Кога е раждане? Кога аборт? Нови скандални АГ стандарти!

Проектът за медицински стандарти скара юристи, медици и родители
Обновена: 13 фев 2018 14:58 | 13 фев 2018 11:00,
39
Кога е раждане? Кога аборт? Нови скандални АГ стандарти!
Снимка: архив, Reuters

Част от новия проект за медицински стандарт за "Акушерство и гинекология" скара лекари, юристи и родители. Той беше публикуван на страницата на Министерството на здравеопазването след обществено обсъждане миналата седмица. В новата версия на стандарта е въведено следното понятие:

"Потенциална жизнеспособност на плода" е термин, който се въвежда за плод от бременност, постигнала срок 25+0 гестационни седмици и/или при тегло на плода, равно и над 700 грама, и е налице потенциална възможност да преживее без интензивно дихателно подпомагане".

Това означава, че дори едно новородено да се роди с тегло 4 килограма, ако то има проблеми с дишането, ще мине в графата "аборт" и реанимирането му няма да бъде задължително.

Юристи и родители се притесняват, че така формулиран новият стандарт подлежи на тълкувание.

"Всички деца, които отговарят на тази дефиниция, могат да бъдат регистрирани като субект на правото и да получат акт за раждане, ако не отговарят – бебето се счита за аборт и опасен отпадък", поясни адвокат Мария Шаркова пред bTV.

По повод определението "да преживее без интензивно дихателно подпомагане" проф. Боряна Слънчева от "Майчин дом" заяви, че това "най-вероятно е чисто техническа грешка", която ще бъде редактирана.

"Всеки човек, за да живее, има определени атрибути – достатъчно изграден бял дроб, системи и други. Грамажът не е толкова от значение, от значение е гестационната възраст. Анатомичното изграждане завърша в 36-та гестационна седмица", поясни Слънчева.

Юристи и родители се притесняват и от липсата на условия за преживяемост на детето.

"В предишния стандарт имаше възможност когато едно дете е родено под тези грамове и първоначално се счита като неродено, ако преживее три дни да се регистрира. В момента няма механизъм ако това дете се развива и расте да му се даде шанс", смята Шаркова.

Слънчева категорично отхвърли тези притеснения, като добави, че преживяемостта е добавена в мотивите към медицинския стандарт.

"Ние ще държим да бъде абсолютно изяснен този въпрос и "да живее без интезивно дихателно подпомагане" да бъде премахнато. Искаме да има ясно обяснение за децата, които се раждат под определената граница, какво точно ще се случва", допълва Мая Красимирова от родителска организация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
10
 
5
 
! Отговори
Кукуригу преди 6 години
Всеки път при промяна на този стандарт се вдига гюрултия до бога, а всъщност според мен е въпрос само на регистриране - като раждане или аборт. Нищо друго.Нито е вярно, че подобни текстове връзват ръцете на лекарите и им забраняват да реанимират дете "под" стандарта за раждане, но с шансове за оцеляване, нито ми се вярва, че би имало лекар, който да каже "бе, то щом не е раждане, няма кво да се мъча да го спасявам".
12
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това го има само в БГ. Раждане или аборт ли е? От кой пол си - трети, четвърти, пети... Майката като мъж или жена се самоопределя? В нормалните държави всичко е ясно обяснено и законово регламентирано, никой не се занимава с такива простотии... Живеем в Абсурдистан, това е истината...
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До правоверенДори и да се забранят, това не означава че няма да се правят, а на всичкото отгоре ще се увеличат случаите на девойки и жени,пострадали от опити сами да си решат проблема. Този проблем с абортите е стар като света...бил е обект на регулаци от църквата до държавата и както виждаш все още се прави. Това е лично решение и ако приложим религиозна терминология-личен грях, който всеки сам ще изкупва.
10
1
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Всеки опит в през историята да се определя кой да живее и кой не е завършвал с грандиозен провал..
9
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още геноцид над Българина, вече още с раждането ще искат да убиват децата ни, зада могар ромските да се множат.
8
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбирате ли, че най- вероятно ще се приемат такива противоречиви наредби от ГЕРБ в министерствата, че медиите и НПО-тата постоянно да пропагандират " насилието над жени и деца" в услуга на ГЕРБ- да ратифицира и наложи *** ИК на над 6 млн. български граждани, по всякакъв възможен начин!А НПО ще бъдат финансирани после по ИК с многомилионни потоци от държавата- за защитени центрове, пропагандни *** програми и материали за децата в МОН!И НПО по ИК- статут на наддържавни институции!
7
4
 
17
 
! Отговори
Наредба ГЕРБ- ИК-НПО преди 6 години
Прави ли и впечатление, как искат да обработят обществото и да наложат ИК- ГЕРБ и НПО-та!ГЕРБ приема в министерствата такива наредби и правилници, че НПО да гракнат за насилие над деца и жени, и ГЕРБ доказват нуждата от ратифициране на ИК и налагане на джендъра на над 6 млн. граждани!ГЕРБ връщат услугата на НПО с задължително по ИК многомилионно финансиране към НПО-та!ГЕРБ по ИК налагат чужди НПО като наднационални институции, над българските закони, за мониторинг на нещо си!
6
30
 
9
 
! Отговори
правоверен преди 6 години
Не на аборта, това си е убийство. Нека да се оповаваме на вярата ни и да не правим такива неща от които после ще съжаляваме. Абортите трябва да се забранят нацяло, като единствено да са позволени при опасност за живота на майката или увреждане на плода. При нормална бременност не трябва да има аборти, а ако такъв се направи да има наказание, поне 10г. затвор за убийството.
5
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към 2. Ти в кой век живееш? След изнасилване ако веднага се влеят определени хормони, бременост не настъпва. Нещо, като спешно анти-бебе, което можеш от аптеката дори да купиш и без да са те изнасилили. И това, че ще родиш нежелано дете от изнасилване, няма как просто да го оставиш и забравиш. Има не един случай, детето се отглежда от майката с ЛЮБОВ, нищо че е заченато по този начин.
4
4
 
50
 
! Отговори
коментарите под мен преди 6 години
Вие май не схващате същността на проблема. Не става въпрос за аборти, а за обявяването на недоносени деца за спонтанно абортирани, оттам и липсата на усилия от страна на медиците те да оцелеят. Измиване на ръце.
3
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайдее, пак средновековни страсти. 21 век сме бе хора, спрете да пишете глупости.
2
55
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абортът е убийство! Ако жената забременее поради изнасилване( много малък е проценътъ забременяване след изнасилване), по-добре е тя да изчака 9 месеца,да роди детето и да го остави в дом за сираци,отколкото да направи аборт и да си похаби органите. Ако роди детето,а НЕ избере аборта,тази жена може да забременее от подходящия за нея мъж и да има свое дете,което ще го обича!
1
53
 
13
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Пълна забрана на аборта! Всяко зачеване е свещено и умишленото прекъсване на бременността е убийство.Всичко друго е извращение с човешката природа, наречено "тълкуване" на природните закони.