Мъже с кауза: Медсестра Маринов и медсестра Николов

Отказали са от платени професии, в момента са първокурсници
13 фев 2018 18:30, Анисия Иванова
43
Мъже с кауза: Медсестра Маринов и медсестра Николов
Симеон Маринов, Светлан Николов и преподавателката им Даниела Тасева. Снимка: БНР

На фона на всеобщата криза за медицински сестри, във Велико Търново двама мъже на средна възраст се отказаха от престижните си и добре платени професии и се отдадоха на обучението си за медицински сестри във филиала на Варненския медицински университет в старата столица.

Симеон Маринов и Светлан Николов са първокурсници. Вече са минали успешна първа сесия и сега са на практика в отделението по гастроентерология в областната болница.

46-годишният Светлан Николов от Трявна дълго е обмислял обучението си за медицинска сестра и казва, че това е преломен момент в неговия живот и път към реализацията на една мечта.

В момента е първокурсник в група с 16 момичета и още един мъж, които се обучават за медсестри.

"Идвам от Прага. Там работихме, имахме фирма за набиране на работници. С течение на времето реших да направя някаква преквалификация. Първоначално мислех да завърша образованието си и да се върна в Прага и да работя като парамедик на линейка, но по-късно, в процеса на работа ми хареса много преподавателската работа", разказва Светлан пред БНР.

Целта му е да завърши образованието си и след това да стана асистент в Медицинския университет, филиала във Велико Търново.

Той е убеден, че професията медицинска сестра не е никак женска: "Мога да кажа, че това е една мъжка професия, особено в някои отделения, където се изисква доста мъжка ръка и физическа сила".

32-годишният Симеон Маринов от Велико Търново също се е отказал от професията си - на търговски представител, за да изучава тънкостите на сестринството.

"Средно образование съм завършил биология, магистратура финанси. Аз съм социален човек, обичам да помагам на хората и в момента това правя. В много професии вече няма мъжка, няма женска. Човек е индивидуален. С уважение и респект се отнасят към мен. Няма лесно, всичко е трудно. Трудното е, може би, когато не можеш да помогнеш на даден човек, когато е настъпила фаза, когато е нелечимо неговото заболяване", разсъждава той.

Колегите им от курса признават, че двамата са душата на компанията.


43
Още от Общество
С телефон все сме свързани – чатим, снимаме, даже заспиваме
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
man се превежда основно като човек. people се преевежда като народ. Понякога people има и обиден смисъл, като тълпа, паплач или нещо подобно. Нещо като маса, простолюдие, нисша класа и т.н. Това е доста показателно за термина peoplekind. Ако не ви е станало ясно досега за какво си говорим. Висшата класа използва непознаването на значението на думите за да унижава простолюдието. Канадския премиер ги знае тези нюанси - та нали е учител по литература...
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще завърши, ще поработи малко да натрупа опит и после ще забегне в Европата да работи за бели пари ;)))
Не мога да си представя някой с печеливш бизнес или с добра заплата да поиска да стане медецинска сестра за дребни стотинки.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много прав е № 1, може да се наричат - медбрат. Както има доктори и докторки, що да няма и мъже в тази професия. Както и в авиацията нахлуха стюарди. Е, друго си е стюардеса, като почнат анимацията преди полет, ама...
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Значи целта е друга,а не да работи като медицинска сестра,защото никак не е лесна тази работа."и след това да стана асистент в Медицинския университет, филиала във Велико Търново."
31
0
 
4
 
! Отговори
Д-р Г преди 1 седмица
Сега ще трябва да се добави наименование - Медицински БРАТ :))) , не само медицинска сестра.
30
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а от кой джендър са?
29
5
 
0
 
! Отговори
станка преди 1 седмица
за да са сестри ще трябва сега да ги скопят, за да не "нападат" сестрите в борницата
28
1
 
8
 
! Отговори
80 % преди 1 седмица
професията нема нищо общо с джендъри и тем подобни почти всяка професия може да бъде работена както от мъже така и от жени .както има доктори мъже и жени така има и мед сестри и SANITAAR -в германия и други държави е санитаар което нема общо с българските чистачи дето изхвърлят цукалата a означава мед работник помощник на доктора.Ако една жена работи в цех производство щот например в малкия град нема работа означава че е сбъркана ли ?
27
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преквалификацията им хич не е лоша особено при нощните дежурства с няколко от сестричките! А между другото от тези сестрички има много уфатни и згодни. Добри са в професионален план умеят ги всички пози в работата си са всеотдайни. Евала на момченцата нека да олабат жилата че там в прага като ги знам кви са направо са загорели като тиган на огнище.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Болниците в България са фалирали и ще се върнат в Прага.
25
8
 
2
 
! Отговори
лингвисте, преди 1 седмица
Не се прави, че не схаващ за какво става въпрос - т.нар. джендър теории!
24
0
 
15
 
! Отговори
сестра пенсионерка преди 1 седмица
На 67г съм и работя,което не е нормално ,защото отдавна трябваше да си бъда в къщи ,но в моята болница няма кой да работи тази професия! Препоръките които дават разни фитки зам министърки за оптимизация на персонал са пълни глупости ,защото това значи намаляне на сестри и санитари ,но никога на лекари,а това води до фалшиви графици намаляне на отпуски .Тези мерки няма да доведат до увеличаване на сестрите ,а напротив води до тяхното изхабяване защото се увеличава обема на работа и напускането им
23
0
 
11
 
! Отговори
мед сестра преди 1 седмица
А бе, серсеми в България работят 20 000 сестри, а трябват още 40 000! Какво ще направят тези двамата по проблема-едно голямо нищо! Това е идиотия и геноцид ,което става в България -омерзена съм!
22
0
 
10
 
! Отговори
ив преди 1 седмица
Всъщност, първообраза на днешните медсестри са братята от Ордена на Йоанитите. И сега в Германия много от линейките за първа помощ са на Йоанитите( Малтийците). На моя обект там стана трудова злополука с двама тежкоранени. Първите бяха те . Млади и сръчни младежи. Ако се намери някоя институция да приложи техния опит у нас ще е от обща полза.
21
7
 
2
 
! Отговори
Те ти "КОНВЕНЦ преди 1 седмица
ХА,ХА,ХА,ХА.....сестра "ДЖЕНДЕР-ова"......а , уж....БИЛИ ПРОТИВ КОНВЕНЦИЯТА...??!
/само за "хомосоциалисти"/
20
4
 
2
 
! Отговори
лингвист преди 1 седмица
До 16

Глупи, много добра корекция е направил даже, защото mankind като се каже, се свързва предимно с префикса man, тоест в повечето случи МЪЖ, или сленговото значение "човече". За думата ЧОВЕЧЕСТВО наистина peoplekind е по-точна дефиниция
19
1
 
16
 
! Отговори
Има !!! преди 1 седмица
Медицински ,,сестри" мъже има във всички развити страни-Англия,Франция,Скандинавия,Германия ,САЩ и т.н. И това е от край време.Имат наименование за съответната страна.Нищо ново под слъцето...........А примитивни хора като КРАСИВИЯТ ГУЩЕР също винаги е имало и ще има-неговите наследници.
18
10
 
9
 
! Отговори
Коце кмета преди 1 седмица
Респект! Да си сменят чак образованието, само за да могат да оправят медсестри! Гениална идея, чак се замислих и аз...
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Коментарът ми всъщност е до 13. номер.
16
2
 
6
 
! Отговори
до 15 преди 1 седмица
Виж в тубата последната изцепка на канадския премиер, който използва половонеутралното peoplekind вместо mankind или смяната на текста на канадския химн. Въобще не става въпрос за конспирации.