. И затова дори да им помагат, не могат да се адаптират към обществото. А насила не може да ги настанят никъде.
84
2
 
21
 
! Отговори
дедо Йов преди 6 години
"станалите свидетели на случилото се отправят последна надежда... към Господ"За съжаление неговите представители на земята, визирам църквата не чувам да се поставят в служба на ближния, освен да се занимават с разните си "канонични" дейности, биха могли да помагат на деца без родители и т.н. , но къде ти по-важно е да дебелеят и да гледат строго!
83
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам нещо да споделя с вас. Знаете,че има и бедни хора,които ровят по кофите. Има и такива случаи,когато хора дават храна или поне някакви пари на бедни,но някои последните отказват,защото се чувстват унизени,че някой им подава храна или пари. И аз съм попадал на такива случи-виждам човек да рови по кофата,предлагам му любезно пари( 5 лева) да си купи храна,той ми отказва. Но веднъж друг беден човек не ми отказа ,зарадва се и взе парите.
82
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На запад е нормално да видиш продавач или друг работник на възраст 65 или повече години. Там разбират,че младите ще стават все по-малко, а старите повече. У нас ако не си до 25-30г. не те вземат на работа.Наскоро ходих в Германия в една фирма и видях,че повечето от служителите й са на над 50г. и фирмата има специална политика за тях- дори безплатно им осигурява очен лекар и очила. Според един от шефовете старите хора са много изпълнителни, дисциплинирани и са работоспособни колкото младите.
81
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е хубава новина,но тази жена,която е видяла този беден старец,купила ли му храна,за да се нахрани? Гладният човек има нужда не толкова от съчувствие и възмущение,колкото от храна,вода и дрехи. Когато се осугурят необходимете неща: храна,вода и дрехи,тогава се пристъпва и към друго нещо - търсене на дом. Всеки може да се възмущава от беднотията в интернет.