Кога е раждане? Кога аборт? Нови скандални АГ стандарти!

Проектът за медицински стандарти скара юристи, медици и родители
Обновена: 13 фев 2018 14:58 | 13 фев 2018 11:00,
39
Кога е раждане? Кога аборт? Нови скандални АГ стандарти!
Снимка: архив, Reuters

Част от новия проект за медицински стандарт за "Акушерство и гинекология" скара лекари, юристи и родители. Той беше публикуван на страницата на Министерството на здравеопазването след обществено обсъждане миналата седмица. В новата версия на стандарта е въведено следното понятие:

"Потенциална жизнеспособност на плода" е термин, който се въвежда за плод от бременност, постигнала срок 25+0 гестационни седмици и/или при тегло на плода, равно и над 700 грама, и е налице потенциална възможност да преживее без интензивно дихателно подпомагане".

Това означава, че дори едно новородено да се роди с тегло 4 килограма, ако то има проблеми с дишането, ще мине в графата "аборт" и реанимирането му няма да бъде задължително.

Юристи и родители се притесняват, че така формулиран новият стандарт подлежи на тълкувание.

"Всички деца, които отговарят на тази дефиниция, могат да бъдат регистрирани като субект на правото и да получат акт за раждане, ако не отговарят – бебето се счита за аборт и опасен отпадък", поясни адвокат Мария Шаркова пред bTV.

По повод определението "да преживее без интензивно дихателно подпомагане" проф. Боряна Слънчева от "Майчин дом" заяви, че това "най-вероятно е чисто техническа грешка", която ще бъде редактирана.

"Всеки човек, за да живее, има определени атрибути – достатъчно изграден бял дроб, системи и други. Грамажът не е толкова от значение, от значение е гестационната възраст. Анатомичното изграждане завърша в 36-та гестационна седмица", поясни Слънчева.

Юристи и родители се притесняват и от липсата на условия за преживяемост на детето.

"В предишния стандарт имаше възможност когато едно дете е родено под тези грамове и първоначално се счита като неродено, ако преживее три дни да се регистрира. В момента няма механизъм ако това дете се развива и расте да му се даде шанс", смята Шаркова.

Слънчева категорично отхвърли тези притеснения, като добави, че преживяемостта е добавена в мотивите към медицинския стандарт.

"Ние ще държим да бъде абсолютно изяснен този въпрос и "да живее без интезивно дихателно подпомагане" да бъде премахнато. Искаме да има ясно обяснение за децата, които се раждат под определената граница, какво точно ще се случва", допълва Мая Красимирова от родителска организация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лоша работата... Закон за човешкото нещастие няма и не може да има. Винаги би бил несправедлив. Няма закон, който да може да реши да живее ли едно дете или не.
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Питам 23Прочети пак статията. Не става дума само за съвсем мънички ембриони, а за всички, които не могат да дишат самостоятелно. Вероятно не знаеш, че осмачетата са по-проблемни в това отношение дори и от родените в седмия месец. Пак повтарям, това би бил опит да си измият ръцете при всякакви случаи на недоносени. Недопустимо е!
31
0
 
7
 
! Отговори
чичо-дядко преди 6 години
До правоверен:ам... не е лошо малко да се поограмотиш, ако се докаже че детето има деформации още в корема на майка си... и при раждането освен себе си, може да застраши и нея?
30
0
 
10
 
! Отговори
чичо-дядко преди 6 години
едно уточнение, жена ми лежа един месец в болницата, за да го задържи той се роди в 26 или 27 г.с. (вече не помня точно)
29
0
 
26
 
! Отговори
чичо-дядко преди 6 години
До Питам (23):да ти отговоря... моят син тръгна да излиза (нетърпелив като майка си, всичко трябва да се случи, когато тя(той) реши) в 22-рата гестионна седмица, лежа в майчин дом 4 седмици и... малкият "***" се излюпи (извинявам се за епитета, много си го обичам), вече е 7 годишен и няма проблем със здравето си, но беше една седмица на командно дишане, роди се 1090 грама. та.. моят син, който сега е жив и здрав трябва ли да се води аборт, защото е имал нужда от ковьоз (два месеца)?
28
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Леле,четастатията и коментарите и просто не мога да повярвам какъв *** народ има.На запад,където аз родих детето си,грижи се полагат за дете родено от 23г.с.Без значение грамажа.Всяко едно родено живо дете подлежи на реанимация и грижи!И повярвайте ми децата оживяват и дори са здрави,не всички,но доста голям процент! Само ние ги изхвърляме като биологичен ***,щото имало стандарти за килограмите.*** много напреднала нация сме били,бе...
27
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БоЯвно не четеш добре и правилно. Понеже повечето жени ще реагират и ще искат да махнат детето(като направят аборт),коментар номер 2 казва,че е по-добре ако майката не иска това дете,да го роди( вместо да направи аборт) и да го даде в дом за сираци. Така хем не си похабява органите,нем няма да я мъчи съвестта,че е убила детето,което е заченала от насилника, хем жената ще си намери друг мъж,който ще обича и от когото тя може да забременее и да има свое дете,което ще обича.
26
8
 
5
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До правоверен 6 Ти да не си жертва на аборт , та си така против абортите. Яд те е че си оцелял, нали?
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то пък шoпите щото са със супер манталитет... нали кореняк софиянците сте много велики и много умни, а не може да се справите с едни ceлски тapикати в София. Ако тeя селинжъpи се преселят в Лос Анжелис там дали ще могат да си правят нoмepцата? Проблема си е във вас кореняците че не прилагате законите.
24
6
 
6
 
! Отговори
Да добавя преди 6 години
До правоверен 6 ***. Нали и при соца беше така.Та се наложи да дам 300 лв. /две заплати/ за криминален аборт , тъй като бяхме студенти с едно дете. Ай сиктир!
23
13
 
3
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До коментарите под мен 4 Има ли смисъл да се спасява абортиран плод който ако остане жив ще бъде инвалид в тежест на родителите. Обикновено остават глухи. Какъв е смисъла да създаваме изкуствено инвалида и да вървим против природата.?
22
3
 
13
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Абе ние *** ли сме да си измисляме нови стандарти? Нали сме членове на ЕС. Взимаме най доброто от всички сфери на обществено икономическия живот, прилагаме законите и закриваме НС. До коге ще наливаме студена вода в топлата , която е измислена много отдавна.Пълен кретинизъм.
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо е било нужно да се променя старият стандарт? Всички упражнения във всички области са пълен провал! "Демокрацията" в България е пълен провал, който не ми се коментира... А може би на това разчитат управниците ни - да не обхване напълно нихилизма?!
20
1
 
35
 
! Отговори
ikar преди 6 години
Нашето внуче се роди твърде рано 740 грама и беше продължителновреме на командно дишане. Но благодарение на лекарите и сестрите от Педиатрията в София сега е живо и здраво, наддава и се развива добре. Само ние знаем какво преживяхме през тази година и малко. Ако се вслуша човек в новите лазпоредби, трябваше да го оставят да умре, което е вбесява. За един нов живот трябва да се полагат всички усилия.
19
10
 
5
 
! Отговори
Бо преди 6 години
Моля обяснете ми как е много невъзможно да се забременее след изнасилване. И каква е разликата точно е процеса? Нямате минимални познания по тези въпроси май. Кой ще реши дали бебето има шанс да оживее и коментари като ами то нямаше какво да се направи, вижте има проблем забравете го и с направете ново.
18
1
 
24
 
! Отговори
теория преди 6 години
Още едно поредно евроатлантическо недораазумение да замениш и изкривиш думи които имат значение от много години с новосъздадени тероии ТЕОРИЯ на българското здравеопазване : ако не отговаряш на даден стандарт се водиш мътрътв още преди да си роден което означава че няма да бъдеш спасен ако си жив как може в медицината и в живота трети лица да казват жизнеспособност след като това е жив организъм чоевк дуща както искат го наричат Това не е танк че да му даваш жизнеспособност и % оцеляване
17
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не искате и българите да се включат в побоя над медицински лица, най-добре си оправете наредбата.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ще редактират текста още 2 пъти и ще направите от това още 4 статии. Така се запълва сайт с новини.
15
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А скоро и:Ако е българче аборт, ако е другото - раждане
14
6
 
7
 
! Отговори
смешници преди 6 години
Оставете този въпрос---дайте да пишем за: убиеца на 6 човека; джендърите; пантолонките; и куп важни въпроси---Толкова сме жалки, толкова лесно могат да ни манипулират , че просто е чудно ,че още съществуваме като нация. Хора, вижте света, отворете си очите--ако Ви харесва това което е навън, защо не се борим за него? Не се оставяйте разни агенти на ДС, на Русия ,на кой ли не да Ви манипулират и да Ви казват как да живеете. Децата ни са все навън, на запад...защо искате Русия?