Почина дядо Добри – живият светец, посветил се на човечността

Утре в Байлово ще е поклонението, а в четвъртък погребението му
Обновена: 13 фев 2018 16:51 | 13 фев 2018 16:36,
285
Почина дядо Добри – живият светец, посветил се на човечността
Снимка: Facebook

Днес, след кратко боледуване, е починал дядо Добри.

Живият светец, както го наричаха хората, е издъхнал по обед в Кремиковския манастир, където беше отседнал през последните години, съобщиха от обителта пред Dnes.bg.

Утре тялото на дядо Добри ще бъде изложено за поклонение в църквата на родното му село Байлово. А погребението му ще е в четвъртък.

Още по темата

Дядо Добри навърши 103 г. през миналата 2017 г.  Роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 г. – време, в което България участва във Втората световна война.

При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух.

През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат "Светецът от Байлово".

Добротата, скромността му, аскетският начин на живот и дълбоката щедрост се възприемат от мнозина като изключителен нравствен модел в съвременното ни общество.

Заради лишенията, на които се подлагаше, силната вяра в доброто, чистите си и искрени действия, и надеждата, която даваше на отчаяните, възрастният старец бе изключително уважаван и почитан от хората.

Дядо Добри е един от най-големите частни дарители на български православни храмове. Макар че живее изключително бедно, през живота си е дарил над 80 000 лева, събрани от лични средства и от средства, предоставени му от щедри хора, според Уикипедия.

През 2009 г. например дарява 35 700 лв на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" – най-голямото дарение от частно лице в над 100-годишната история на храма.

Dnes.bg изказва съболезнования за кончината на светия човек. Бог да го прости!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: дядо Добри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
1
 
22
 
! Отговори
@ 195 преди 6 години
Дядо Добри не е правил това, което правеше за да го помни някой, той беше голяма душа, извисена високо над суетата, използвай момента да кажеш нещо смислено ...
201
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умря един обичан от хората човек. Рядкост, защото много умират мразени, забравени, обезверени. Дядо Добри вярваше истински и всеотдайно и хората познати и непознати го уважаваха/т и обичха/т със сърцата си, носеше вяра и смирение ... мир и поклон пред душата му!
200
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 204 Дядо Добри. Извинете за правописната грешка.
199
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как да си занесете имането на оня свят новочорбаджии.Поне направете добро приживе.Не грабете рабите си тъй зверски.
198
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много хора обичат дядо Добри. Много хора ще го помним. Има светлина в българската душа. Има бъдеще за този народ, който помни своите духовни водачи и духовни будители. Неслучайно дядо Дбори живя сред българите.
197
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Светла му памет.В храм-паметника Александър Невски трябва да се извърши молитва в чест на дядо Добри.
196
0
 
38
 
! Отговори
And justice for all преди 6 години
Светла му памет! А, дали пък не беше тук,за да ни покаже, че просто трябва да си помагаме-всеки си намира кауза. Огледай се
195
13
 
7
 
! Отговори
Прос Селендур преди 6 години
Ако си даря милионите на църквата ще съм човечен а ако ги даря на болница за болни дечица ще съм просто дарител....тия попове пак се опитват да ни внушат нещо....
194
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като чета как реагират повечето, си мисля че не сме съвсем загинали, българите.Все още нещичко гори у нас.Дали да не опитаме да се "сберем"?Например да не гласуваме на следващите избори.Какво ли ще стане с нашите сайбии тогава?
193
1
 
21
 
! Отговори
сбогом преди 6 години
Да ти е светъл пътя към рая!поклон.
192
1
 
15
 
! Отговори
Киа преди 6 години
Светла му памет!
191
3
 
30
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Един свят човек - ПРОСЯК- който дарява - ВИДИТЕ ЛИ __!! най много пари на катедралата Александър Невски-- при условие че в тази кадетрала са минали хиляди новобогаташи ,,царе и какви ли не министри и милионери - и са дали много по малко от един просяк !! Мир на праха на СВЕТЕЦА-!!
190
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 186 Това че не познаваш делото и смисъла на делото на дядо Добри, не означава че трябва да го съдиш. Светецът не е дарявал парите с идеята да отиват напразно, а за да става вярата на хората по-голяма и смислена.
189
9
 
9
 
! Отговори
Последни думи преди 6 години
Сбогом, дядо Добри - и теб ще те помнят от ден до пладне, такъв ни е народецът, прости.
188
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко стана депутатската заплата?
187
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поклон пред паметта на светеца!
186
4
 
4
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 6 години
В заглавието пише "посветил се на човечноста" да даряваш пари на църквата е "човечност" а да помагаш на бедните, болните и слабите какво е....!?
185
1
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Нека почива в мир! Ако бях вярващ, бих казал, че Бог го е изпратил на земята, за да посява добро. Щях да кажа, че е изпратен, за да освободи света от Злото. Понеже не съм вярващ ще кажа само, че този човек е категорично олицетворение на добротата, милосърдието, всеотдайността, посвещаването на добри и значими дела. Още веднъж поклон пред паметта му!
184
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господ да го помене и помилува в царството Си и да му дарува най-прекрасните кътчета! Амин! Господи Иисусе Христе, сине Божий, помилуй нам грешните!
183
1
 
23
 
! Отговори
Милена Стоянова преди 6 години
Светец си! Почивай в мир! Оставаш в сърцето ми!