Малко родени, много починали... Топим се до 3,8 млн. през 2100 г.?

ООН: България е 212-та по раждаемост и 3-та по смъртност в света
12 фев 2018 19:05,
183
Малко родени, много починали... Топим се до 3,8 млн. през 2100 г.?
Снимка: Reuters

През 2050 година населението на България ще наброява 5,4 млн. души, а през 2100 - едва 3,8 млн., гласи прогнозата на ООН. "Не очаквам обаче да се стигне до изчезване на българската нация", твърди експерт в интервю за Deutsche Welle .

Предварителните данни за 2017 сочат, че с 8,7 раждания на 1 000 души България заема 212-то място в света. Много по-тревожна е позицията на страната по показателя за обща смъртност, където с 14,5 смъртни случая на 1 000 души от населението тя се нарежда на трето място.

Непосредствено преди нея са малката африканска държава Лесото, която е силно засегната от СПИН-пандемията, и Литва, където населението застарява особено бързо заради високата емиграция на млади хора.

И още: отрицателното миграционно салдо на България я поставя на 114-то място в света - далеч назад в сравнение със страни, които привличат особено много имигранти, като Люксембург, Сингапур, Обединените арабски емирства, Испания, Белгия, Швеция, Швейцария, Австрия.

Още по темата

През миналата година броят на българите най-вероятно се е стопил с още 70 хиляди души, което се равнява на 1,1%. Така по скорост на обезлюдяване страната вече заема 9-то място сред 234 държави и територии - непосредствено след Латвия, Литва и Молдова. Ревизираната през 2017 дългосрочна прогноза на ООН за населението на България сочи, че през 2050 година то ще наброява около 5,4 милиона души, а към 2100 година - около 3,8 милиона.

"Представете си цяла област само с 400-500 деца!"

БАН осъществява проект за изработване на мерки за смекчаване на последиците от демографската криза. В рамките на този проект в края на миналата година се проведоха обществени дискусии в най-силно засегнатите региони на страната. Особено песимистични бяха мненията в най-бързо обезлюдяващите се райони.

Според протокола от дискусията, един представител на администрацията във Видин е казал следното: „Във Видинска област годишно се раждат около 500 деца и дори по-малко. Представете си цяла област с 400-500 деца, половината от които са от малцинствата. От тези 500 деца колко биха останали? И стигаме до едно поколение за цялата област от 100 души! До момента говорихме за качествената характеристика на хората - не са мотивирани, не желаят, не искат. Но още по-големият проблем, с който ще се сблъскаме в бъдеще, е количеството. Говорим за 100 човека. То само ръководните длъжности в администрацията са 100. Няма да има и администрация. Всяка година населението на областта намалява с 3 000 души и ще става все по-зле“.

Икономиката на България от години изпитва остър недостиг на кадри, което също е следствие от задълбочаващата се демографска криза. Страната не само не съумява да привлече кадри от чужбина, но и твърде много млади хора от провинцията бягат зад граница или към София.

Паралелно с това центровете на растеж се броят едва ли не на пръстите на едната ръка. И още: в редица региони на страната около 70% от младите хора до 30 години са с незавършено средно или дори с никакво образование.

Те са и основната част от бенефициентите на програмите за субсидирана заетост, в които основните работодатели са общините и МВР. Както бе констатирано на проведените в края на миналата година дискусии, образованието очевидно не е ценност за повечето млади хора, останали в обезлюдяващите се райони, особено сред полуграмотните и неграмотните представители на малцинствата.

"В Нова Загора, където са настанени бежанци, нямаме този проблем, защото при бежанците образованието е ценност и за децата, и за родителите", бе изтъкнато по време на обсъждане, проведено в Сливен.

Повечето местни работодатели сякаш също не се опитват да задържат чрез стимули малкото останали в провинцията млади работници и специалисти. Повсеместна е констатацията, че интересът е да се „усвоят“ отпуснатите средства по програмите за безработни младежи, след което наетите биват веднага освобождавани.

Професор Пенка Найденова е работила дълги години като представител на Фонда за населението на ООН в много страни по света. Според нея влошаването на демографската ситуация в България се дължи на нарушения баланс между броя на живородените и на починалите. Освен това броят на емигрантите е доста по-висок от броя на имигрантите, а в резултат осезаемо нараства делът на хората на 65 и повече години. В момента те са 22% от цялото население, но към 2050 година ще бъдат поне 33%.

"Остаряването на населението не е кризисно явление - то е резултат от развитието на демографската система. Населението на България ще намалява, както във всички развити страни - редом с нарастването на средната продължителност на живота и със спада в раждаемостта. Не очаквам обаче това да доведе до изчезване на българската нация", казва проф. Найденова.

Какво трябва да се случи

Експертката смята, че за разлика от българите и турците, които са преминали през всички фази на първия демографски преход, ромите в България ще увеличават числеността си, тъй като не са преминали дори през втората му фаза, свързана с намаляване на смъртността при запазена висока раждаемост. "Единствено осезаемото нарастване на темповете на икономически растеж и на стандарта на живот е в състояние да промени неблагоприятното миграционно салдо", посочва проф. Найденова.

И напомня, че за десетилетието след икономическата криза през 2008-2009 страната са напуснали над 300 хиляди българи на възраст до 30 години. Намаляването на трудовите ресурси поставя страната пред предизвикателството да компенсира изтичането на работна сила с осезаемо увеличаване на производителността на труда. Необходима е коренна промяна в образователната система и в политиките за регулиране на пазара на труда, заключава проф. Найденова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
1
 
! Отговори
Новородени починали преди 6 години
Заглавките на Верочка са леко тралала. Колко малко може да сме родени? Колко много може да сме починали бе, другарко?
104
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Природата няма нужда от ***....
103
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Природата не търпи излишества. Българите няма да липсват на никого.
102
2
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Ако при соца имаше кражби,сега има айдушко разграбване.
101
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не очаквам обаче да се стигне до изчезване на българската нация", твърди експерт в интервю за Deutsche Welle ..Е, не естествено. В най-големите зооградини ще има запазени екземпляри.
100
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** до Гергемного си смело зад монитора бе джендърче
99
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 85 През 1945г. Населението на България е 7,1млн.,а не 5,9млн. бе КОМУНИСТ!
98
3
 
5
 
! Отговори
Герге преди 6 години
До ЦиникОти се срамуваш? Азе веднъж илязох от БГ да видя Вената. Бях се надъхал с патреотизъм и през цялото време гледах лошо всички. На западняк доверие нямам! Всичките са маскари! Разхождах се известно време, но не издържах.. причерне ми, разкъсах си плетения половер на кука и заревах с все сила - ***, ***!
97
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човекоскрап тъгуващ по Тошовото време - трябва да изчезне!Колкото по-скоро...толкова по-добре!
96
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Младите могат, ама не искат. Старите искат, ама не могат. А политиците нищо не могат, всичко им се иска, но не им стиска да имат млад и читав народ.
95
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А между родените и починалите стотици хиляди се евакуират от България на запад
94
1
 
32
 
! Отговори
НРБ преди 6 години
Политиците крадат от работещите и дават на търтеите/римляните/!!!!Това ще затрие България с нашето мълчаливо съгласие!!!
93
3
 
24
 
! Отговори
Мда....... преди 6 години
ООН: България е 212-та по раждаемост и 3-та по смъртност в света!!!!!!!!!!Най-важното е България член на НАТО И Европейския съюз...
92
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бенковски (Гавраил Хлътев) е казал преди пповече от 148 години, е мъж след 25 години не може стане революционер, тъй като има жена, няколко деца, имот. А сега 25 годишните какво имат - нищо, или учат, нонямат възможност да работят добре платено. Зао в Германи може да се работи още на 16 год срещу добро заплащане. Да дадем на младите шанс и интересза развитие за да изплува най доброто. У нас комунизма и шуробаджанаштинатс са синоним и още властват. Мсхнем ли ги ще прогресира не само раждаемостта.
91
4
 
51
 
! Отговори
Гербаджия преди 6 години
Слава Богу, че падна комунизма и вече сме в ЕС - сега сме една благоденстваща и просперираща държава! Вярно, с 2 милиона по-малко сме, нямаме икономика, нито армия, нито образование, нито здравеопазване, нито заплати, нито пенсии, но важното е, че сме ОТЛИЧНИЦИ! Първи сме по корупция, по мафия, по болни, по луди, по катастрофи, по сърдечни заболявания, но ... в дневника на класа пише отличен шест!
90
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С червените шумкари продали се на Масква е така, нормалните хора бягат към страните дето няма масковски мутри
89
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Топим се като масло. Такова нещо ни по турско, ни по комунистическо не е било. Сега твърдят че сме 7 милиона. ЛЪЖАТ. По-малко сме.
88
5
 
36
 
! Отговори
точно така преди 6 години
До Анонимен 87За 45 години черно комунистическо минало България беше унищожена до 9,000,000,а след 30 години свободен демократичен възход държавата стана 6,000,000!
87
2
 
20
 
! Отговори
Драгалевски Ман Гел преди 6 години
Господ да "поживи"Великият Драгалевски Крадец, до девето!И двамата знаят защо.
86
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България бе от губещата страна по време на Студената война и сега я третират като загубила война държава. Въпроса е до кога ще е така.