Шофьорска книжка – само с тапия за 10-и клас

Основаното не върши работа, трябвало първи гимназиален етап
Обновена: 9 фев 2018 18:09 | 9 фев 2018 18:00, Камелия Цветанова
40
Шофьорска книжка – само с тапия за 10-и клас
Снимка: Reuters, архив

Шофьорска книжка вече ще може да се получава след завършен 10 клас, а не както до момента - с основно образование.

Това предвижда публикувана за обществено обсъждане промяна в наредбата за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, отчета на водачите и тяхната дисциплина.

Още по темата

Промяната въвежда на практика гласуваното завишено изискване в Закона за движение по пътищата, което е в сила от септември 2017 г., като е съобразена с новия Закон за предучилищното и училищното образование.

До момента според изискванията желаещите да получат документ за правоуправление на автомобил трябва да имат най-малко основно образование.

Допреди 2 години това беше завършен 8-и клас, но според сега действащата рамка е 7-и клас.

През септември миналата година обаче парламентът промени Закона за движение по пътищата и с поправките депутатите записаха, че цензът скача още от 2018 г., въпреки че според Закона за предучилищно и училищно образование това трябваше да стане чак през 2022 година.

Това на практика означава, че завършващите основно образование по образователния закон вече няма да могат да вземат шофьорска книжка,а за такава ще се изисква завършен първи гимназиален етап на средното образование.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравеите какво стана с тези който са изкарали курсовевте с основно образувание получиха ли книжки.Всеки пита но никои не даде отговор какво се е случило
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Darjava ta samo misli kak da picheli parii a ne narida skaoana darjava mriii be darjavooo
37
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами аз съм изкарал 8ми клас в 2017, и въпросът ми е хваща ли ме закона за 10 клас?
36
2
 
8
 
! Отговори
Boris преди 5 години
Ee hora zasto togava ni dadoha diplomi za osnovno obrazovanie sls zavlrsen 7klas sled kato v slstata godina promenyt zakon za sofyorskata kniska kakto znaem vse oste imame pravo da se zapisem sls osnovno obrazovanie neka pone taka da se sporazumeyt poslednite polucili osnovno do7klas da se zapisat za soforska kniska
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ее хора каква е тази държава само се чудят как да печелят от хората правят някви чупещи лични карти за да им сложат глоба и за да си изкарват нови лични карти е тва са пари ве а сега от 8 клас 10 клас изкат за шофьорска книжка тва само в българия става в никоя друга държава нито изкат нито търсят 8 или 10 клас чудя се след като левовете ни стават евро да ли ще се махне този закон за изискване на 8\10 клас и да е както всички други държави
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Zdravei te sega iskarah vsi4ko a mqmam 10ti klas. Kak vo da pravq nqkoi znae li
33
2
 
15
 
! Отговори
Юлиян преди 5 години
Тая наредба е безмислена и меко казана глупава и ще доведе до загуба на бюджет в държавата.. И спад на рейтинга на правителството от младото поколение. Понеже ще има бум на шофиорските книжки искарани в друга държава с минимален ценз на основно образование!Пример Гърция Сърбия Македония и узаконени в България Както и бум на нелегалните дипломи. Драги управници мислете 1-минута преди да приемате-изменяте закона! От ощитен гражданин на тая наредба!
32
1
 
18
 
! Отговори
Юлиян преди 5 години
Мисля че наредбата е закононесъобразна понеже засяга хора в различна върастови групи... Хора които одавна са прекъснали обучението си в училище по ред причини и са без образование.. И сега по новия закон за учлищата и просветата завършат основно образование, да не могат да подават документи за издаване на свидетелство на моторно превозно средство.. Не е уместно и морално 40-50 годишен работещ и семеен човек да учи заедно с децата още 3 години след новия ценз за оснвоно образование...
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен
30
6
 
15
 
! Отговори
George преди 6 години
Туй е най-голямата простотия дето съм чувал да искат 10 клас и 12-ти и 15-ти да иска вместо основно на висше образование да искат пак на пътя ще има катастрофи и злополуки умрели убити какво да измислят измислици най-накрая са намислили това имат хора дето нямат и първи клас и пак имат книжки и карат да не мислите че това ще ги спре 10-ти клас да искате корупцията в България изкарването на фалшиви книжки ще си бъдат в сила още много години напред
29
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 38 години, само с основно образование след 8-ми клас завършено през 1994 г. мога ли да изкарам книжка или не.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбирам нищо. Кога влезе в сила закона за десети клас 2017 септември.или 2018 февруари. Аз имам основно образование издателство 12.07.2017.какво става сега но си и изкарах и изпитите.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи се обезсмислят 11 и 12 клас.
26
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аха..а за упражняване на избирателно право кога?А?Идва човека,сумти,хъхри,мърмори на някакъв непознат език и гласува?Не може да чете-но ГЛАСУВА!Не може да говори-но ГЛАСУВА!ДО КОГА?!
25
2
 
17
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Шофьорска книжка само с тапия за 10-и клас !!!Не започнат ли да карат по 500 часа кормуване на курс файда няма от нищо.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Желая да бъда шАфьор...грОмотен съм!
23
11
 
7
 
! Отговори
Кика преди 6 години
БРАВО...АЗ СЪМ МНОГО ДОВОЛНА..СТИГА ДА СЕ ПРИЕМЕ
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, добрутро. и друго ще се сетите. А продавачите на дипломи са най лесни. Лошото е, че не може като в Китай 9 мм в главата на площада. Този метод превърна Китай в супер сила за около 50 г. За нас като микроскопична страна (сравнена с Китай) и 5 г. ще ни стигнат.
21
0
 
10
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
Ако ще и 15 висши да трябват.Както казват - досега им продавахме за 8 клас,а сега ще им продаваме висши.
20
2
 
31
 
! Отговори
Даскал Грую преди 6 години
Досега продавахме на ромите дипломи за 8-ми клас, сега ще им продаваме за 10-ти. Нищо по-различно няма да стане