Луковмарш – почит на един великан или просто срам?

Социалисти и националисти в сблъсък заради събитието
9 фев 2018 10:30,
413

Луковмарш отново стана повод за сблъсък на противоположни мнения. Тази година събитието ще бъде проведено на 17 февруари и Столичната община отново бе призована да го забрани.

Луковмарш се организира традиционно в памет на ген. Христо Луков.

Според противницте на проявата е срамно София да се превръща в столица на фашизма и по улиците да се почита човек, който е определян за антисемист. Организаторите пък са категорични, че няма нищо срамно в това да бъде почитан един български генерал и герой.

Още по темата

"Ген. Христо Луков е почтен и скромен човек. Защо всеки националист и патриот, който е милеел за страната ни, е заклеймяван като фашист? Трябва да се сложи разделение между фашизъм и национализъм. Категорично ген. Луков е великан в българската история", каза пред Bulgaria ON AIR националистът Боян Расате.

Той обясни, че в Луковмарш участват български младежи, които се гордеят с българската история, а освен това с шествието се почитат и други велики български генерали.

Общинският съветник от БСП Борис Цветков е на противоположното мнение - "Луковмарш е недопустимо да се провежда в 21 век в една европейска столица".

"Всяка година призоваваме кмета на София да забрани проявата. СОС също трябва да приеме забрана за провеждането на това шествие. Има достатъчно генерали, които трябва да бъдат почитани", категоричен е социалистът.

Цветков уточни, че не трябва София да става "столица на фашизма", който е забранен в цяла Европа, а действия срещу шествието трябва да бъдат взети незабавно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


413
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари