Мечтата като дълг! Афганистанка учи деца и се бори за права

След като е пребита от бой пред учениците си, Салеха идва в България
9 фев 2018 20:00,
23
Мечтата като дълг! Афганистанка учи деца и се бори за права
Снимка: Кадър Нова тв

Една жена от Афганистан бяга от ужаса в родината си. Учителката Салеха Наими е гонена заради борбата си за свобода и равни права.

А докато бяга от войната, създава училища за деца на мигранти. В момента преподава в Центъра за бежанци в Харманли.

Салеха е учител от 39 години насам. Завършила е математика и педагогика в Кабул.

"Да стана учител беше мечта на баща ми. Той бе убит от противниците на режима. Приемам професията си като обещание, което никога не мога да наруша", разказва пред Нова тв афганистанката.

Професията й е и спасението от всички препятствия в живота й. Живяла е като бежанка 18 години в Пакистан, където също е преподавала. Връща се в Афганистан пак да преподава, но през 2011 г. губи и съпруга си – той е отвлечен от муджахидините.

"Аз работех в комитет по опазване на човешките права. Позволих си да уча жените какви права имат. С други правозащитници посещавахме домовете им. Това ядосваше съпрузите им и бяхме заплашвани многократно", спомня си Салеха.

След като е пребита от бой пред учениците си, взима решение да бяга. Идва в България преди година и половина, заедно с едната си дъщеря. Другата все още е в Кабул. Салеха не я е виждала от две години и не знае дали това някога ще се случи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре Салеха Наими и дъщеря и да заминат за Пакистан след като е и живяла там 18 години.Това е нейната среда и може да продължи борбата си за свобода и равни права.Пребиваването и в България е безсмислено и нежелано защото тя е нелегален мигрант и с нищо не е полезна на държавата ни.В нейният мюсолмански свят ще е много по-полезна за жените и децата.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде ми изчезна коментара
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като знам какви милиарди ежегодно се изливат в афганистан не бих им подхвърлил коричка хляб.
16
5
 
13
 
! Отговори
Дарина преди 6 години
Ескорт до Турската граница и чао! България е крайно време да започне да внимава кой допуска на територията си, защото не всички идват с добри намерения.
15
6
 
17
 
! Отговори
една от Пз преди 6 години
След като това Айше от снимкато е избягало от исляма, можеше поне от уважение към страната, която я е приела да си свали ислямския чувал от главата, ама не би - остава си вярна на Мохамеда!
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната ислямска пропаганда.
13
3
 
14
 
! Отговори
Киро Х преди 6 години
Много хубава теза Додо, но уви отговор няма! За Бойко всеки ислямски "бежанец" е много по-ценен от нашите родители-пенсионери, защото заради ислямските "бежанци" може да по погалят по главата, там отгоре началниците му, а за нашите пенсионери горки - не!
12
5
 
16
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Бягала от война ли? Еми защо тогава не отиде в някоя Ислямска Държава въпросната мохамеданка? Минала през минимум 4-5 Ислямски Държави и точно в България се донесла! Питате ли се защо, или това няма значение? Интересно, КЪДЕ ще избягат Българските пенсионери - нашите майки и бащи, от войната, на която ТЕ са жертви - финансов геноцид, (всеки Ислямски бежанец получава в пъти повече на месец от мизерната пенсия на пенсионерите ни) и всеки *** може безнаказано да заколи пенсионера за 5 лева!
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 6 години
Прав си.. Но *** трудно осмисля такива работи.
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе много сте зле! Никаква човечност! Дано не разберете какво значи да бягаш от война!..............................Със сигурност няма да бягам през Турция към Афганистан.
9
8
 
14
 
! Отговори
Ninanaidenova1 преди 6 години
Възхищавам се на тази учителка по призвание!Защо и нашите, българските, учителки и учители не работят с такава любов с нашите деца?РЕСПЕКТ И УВАЖЕНИЕ КЪМ УЧИТЕЛКАТА ОТ АФГАНИСТАН, ПОСВЕТИЛА ЖИВОТА СИ НА ДЕЦАТА, ПРОКУДЕНИ ОТ РОДИНАТА СИ, ПОРАСНАЛИ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО, ЗАРАДИ ВОЙНАТА!ДА БЪДАТ БЛАГОСЛОВЕНИ!
8
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе много сте зле! Никаква човечност! Дано не разберете какво значи да бягаш от война!
7
5
 
25
 
! Отговори
трогнат преди 6 години
И що не отива в Иран, СА, Катар, ОАЕ, Кувейт, Турция... все богати мюсюлмански държави, които подминава и идва в България!?
6
4
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Тая пък история защо са ви я спуснали? С каква цел?
5
7
 
23
 
! Отговори
л преди 6 години
още си носи шалварите и забрадката !!!ясно ви колко ще се "интегрира" в Европа !тази исламска напаст бяга от исламския си "рай" идват тук и продължават да се дупят в джамията по 5 пъти на ден и още ни обясняват колко хубав е ислама и според гнусните еврей толерасти - аз трябва да съм съгласен с всичко това и да го търпя !?28 години грабеж и толерастия стигат !РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ НАТО И ЕС !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4
4
 
21
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
*** и мюсюлмани, бъдещето на Европа! Събудете се!
3
9
 
17
 
! Отговори
ЛОШО преди 6 години
Тази*учителка* е учила талибаните . Сега е в България и учи деца от Пакистан ,Ирак ?Там мисля че преподават през целия ден как да боравиш с автоматични оръжия и ножове - как да убиеш човек . Може да съм повлиян от Новините , но както казваше баба ми която е чула това от баба си - мюсюлманин и ром не трябва да влизат в дома ти и двора ти , те са били повлияни от Националзма и Историята на България като Очевидци .
2
5
 
22
 
! Отговори
k преди 6 години
тая ужким се бори с ислама а още си носи забрадката ....тази история яко ми намирисва на Американски и еврейски тайни службии накрая : КОИ И ПЛАЩА ЗАПЛАТАТА !?или пак храним исламската напаст, крадейки от залъка на гладуващите Български пенсионери !?
1
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво ще ги учи на пущу и урдо ли?