Шофьор си иска парите: Годишна винетка само за 20 км.!

Бракували му колата, а с нея и стикерът отишъл на вятъра
26
Шофьор си иска парите: Годишна винетка само за 20 км.!
Снимка: Булфото, архив

Собственик на автомобил неочаквано "се сбогува" със законно закупена от него винетка. Причината е пропуск в Закона за пътищата.

Оказва се, че при бракуване на кола стикерът от предното стъкло отива на вятъра.

На Борислав Янков не му върви с винетките. Преди година злосторници счупили предното стъкло на колата му, паркирана в двора. Тогава от АПИ му издали дубликат на винетката за същата кола без проблем.

Тази година Янков отново се оказал с проблем с винетката. На 28-и той пътувал от София към Перник и станал участник в катастрофа. Тъй като тогава е кукерският фестивал, движението било интензивно.

"Пред мен автомобил спря на аварийни, аз спрях на около 10 метра зад него, също на аварийни. Отзад джип ме удари и ме хвърли в предната кола, която от удара излетя около 30 метра напред. Ударът беше сериозен, получил съм комоцио и бях в болница, но слава богу, се разминах само с това. Но пък колата е тотално потрошена", разказа Янков пред Нова тв.

Върху предното стъкло на автомобила обаче имало годишна винетка, която послужила на собственика си до онзи момент един-единствен път - да отиде до Радомир, тоест изминал е 20 км по републиканската пътна мрежа.

Янков отишъл в АПИ и обяснил какво му се е случило. Попитал дали при създалата се ситуация могат да му издадат винетка, като сменят номера на автомобила. В закона няма разписана такава норма, обяснили му от пътната агенция.

"Аз какво да направя? Дал съм 100 лева за тази винетка и съм я ползвал 20 км", пита се Янков.

Мъжът обяснява, че колата участник в катастрофата трябва да се бракува и иска или да му върнат парите за купената винетка, или правата, които му дава тя, да важат за друг автомобил.


26
Още от Общество
От конкурси за красота до шизофрения: Мъж тормози хубавици
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен

До номер 2
В САЩ е така. Купуваш кола, взимаш номер. продаваш колата, сваляш номера. Купуваш си нова кола и и слагаш същия номер. Веднъж си го купил и е твой завинаги.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички се зарадваха когато от АПИ обявиха, че годиншните винетки ще важат от дата до дата, но винаги има но. Сега ако закупите автомобил от друга община при пререгистрацията винетката му не важи, хоп нова. Карате го 2-3 месеца не ви допада и го продавате, новия собственник е в друга община, хоп нова винетка. И така до безкрай. Нищо не се прави за улеснение на обиновенния средностатистически данъкоплатец в тази даржава.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ми у нас рядко се браковете коли карат ги колкото силиций имат ха ха ха а ти коли който им се радваме като нови вече са бракувани в Европа и ние си ги купуваме тук
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Едвам оцелял, ама 100лв не се забравят лесно. Сигурно е шоп
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какъв е проблема застрахователната компания да му платят винетката? 1000 лв за колата и още 100 за винетката. При катастрофата и винетката е увредена. Следователно се плаща от застрахователя. Не виждам драма.
15
3
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 1 седмица
Типичен пример за човек който ще загуби сериозно време от живота си ,ще направи всичко на което е способен за да спести едни 100 лв вместо да похарчи в пъти по малко време ,нерви и средства и да помисли как да изкара 1000 лв на пример!
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И аз исках да си прелепя винетката на новата кола, закупена края на 2017 ама не става, че в бележката за покупка пише регистрационен номер.
За 3 месеца оставащи до края на годината си купих втора годишна винетка, но какво ме бърка като новата ми кола струва колкото 610 годишни винетки.
13
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Меко казано невежество! За съжаление "голяма новина" за много медии.
Този с бракуваната кола защо не си "прехвърли" и застраховката гражданска отговорност на новата кола? Или може би платения технически преглед? може ли платеният данък на бракувания автомобил да се прехвърли по данъчната партида на панелката?
Търсил човека възможност да го дават по телевизията и намерил.
12
1
 
3
 
! Отговори
Архимандрит Груйчо преди 1 седмица
До хаха

Ами може и да не е само 5/6. От тази година нали вече винетката важи 1 година от закупуването, така че ако я е взел предния ден си е цяла година.
11
0
 
25
 
! Отговори
Архимандрит Груйчо преди 1 седмица
Те затова законите трябва да се пишат от професионалисти, дето са виждали такива частни случаи, а не от куцо и сакато, назначено на партиен принцип в парламента.
10
0
 
11
 
! Отговори
хаха преди 1 седмица
Ами да направи винетката част от иска към ГО на колата която го е ударила. Колко му е да се сметне , че 10 месеца не се ползва и да се платят 5/6 от цената.
9
1
 
8
 
! Отговори
Grom преди 1 седмица
Да, правилото е тъпо. Заобикаля се като отидеш в АПИ да си поискаш винетка и не казваш и не пишеш, че колата ти е тотална.
Те не сверяват там нищо.
8
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ей прост народ един да потърси някво право и вдички почват да го обиждат радвам се че не съм в България вече
7
24
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 1 седмица
Малко пресилена ми се струва историята. Как се мята кола 30 метра с рикошет и да няма и жертви. Винкела гледа да измъкне каквото може. Да ходи в църква да пали свещи, че е жив и здрав, а не да се занимава с АПИ,щ-МАПИ.
6
5
 
30
 
! Отговори
Стамат преди 1 седмица
Тва ако е в една нормална западна държава, веднага ще му върнат парите.
5
3
 
1
 
! Отговори
Liner преди 1 седмица
O, vanshnoto ministerstvo sa skasaha ot vienski valsove...ma imaha li vinetkiii i za zalite?! :-)
4
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Отзад джип ме удари и ме хвърли в предната кола, която от удара излетя около 30 метра напред. Ударът беше сериозен, получил съм комоцио и бях в болница, но слава богу, се разминах само с това."

А сега мисли за винетката, купена преди 20-ина дена!
Аре стига бе, и от днес беге ли започнахте да "правите" новини в кабинета?
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да видиш какво значи да те гази мечка.
Или държавната тунингована месомелачна машина..
2
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЩОМ ВАЖИ ЗА ТОЗИ НОМЕР НА АВТОМОБИЛА НЕ МОЖЕ ЛИ ДА ГО ТУРИ НА НОВАТА СИ КОЛА ТОЗИ НОМЕР ОТ СТАРАТА СТИГА ДА НЕ Е СЪСИПАН ОТ КАТАСТРОФАТА!
1
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво. Този ченгесароколибарски курник, с манкомпривкус, трябва да се съди ежесекундно.