Мъже с кауза: Медсестра Маринов и медсестра Николов

Отказали са от платени професии, в момента са първокурсници
13 фев 2018 18:30, Анисия Иванова
43
Мъже с кауза: Медсестра Маринов и медсестра Николов
Симеон Маринов, Светлан Николов и преподавателката им Даниела Тасева. Снимка: БНР

На фона на всеобщата криза за медицински сестри, във Велико Търново двама мъже на средна възраст се отказаха от престижните си и добре платени професии и се отдадоха на обучението си за медицински сестри във филиала на Варненския медицински университет в старата столица.

Симеон Маринов и Светлан Николов са първокурсници. Вече са минали успешна първа сесия и сега са на практика в отделението по гастроентерология в областната болница.

46-годишният Светлан Николов от Трявна дълго е обмислял обучението си за медицинска сестра и казва, че това е преломен момент в неговия живот и път към реализацията на една мечта.

В момента е първокурсник в група с 16 момичета и още един мъж, които се обучават за медсестри.

"Идвам от Прага. Там работихме, имахме фирма за набиране на работници. С течение на времето реших да направя някаква преквалификация. Първоначално мислех да завърша образованието си и да се върна в Прага и да работя като парамедик на линейка, но по-късно, в процеса на работа ми хареса много преподавателската работа", разказва Светлан пред БНР.

Целта му е да завърши образованието си и след това да стана асистент в Медицинския университет, филиала във Велико Търново.

Той е убеден, че професията медицинска сестра не е никак женска: "Мога да кажа, че това е една мъжка професия, особено в някои отделения, където се изисква доста мъжка ръка и физическа сила".

32-годишният Симеон Маринов от Велико Търново също се е отказал от професията си - на търговски представител, за да изучава тънкостите на сестринството.

"Средно образование съм завършил биология, магистратура финанси. Аз съм социален човек, обичам да помагам на хората и в момента това правя. В много професии вече няма мъжка, няма женска. Човек е индивидуален. С уважение и респект се отнасят към мен. Няма лесно, всичко е трудно. Трудното е, може би, когато не можеш да помогнеш на даден човек, когато е настъпила фаза, когато е нелечимо неговото заболяване", разсъждава той.

Колегите им от курса признават, че двамата са душата на компанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
9
 
! Отговори
За братовчед(к)ите преди 6 години
Това за названието "медицински братовчеди и братовчедки" го написах на шега, но идеята да подобни курсове съвсем не е лоша, според мен. Трябва да им измислим някакви цивилизовани и уважавани професии на тези момчета и момичета, които засега не демонстрират склонност да си изграждат навици да учат упорито в сферата на сложни специалности. Но да извършват отделни манипулации ще могат да се научат.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казва се сестра, защото първите, упражняващи тази професия, са монахините. Може да се прекръсти на някакво медицинско лице. Интересни са обаче колективната проява на разбиране към мъже в такива случаи и пороят от гадости и обвинения, когато става дума за въвеждане на женски промени в езика, за които виновни са ЕС, САЩ и световната конспирация.
12
5
 
8
 
! Отговори
Медицински сестри, преди 6 години
медицински братя ...Преди време тук някой разказа, че в Италия имало такива видове мед.сестри, които били специализирани да извършват само една или няколко манипулации - за това се изисквало да минат някакви курсове, а не като у нас да получат бакалавърска степен. Тогава коментирахме, че подобни курсове у нас биха били шанс за много ромски момичета (защо не и за момчета?).И сега ми дойде наум, ако и у нас има такива курсове, завършилите ги може да се наричат "медицински братовчед(к)и" :)
11
10
 
8
 
! Отговори
gender stereotypes преди 6 години
Забележете как покрай ИК започнаха да се публикуват определен тип новини - било за домашното насилие или за половата дискриминация.
10
2
 
9
 
! Отговори
Някога преди 6 години
преди 200 г. сестрата е била МИЛОСЪРДНА и оттам идва името; сега може да е "по-синтетично" и да бъде "лекарски( или болничен )асистент"( за мъж и за жена), както навремето е имало"прислужник, прислужница", а сега "домашен асистенТ"( давам пример САМО за развитието на думата).
9
5
 
7
 
! Отговори
gender stereotypes преди 6 години
Завоалирана феминистка пропаганда. Последната тенденция на запад е изкуственото изравняване броя на мъжете и жените във всички професии. Например 50/50 жени и мъже медицински сестри(братя), 50/50 жени и мъже заварчици, миньори, войници, полицаи и т.н. Лъжовната теза е, че разликата в съотношението им се дължи само на стереотипи, а не на личен избор, полова предразположеност да си по-добър в една или др. дейност.
8
4
 
11
 
! Отговори
Браво на преди 6 години
тези мъже! Трябват медицински сестри-мъже за да се види помощта и от друга гледна точка- може би по-ефикасна, бърза и особено полезно за един болен мъж!Нека да има повече медицински сестри-мъже!
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нищо ново и нищо интересно!!Има както жени секретари така и мъже секретари!!!една жена винаги ще предпочете да я обслужат двама мъже едновременно вместо две жени :D
6
1
 
14
 
! Отговори
Няма значение преди 6 години
Време е наистина да се промени наименованието Медицинска сестра, поради именно дискриминация в името на лица от Мъжки пол.
5
12
 
3
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
За вас не знам,но Путин ме ухапа по врата ми и избяга. С какво да го намажа?
4
2
 
17
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Добре де, толкова ли е труно от МЗ да вземат да коригират вече тази професия и да има двойнствено име, за да не звучи ***! Сигурно има мъже, които се отказват от нея само заради името!
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво! Дано и други ги последват. В тази професия има бъдеще, до 80 годишен ще те търсят за работа, ако можеш и никога няма да те съкратят;) :)
2
2
 
14
 
! Отговори
Модерни преди 6 години
Мед. сестра Николов е явна дискриминация срещу мъжете в медицината. Незнам това по коя конвенция е, ама няма ли Мед. Брат примерно.
1
0
 
32
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Много хубаво, в тази професия има място както за жени, така и за мъже. На мъжете може да се казва медицински братя вместо сестри.